Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδόξως ψύχραιμος ο Roubini - Οι αγορές δεν βρίσκονται στο 2008, αλλά οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δράσουν άμεσα

tags :
Παραδόξως ψύχραιμος ο Roubini - Οι αγορές δεν βρίσκονται στο 2008, αλλά οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δράσουν άμεσα
Ο Roubini εκτιμά ότι οι αγορές δεν βρίσκονται στο 2008, ούτε έχουν εισέλθει σε bear market αλλά διανύουν μια περίοδο διόρθωσης
Παραδόξως ψύχραιμος εμφανίζεται ο νομπελίστας οικονομολόγος Nouriel Roubini σε συνέντευξη στο Business Insider.
Θα περίμενε κανείς ο Roubini να είναι πιο ανήσυχος δεδομένης της αναταραχής που επικρατεί στις αγορές λόγω Κίνας και πετρελαίου και εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ.
Ο Roubini εκτιμά ότι οι αγορές δεν βρίσκονται στο 2008, ούτε έχουν εισέλθει σε bear market αλλά διανύουν μια περίοδο διόρθωσης.
Προειδοποιεί ωστόσο ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δράσουν άμεσα, καθώς η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία χωρίς τις κατάλληλες κινήσεις.
Ο Roubini εκτιμά ότι η οικονομία δεν κινδυνεύει από μια παγκόσμια ύφεση ή από μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση ανάλογη του 2008.
Η αναταραχή στις αγορές οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, το χάος στη Μέση Ανατολή και η ανησυχία για την οικονομία των ΗΠΑ, σημειώνει ο Roubini.
Όσον αφορά την Κίνα, ο διάσημος οικονομολόγος εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από το 6% στο 5%.
Σύμφωνα με τον Roubini κάνουν λάθος όσοι εκτιμούν επιβράδυνση στο 4%, καθώς δεν αντιλαμβάνονται ότι ο κλάδος υπηρεσιών αναπτύσσεται, με ρυθμό ταχύτερο του μεταποιητικού κλάδου.
Την ίδια ώρα η ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιβραδύνεται, ειδικά όσον αφορά τη μεταποίηση, ενώ η πτώση στις τιμές του πετρελαίου είναι ένα αρνητικό στοιχείο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καθώς οι ΗΠΑ αποτελούν μία από τις κυριότερες χώρες παραγωγής πετρελαίου και ενέργειας.
Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου είναι αρνητική για τις αγορές, με την ανησυχία για την παγκόσμια ζήτηση να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, επικρατεί χάος, σχολιάζει ο Roubini.
Ακόμη και στην Ευρώπη, η τρομοκρατία, η προσφυγική κρίση, το ρίσκο Grexit ή Brexit, η κόπωση από τη λιτότητα στην περιφέρεια, είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να πάνε στραβά…
Έτσι ξαφνικά η αγορά γίνεται νευρική και οδηγείται σε διόρθωση, σχολιάζει ο διάσημος οικονομολόγος.
Το αν η διόρθωση θα εξελιχθεί σε bear market εξαρτάται από το αν αυτά τα σοκ θα επιμείνουν ή όχι κατά πρώτον, αλλά και από την απάντηση που θα δώσουν οι κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με τον Roubini.
Σε αυτό το σημείο, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
Η Fed πρέπει να στείλει ξεκάθαρο σήμα ότι θα τηρήσει στάση αναμονής προτού προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, ενώ ΕΚΤ και Τράπεζα της Ιαπωνίας πρέπει να επεκτείνουν την ποσοτική χαλάρωση, σύμφωνα με τον Roubini, προκειμένου να αποτραπεί μια επιδείνωση της κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης