Τελευταία Νέα
Διεθνή

Humanite: Η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων κατοίκων δεν μπορεί να φιλοξενήσει 1 εκατ. πρόσφυγες

Humanite: Η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων κατοίκων δεν μπορεί να φιλοξενήσει 1 εκατ. πρόσφυγες
Είναι μία ψευδαίσθηση ότι θα σταματήσει η μεγαλύτερη έξοδος ανθρώπων μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο
Με το προσφυγικό και με τα τείχη που υψώθηκαν ανά την Ευρώπη για να αναχαιτίσουν τις ροές από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική καταπιάνεται σε  άρθρο της η Humanite.
Τα τείχη έχουν καταγραφεί στη συλλογική μνήμη, αναφέρει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα και θέτει το ρητορικό ερώτημα: «Ποιος δεν θυμάται το τείχος του Βερολίνου;»
Και η απάντηση που δίνει είναι ότι πλέον τα τείχη έφτασαν να αποτελούν τη λύση σε έναν κόσμο γεμάτο συγκρούσεις.
Αφού αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες του πολέμου οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποφάσισαν να ενισχύσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Μπροστά στη μαζική έξοδο των προσφύγων η αντίδραση της Ευρώπης ήταν η ενίσχυση των συνόρων της με τη δημιουργία ενός στρατιωτικού ευρωπαϊκού σώματος.
Από τον δρόμο των Βαλκανίων, μέσω της Ελλάδας και της Σλοβενίας πέρασαν το 2015 ένα εκατομμύριο άνθρωποι με προορισμό τη Γερμανία και την Αυστρία, αλλά βρέθηκαν μπροστά σε συρματοπλέγματα, ενώ επανήλθαν και οι εντατικοί έλεγχοι στα σύνορα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες 3.600 άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο και αν τα πράγματα δεν αλλάξουν, τότε οι αξίες και οι αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων θα χάσουν το νόημά τους.
Με 500 εκατομμύρια κατοίκους η Ευρώπη αποδεικνύεται ανίκανη να φιλοξενήσει αξιοπρεπώς 1 εκ. πρόσφυγες.
Η άμεση μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ θα επανεξεταστεί στο μέλλον, αλλά μόνο μερικές χιλιάδες θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να κάνουν νόμιμα ένα τέτοιο ταξίδι.
Από την άλλη, η μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων που ήδη αποφασίστηκε συναντά σθεναρή αντίσταση από αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι υπόλοιπες απλά δεν μπορούν να εφαρμόσουν το μέτρο στην πράξη.
Την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες έχουν ήδη μπει στην Ευρώπη και παρά τον χειμώνα οι αφίξεις στην Ελλάδα είναι 4.000.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έξοδο ανθρώπων μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και είναι μία ψευδαίσθηση να νομίζουμε ότι μπορούμε να τη σταματήσουμε.
Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό 12 εκατομμύρια άνθρωποι και ανάμεσά τους 5 εκατομμύρια παιδιά στη Συρία χρήζουν άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Από αυτούς τα 4 εκατομμύρια έχουν ήδη φύγει και τα υπόλοιπα 8 εκατομμύρια έχουν μετατοπιστεί μέσα στη χώρα.
Η Καγκελάριος Merkel είπε ότι τα τείχη δεν είναι μία επιλογή για τον 21ο αιώνα και διευκρίνισε ότι η συμφωνία για τη μετεγκατάσταση είναι μόνιμη και χωρίς περιορισμούς και αφήνει ως εναλλακτική λύση να κλείσει η Τουρκία τα θαλάσσια σύνορά της με την Ελλάδα.
Ως κύριο σημείο εισόδου στη ζώνη Σένγκεν, η Ελλάδα κάνει τώρα τον διαχωρισμό των προσφύγων που έχουν δικαίωμα ασύλου από τους οικονομικούς μετανάστες που πρέπει να επαναπροωθηθούν.
Αλλά σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, όσοι έρχονται από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν  και την Ερυθραία ανήκουν στην πρώτη κατηγορία και αποτελούν το 80%.
Για να μειωθούν οι ροές δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από το να τις μπλοκάρει η τούρκικη κυβέρνηση. Και να χρηματοδοτηθεί για να βελτιώσει τις συνθήκες για  2 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της.   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης