Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό, με φόντο τις κινητοποιήσεις των αγροτών

FT: Σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό, με φόντο τις κινητοποιήσεις των αγροτών
Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού εν όψει της επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων
Στην πρώτη αντιπαράθεση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αναφέρεται σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «Financial Times», κάνοντας λόγο για μια πολύ έντονη αντιπαράθεση.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, η σύγκρουση των δύο ηγετών έγινε με φόντο τις κινητοποιήσεις των αγροτών και τα μπλόκα που έχουν στήσει σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας, διαμαρτυρόμενοι στα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει τις συνταξιοδοτικές εισφορές και τον φόρο εισοδήματος των αγροτών, αλλά και τις διαμαρτυρίες δικηγόρων, μηχανικών και γιατρών.
Μάλιστα, επισημαίνεται ότι οι αγρότες απέρριψαν την έκκληση του πρωθυπουργού για διάλογο, απαιτώντας την άμεση ακύρωση των ρυθμίσεων.
Ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνεται στο δημοσίευμα, απέκρουσε τις επιθέσεις του νεοεκλεγέντα προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διασώσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, χωρίς περικοπές στις παροχές προς τους συνταξιούχους και χωρίς μειώσεις στις κύριες συντάξεις.
Παράλληλα, επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα οδηγήθηκε στην κατάρρευση εξαιτίας της λεηλασίας που υπέστη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιστάθηκε στις πιέσεις Ε.Ε. και ΔΝΤ να επιβάλει βαριές περικοπές στις συντάξεις μέχρι τον Μάρτιο, όμως, σύμφωνα με τους «Financial Times», η κίνηση που αναβλήθηκε από πέρυσι, έχει καταστεί πλέον πρώτη προτεραιότητα, εν όψει της επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας, ύψους 86 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέτεινε ότι το ήταν κοινά αποδεκτό ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα ήταν βιώσιμο μέχρι το 2060, μέχρι που ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι υπάρχουν διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης για την κοινωνική ασφάλιση, χωρίς να είναι αναγκαίο να καταφύγει η χώρα στις αυξημένες κοινωνικές εισφορές, αρκεί ο «δημόσιος τομές να υποστεί αναδιάρθρωση».
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε τα λάθη του παρελθόντος και δήλωσε αποφασισμένος να μην επαναληφθούν.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης