Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Μία από τις μικρότερες χώρες της Ε.Ε. απειλεί να μπλοκάρει μία τεράστια συμφωνία για το προσφυγικό

Business Insider: Μία από τις μικρότερες χώρες της Ε.Ε. απειλεί να μπλοκάρει μία τεράστια συμφωνία για το προσφυγικό
Αυξημένες οι πιθανότητες να κάνει η Κύπρος χρήση του δικαιώματος βέτο για να μπλοκάρει το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία, μπλοκάροντας όμως και τη συμφωνία για το προσφυγικό
Η Κύπρος, μία από τις μικρότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται ότι παραμένει σταθερή στη θέση της να αρνείται να επιτρέψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, εμποδίζοντας ουσιαστικά τις διαπραγματεύσεις για μία τεράστια συμφωνία σχετικά με την προσφυγική κρίση.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. και της Τουρκίας ξεκίνησαν και πάλι τις συζητήσεις για μία συμφωνία που θα μπορούσε πιθανώς να σταματήσει τις ροές προσφύγων προς την Ευρώπη, αλλά αντιμετωπίζουν σημαντικές αντιδράσεις.
Αλλά η Κύπρος, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με κάποιες πτυχές του ζητήματος.
Την Πέμπτη 17 Μαρτίου αυξήθηκαν οι πιθανότητες να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο που έχει για να σταματήσει τη συμφωνία, εάν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση του νησιού.
«Η Τουρκία πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της και να κανονικοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο, κάτι που όμως δεν κάνει», είπε στο Euronews o κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Επί αρκετές εβδομάδες Ε.Ε. και Τουρκία προσπαθούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα μπορούσε να σταματήσει αποτελεσματικά τις ατελείωτες ροές προσφύγων από το να έρχονται στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, είπε την Πέμπτη ότι ήταν αισιόδοξος ότι Ε.Ε. και Τουρκία θα φτάσουν σε μία συμφωνία κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής.
Όμως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, είπε ότι ο ίδιος είναι «περισσότερο προσεκτικός από ότι αισιόδοξος», σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Εντός του δρόμου για μία συμφωνία βρίσκονται ακόμη πολλά εμπόδια, με διάφορες χώρες και οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αμφισβητούν την ίδια τη νομιμότητα μίας συμφωνίας.
Η Κυπριακή κυβέρνηση από τη μεριά της επιμένει ότι η Τουρκία πρέπει «να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της», πριν επιτρέψει να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
«Το τι μπορεί να γίνει με τα ενταξιακά κεφάλαια δεν έχει να κάνει με τη Δημοκρατία της Κύπρου.
Έχει να κάνει αποκλειστικά με τη στάση της Τουρκίας», είπε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με το Reuters.
Η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της για την Κύπρο, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τη Λευκωσία, είναι υποχρεωμένη να κάνει, με βάση τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών κρατεί από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, έπειτα από ένα πραξικόπημα του ελληνικού στρατού.
Το αποτέλεσμα ήταν η διχοτόμηση του νησιού και το 1983 το βόρειο μέρος του νησιού ανακοίνωσε την ανεξαρτησία του.
Όμως, η «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία και από κανέναν διεθνή οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε.
Το αποτέλεσμα είναι ότι στο νησί υπάρχει μόνο ένα κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία, το βόρειο μέρος της οποίας θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την κατοχή ξένων δυνάμεων.
«Είναι αδύνατο για οποιονδήποτε να περιμένει πως θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε», είπε ο Αναστασιάδης στο Euronews.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν κατηγορηθεί ότι είναι τόσο απελπισμένοι να κρατήσουν εκτός Ε.Ε. χιλιάδες πρόσφυγες που πρόκειται να παράσχει στην Τουρκία ότι ζητάει.
Η προηγούμενη συμφωνία του Δεκεμβρίου, όπου αποφασίστηκε η ενίσχυση της Τουρκίας με 3 δισ. ευρώ, δεν επηρέασε σημαντικά τον αριθμό των προσφύγων που καταφθάνουν στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης