Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guterres (υποψήφιος γ.γ. ΟΗΕ): Απαραίτητη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα

Guterres (υποψήφιος γ.γ. ΟΗΕ): Απαραίτητη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα
Στην Ελλάδα ελλοχεύει ο κίνδυνος η κατάσταση να αποκτήσει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, την ίδια στιγμή που η χώρα βρίσκεται υπό την πίεση της λιτότητας των τελευταίων ετών
Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, τόνισε σήμερα, Τετάρτη 9 Μαρτίου, ο υποψήφιος της Πορτογαλίας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, πρώην Ύπατος Αρμοστής για τους μετανάστες και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Antonio Guterres.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Guterres σημείωσε την ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, τόνισε ο υποψήφιος της Πορτογαλίας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και πρώην Ύπατος Αρμοστής, Antonio Guterres, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκο Ξυδάκη, στη Λισαβόνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ο υποψήφιος για τη θέση του γ.γ. του ΟΗΕ υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι «η Ελλάδα πιέζεται από την έλλειψη αλληλεγγύης στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, γεγονός που ελλοχεύει τον κίνδυνο η κατάσταση να αποκτήσει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης.
Την ίδια στιγμή, βρίσκεται υπό την πίεση της λιτότητας των τελευταίων ετών» ανέφερε ο κ. Guterres.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο άνδρες συζήτησαν κοινά ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Πορτογαλία, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την προσφυγική κρίση που αφορά τόσο τις δύο χώρες όσο και την Ε.Ε.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Guterres και Ξυδάκης συμφώνησαν πως παρατηρείται το φαινόμενο οι ίδιοι πολιτικοί που εμφανίζονται αυστηροί όσον αφορά την οικονομία και τα μνημόνια, δεν πιέζουν εξίσου τις χώρες της Ε.Ε. να εφαρμόζουν τις συμφωνίες για την προσφυγική κρίση.
Ο κ. Ξυδάκης, που ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στην πορτογαλική πρωτεύουσα, συναντήθηκε χθες Τρίτη 8 Μαρτίου με την υφυπ. Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Margarita Marquez, την υπ. Εσωτερικών Constanza Urbano de Souza, καθώς και με αντιπροσωπεία του αριστερού κόμματος Bloko De Esquerda.
Ακόμη, συμμετείχε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Πορτογαλικού Κοινοβουλίου.
Σήμερα ο έλληνας αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών θα μεταβεί στη Ρώμη, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις ελληνικές θέσεις στο προσφυγικό και σε άλλα κοινά ευρωπαϊκά ζητήματα.
Ο κ. Ξυδάκης θα έχει συναντήσεις με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Sandro Gozi, τον αναπληρωτή υπ. Εσωτερικών Filippo Bubbico και τον υφυπ. Εξωτερικών, αρμόδιο για διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας, Vincenzo Amendola.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης