Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Ένα Brexit δεν θα οδηγούσε στην έξοδο των τραπεζών από το Ηνωμένο Βασίλειο

Telegraph: Ένα Brexit δεν θα οδηγούσε στην έξοδο των τραπεζών από το Ηνωμένο Βασίλειο
Μπορεί να υπάρξουν πολιτικές πιέσεις ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά, ώστε να αποθαρρυνθούν άλλα κράτη μέλη από το να ακολουθήσουν το προηγούμενο του Ηνωμένου Βασιλείου
Οι τρομερές προειδοποιήσει για μια έξοδο τραπεζών από το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση Brexit είναι αβάσιμες, σύμφωνα με δύο διαφορετικές έρευνες από οικονομικούς φορείς με επιρροή.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph», σε περίπτωση που στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου υπερισχύσει η ψήφος υπέρ του Brexit θα πρέπει να υπάρξει γρήγορα μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, προκειμένου το Λονδίνο να διατηρήσει τη θέση του ως ηγετικού χρηματοοικονομικού κέντρου.
Αν το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμενε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Περιοχή, αφού αποχωρούσε από την Ε.Ε., τράπεζες με έδρα το Λονδίνο θα είχαν ακόμη πρόσβαση στις αγορές της Ε.Ε. υπό παρόμοιους όρους με τους σημερινούς, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο για τις Χρηματοοικονομικές Αγορές στην Ευρώπη (AFME), μια βιομηχανική ομάδα που περιλαμβάνει παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's εκτιμά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρησιμοποιούσε το διετές παράθυρο μεταξύ της ψήφου για την αποχώρηση και της εξόδου προκειμένου να διαπραγματευθεί εμπορικές συμφωνίες για να διατηρήσει την πρόσβασή του στην ενιαία αγορά.
Μια τέτοια κίνηση θα απάλυνε το πλήγμα ενός Brexit, με τους αναλυτές της Goldman Sachs να προειδοποιούν χθες ότι τράπεζες, κατασκευαστικές και εταιρείες ακινήτων θα πλήττονταν το μέγιστο από μια έξοδο της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό μπλοκ.
Επίσης, προέβλεψαν επιβράδυνση της ανάπτυξης.
«Αν και υπάρχουν ξεκάθαροι πτωτικοί κίνδυνοι για τη θέση του City του Λονδίνου ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου, στο βασικό σενάριό μας δεν βλέπουμε ένα Brexit να ζημιώνει την ισχυρή του θέση», επισημαίνει η Moody's.
Όπως αναφέρει, «η απόφαση της HSBC, για παράδειγμα, να διατηρήσει τα κεντρικά της γραφεία στο Λονδίνο, παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, υποδηλώνει ότι μεγάλες τράπεζες εκτιμούν το κανονιστικό πλαίσιο της χώρας και το νομικό της σύστημα, καθώς και τη μεγάλη δεξαμενή υψηλής ειδίκευσης διεθνών υπαλλήλων», σημειώνει.
Από την πλευρά του ο σύνδεσμος AFME τονίζει ότι υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές ώστε να συναφθεί μια νέα συμφωνίας, που θα διατηρεί την πρόσβαση του City στην Ε.Ε. σε περίπτωση Brexit, αν και επισημαίνεται ότι δεν θα μπορούσε να επηρεάσει στη λήψη αποφάσεων για τους κανονισμούς και την εφαρμογή τους, αφήνοντας σε μειονεκτική θέση τη χώρα.
Επίσης, ο σύνδεσμος ανησυχεί ότι θα μπορούσε να απαιτηθεί αρκετός χρόνος προκειμένου να επιτευχθεί μια νέα συνθήκη και εμπορικές συμφωνίες, αφήνοντας τις επιχειρήσεις σε αβεβαιότητα όσον αφορά το μέλλον για μια παρατεταμένη περίοδο.
Και στις δύο εκθέσεις, τόσο της Moody's όσο και του AFME, επισημαίνεται ότι μπορεί να υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες από τις χώρες που θα παραμείνουν στην Ε.Ε. να τιμωρήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τις οικονομικές πρωτοβουλίες για να παραμείνουν κοντά και να κρατήσουν ανοικτή την αγορά.
Η Moody's σημειώνει ότι μπορεί να υπάρξουν πολιτικές πιέσεις ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά, ώστε να αποθαρρυνθούν άλλα κράτη μέλη από το να ακολουθήσουν το προηγούμενο του Ηνωμένου Βασιλείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης