Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μεγαλύτερη Ρωσική τράπεζα η Sberbank επικρίνει την ΕΚΤ που ζητάει πρόσθετα κεφάλαια για τις θυγατρικές στην ΕΕ

tags :
Η μεγαλύτερη Ρωσική τράπεζα η Sberbank επικρίνει την ΕΚΤ που ζητάει πρόσθετα κεφάλαια για τις θυγατρικές στην ΕΕ
Η ΕΚΤ έχει ζητήσει από όλες τις τράπεζες και μεταξύ αυτών και τις θυγατρικές της Sberbank στην ΕΕ να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου
Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας επέκρινε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γιατί εξαναγκάζει τις θυγατρικής της στην ευρωζώνη να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια αναφέρουν οι Financial Times.
Η ΕΚΤ έχει ζητήσει από όλες τις τράπεζες και μεταξύ αυτών και τις θυγατρικές της Sberbank στην ΕΕ να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ώστε να αυξήσουν περαιτέρω τα κεφάλαια τους.
O Herman Gref, διευθύνων σύμβουλος της Sberbank, δήλωσε στους Financial Times σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι "θα εισέλθει σε μια πιο δύσκολη περίοδο επειδή η ρυθμιστική πολιτική είναι αρκετά δύσκολη».
«Δεν μπορώ να καταλάβω τι κάνουν, ειλικρινά," είπε ο κ Gref, που ήταν υπουργός Οικονομικών από το 2007.
Η ΕΚΤ ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η θυγατρική της Sberbank στην Αυστρία υποβλήθηκε σε τεστ αντοχής από την ΕΚΤ το 2015, αφού εντάχθηκε στον κατάλογο των τραπεζών που θεωρούνται συστημικά σημαντικές μαζί με την επίσης ρωσική τράπεζα VTB και μια σειρά άλλων τραπεζών.
Οι ρωσικές τράπεζες Sberbank και VTB έπρεπε να καταβάλλουν επιπλέον 240  και 200 εκατ για την κεφαλαιακής ενίσχυση των θυγατρικών της στην Αυστρία.  
Κατά τον CEO της Sberbank η σκληρή στάση της Ευρώπης και ειδικά της ρυθμιστικής αρχής της ΕΚΤ δηλαδή προσφέρει πλεονέκτημα έναντι των αμερικανικών τραπεζών.
«Το τραπεζικό σύστημα περνάει την πιο δραματική περίοδο της ιστορίας του.
Αν κοιτάξετε το μέλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών, πιστεύουμε ότι θα είναι αρκετά δύσκολο.
Οι αμερικανικές τράπεζες λειτουργούν σε μια εντελώς διαφορετική μακροοικονομική κατάσταση και η FED τις αντιμετωπίζει διαφορετικά»
Η Sberbank, η οποία είναι εισηγμένη στο Μόσχα και στο Λονδίνο, ελέγχεται κατά πλειοψηφία από τη ρωσική κυβέρνηση, αγόρασε Volksbanken International, ένα δίκτυο καταστημάτων στην Ανατολική Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και της Κροατίας, το 2012.
Η Sberbank είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας με τα περιουσιακά στοιχεία να φθάνουν τα 355 δισεκ. δολάρια έχει αντιμετωπίσει τρεις μαύρους κύκνους το 2015.
Τα 3 κύρια προβλήματα της Ρωσίας είναι η πτώση της τιμής του πετρελαίου, οι κυρώσεις της Δύσης και ο αργός ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Το ρούβλι υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα χρόνο την περασμένη εβδομάδα καθώς οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν για δεύτερο έτος (2016) ύφεση.
Η Sberbank έχει υποστεί πλήγμα από τις διεθνείς κυρώσεις.
Υπήρξε μια απότομη εκροή καταθέσεων όταν η κρίση ξέσπασε αρχικά με την Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, αλλά ανέκτησε μέρος των καταθέσεων επειδή οι ρώσοι μετέφεραν τις καταθέσεις τους από τις μικρότερες στις μεγαλύτερες τράπεζες.
Σε μια παρουσίαση με τους επενδυτές στο Λονδίνο τον Νοέμβριο, του 2015 ο Gref μείωσε τους στόχους  κερδοφορίας και ανάπτυξης για το 2018.
Ωστόσο, οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα σχέδια μείωσης του κόστους και οι μετοχές της Sberbank αυξήθηκαν κατά 84% το 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης