Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tusk (ΕΕ): Απόφαση των «28» να κλείσει ο βαλκανικός διάδρομος - Όχι μονομερής ενέργεια

Tusk (ΕΕ): Απόφαση των «28» να κλείσει ο βαλκανικός διάδρομος - Όχι μονομερής ενέργεια
Εφαρμογή κοινής απόφασης των ηγετών της ΕΕ χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το κλείσιμο των συνόρων από Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και πΓΔΜ
Εφαρμογή της κοινής απόφασης των 28 αρχηγών των κρατών - μελών της ΕΕ και όχι μονομερής ενέργεια είναι το κλείσιμο των συνόρων από τις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος του λεγόμενου βαλκανικού δρόμου για τους πρόσφυγες.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει με δύο διαδοχικές αναρτήσεις στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk ο οποίος υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή από πλευράς Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας και τελικά πΓΔΜ αποτελεί υλοποίηση μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
Συγκεκριμένα στο πρώτο tweet ο Donald Tusk αναφέρει:
«Οι παράτυπες ροές μεταναστών κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου τερματίζονται. Δεν είναι ζήτημα μονομερούς ενέργειας, αλλά κοινή απόφαση των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Και στο δεύτερο:
«Ευχαριστώ τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης».
Όπως μετέδιδε και νωρίτερα το bankingnews μετά και από την επίσημη απόφαση της πΓΔΜ, το σύνολο το βαλκανικού διαδρόμου είναι κλειστό και εκτιμάται ότι δεν θα ανοίξει πριν την νέα Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 17 - 18 Μαρτίου 2016.
Υπολογίζεται ότι από τις αρχές του περασμένου έτους μέχρι και σήμερα περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες μετακινήθηκαν προς χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης μέσω του βαλκανικού διαδρόμου.
Στο μεταξύ, περίπου 13.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στον καταυλισμό της Ειδομένης αναμένοντας πότε θα ανοίξουν τα σύνορα για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Κάποιοι από τους πρόσφυγες παραμένουν στο σημείο έως και δύο εβδομάδες.
Όλοι έχουν να αντιμετωπίσουν την εξαλθίωση, τις κακές καιρικές συνθήκες, την πείνα, τις ιώσεις, την κούραση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης