Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mikl Leitner (υπ. Εσωτερικών Αυστρίας): Καλές οι προθέσεις για Σένγκεν αλλά θα συνεχίσουμε τους ελέγχους

Mikl Leitner (υπ. Εσωτερικών Αυστρίας): Καλές οι προθέσεις για Σένγκεν αλλά θα συνεχίσουμε τους ελέγχους
Να γίνει σαφές στους πρόσφυγες ότι δεν υπάρχει πια ο βαλκανικός διάδρομος για την Ευρώπη
Στη διατήρηση των εθνικών συνοριακών ελέγχων επιμένει η Βιέννη δια στόματος της υπουργού Εσωτερικών Johanna Mikl-Leitner, μέχρις ότου «διασφαλιστεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικό είναι ότι η Johanna Mikl-Leitner δεν θεωρεί πιθανό να αρθούν οι συνοριακοί έλεγχοι πριν τον Μάιο.
Η Αυστριακή υπουργός υποστήριξε ότι ο ονομαζόμενος «οδικός χάρτης» της Κομισιόν για επιστροφή στην κανονική λειτουργία της ζώνης Σένγκεν μέχρι τα τέλη του χρόνου, κάτι που σημαίνει σταδιακή αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης μεταξύ των χωρών μελών, είναι «καλός» σε επίπεδο προθέσεων αλλά «σίγουρα δεν πρόκειται να στηριχθούμε σε αυτό, αλλά θα παραμείνουμε στα δικά μας μέτρα σε εθνικό επίπεδο».
Οι δηλώσεις της Johanna Mikl-Leitner έγιναν στο περιθώριο του σημερινού Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τους κανόνες της Ζώνης Σένγκεν, η Γερμανία και η Αυστρία πρέπει να άρουν στα μέσα Μαΐου τα μέτρα ελέγχου στα σύνορά τους, εκτός και αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μία παράταση έως και δύο χρόνια.
Η Κομισιόν, από την πλευρά της, έχει ήδη προειδοποιήσει για τις οικονομικές συνέπειες, για παράδειγμα στις μεταφορές, εάν συνεχιστούν οι έλεγχοι εντός της Ζώνης Σένγκεν.
Η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, επανέλαβε πως οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές μέσω της Διαδρομής των Βαλκανίων πρέπει να ανήκουν στην Ιστορία και πως δεν πρόκειται ν' αλλάξει άποψη και θέση ως προς την αναγκαιότητα η συγκεκριμένη δίοδος εισόδου στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες να μείνει κλειστή.
Σημείωσε ότι φαίνεται ότι καλλιεργούνται, με κάποιον τρόπο, ακόμη ελπίδες στους πρόσφυγες και προσδοκίες ότι θα περάσουν δια του βαλκανικού διαδρόμου στην Ευρώπη και συμπλήρωσε ότι πολύ πιο ειλικρινές θα ήταν να τους γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει πλέον αυτή η διαδρομή.
Επίσης, χαρακτήρισε «δυνατή και κατορθωτή» την παραμονή και περίθαλψη των 35.000 προσφύγων που βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης