Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody's: Credit negative για Βρετανία ένα Brexit – Το οικονομικό κόστος θα εξουδετέρωνε τα όποια οφέλη

Moody's: Credit negative για Βρετανία ένα Brexit – Το οικονομικό κόστος θα εξουδετέρωνε τα όποια οφέλη
Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί για παρατεταμένη αβεβαιότητα και πτωτικές πιέσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση των βρετανικών επιχειρήσεων
Μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχε ως αποτέλεσμα παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας και θα ασκούσε πτωτικές πιέσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση των βρετανικών επιχειρήσεων, προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος Moody's.
Όπως σημειώνει η Moody's, το οικονομικό κόστος ενός Brexit θα εξουδετέρωνε τα όποια οφέλη, με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό μπλοκ να οδηγεί σε αυξημένη αβεβαιότητα, αδύναμη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και πτώση στις επενδύσεις.
Η Mood's επισημαίνει ότι θα υπήρχαν «περιορισμένες πιστωτικές επιπτώσεις» για τις τράπεζες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ή για τράπεζες με «ευμεγέθη» δραστηριότητα στη Γηραιά Αλβιώνα, όμως προειδοποιεί ότι οι αλλαγές στις αξιολογήσεις θα μπορούσαν να είναι πιο έντονες σε άλλους τομείς, αν μια έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. έπληττε το εμπόριο και τις επενδύσεις ή αύξανε το εργατικό κόστος.
«Ο μεγαλύτερος βραχυπρόθεσμος πιστωτικός κίνδυνος από ένα Brexit για τις επιχειρήσεις είναι η αβεβαιότητα που θα ακολουθούσε όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις, τους κανονισμούς στη βιομηχανία και την κινητικότητα των εργαζομένων», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, προσθέτοντας ότι αναμένει πως ορισμένες επιχειρήσεις θα αναστείλουν τις επενδύσεις τους μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σε αυτούς τους τομείς.
«Ωστόσο, δεδομένου ότι απαιτείται μια διετή περίοδος για να τεθεί σε ισχύ ένα Brexit, υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξουν λίγες, αν υπάρξουν, αλλαγές πιστοληπτικής αξιολόγησης βραχυπρόθεσμα», επισημαίνει.
Μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τη Moody's, οι αλλαγές στην πιστοληπτική αξιολόγηση θα μπορούσαν να είναι πιο έντονες, αν ένα Brexit ήταν καθοριστικό για το εμπόριο, τις επενδύσεις ή το εργατικό κόστος και επίσης, για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Εν τω μεταξύ, σε νέα έρευνα της American Express με σημερινή ημερομηνία, 22 Μαρτίου 2016, σημειώνεται ότι οι οικονομικοί διευθυντές των βρετανικών επιχειρήσεων είναι αισιόδοξοι για το μέλλον, παρά την αβεβαιότητα που επικρέμαται σχετικά με τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. σε περίπτωση ενός Brexit.
Σε έρευνα μεταξύ 100 διευθυνόντων συμβούλων σε βρετανικές επιχειρήσεις της American Express, τρεις στους τέσσερις αναμένουν οικονομική ανάπτυξη για το 2016, κάτι που καθιστά τους βρετανούς οικονομικούς διευθυντές πιο αισιόδοξους όσον αφορά τις προοπτικές τους έναντι των ευρωπαίων ή των παγκόσμιων ομολόγων τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης