Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Soros για το Brexit: Η Βρετανία θα κινδυνεύσει αν αποχωρίσει από την ΕΕ

Παρέμβαση Soros για το Brexit: Η Βρετανία θα κινδυνεύσει αν αποχωρίσει από την ΕΕ
«Το κόστος είναι πολύ υψηλό για να μείνω σιωπηλός», υπογράμμισε ο George Soros 
Να σκεφτούν πολύ καλά τις συνέπειες καλεί τους Βρετανούς ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros με άρθρο - παρέμβαση στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος, που θα κρίνει την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, ο George Soros γράφει: «Καθώς η Βρετανία οδεύει στην κρίσιμη ψηφοφορία για το αν θα παραμείνει ή όχι στην ΕΕ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το πόσο δραστικές θα είναι οι συνέπειες για τις επόμενες γενιές.
Ενώ μερικοί εμφανίζονται απρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυτή τη συζήτηση, εκτιμώ ότι το κόστος είναι πολύ υψηλό για να παραμείνω σιωπηλός.
Είτε δει κανείς το ζήτημα ως οικονομικό, επικεντρώνοντας στο τι θα χάσει η Βρετανία αν βγει από την ΕΕ, είτε ως γενικότερο ζήτημα ασφάλειας και δύναμης της χώρας σε έναν κόσμο όπου η αβεβαιότητα συνεχώς ενισχύεται, η υπόθεση είναι πιο περίπλοκη από ποτέ.
Η Βρετανία έχει ήδη την καλύτερη δυνατή συμφωνία με την Ευρώπη.
Έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά, όπου πηγαίνει περίπου το 50% των εξαγωγών της, ενώ δεν έχει το κόστος της συμμετοχής στην Ευρωζώνη.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, σχεδόν 200 χώρες συναντήθηκαν για να συμφωνήσουν τον καλύτερο τρόπο για τη διασφάλιση του μέλλοντος του πλανήτη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Όπως συμβαίνει με πολλές από αυτές τις συμφωνίες, απέχει πολύ από το τέλειο - αλλά αυτό καταδεικνύει το ζήτημα στο επίκεντρο της συζήτησης για την Ευρώπη: δουλεύοντας μαζί, οι χώρες μπορούν να επιτύχουν πολύ περισσότερα από ό, τι μπορεί να επιτύχει η καθεμιά μόνη της.
Οι διοικήσεις των πολυεθνικών που έχουν δημιουργήσει την ικανότητα παραγωγής τους στη Βρετανία ως εφαλτήριο στην ενιαία αγορά είναι απρόθυμοι να το πουν δημοσίως, επειδή δεν θέλουν να εμπλακούν σε μια πολιτική συζήτηση όπου οι πελάτες τους έχουν αποκλίνουσες απόψεις.
Αλλά να τους ρωτήσει κανείς κατ 'ιδίαν, όπως έχω κάνει, θα το επιβεβαιώσουν εύκολα.
Η εκστρατεία “Leave” (υπέρ του Brexit) έχει προσπαθήσει να πείσει το βρετανικό κοινό ότι είναι ασφαλέστερο να μείνει η χώρα έξω από την ενιαία αγορά από το να είναι μέρος της.
Είχε αυτή τη δυνατότητα, καθώς η κυβέρνηση θέλησε να δώσει την εντύπωση ότι προσπαθεί για μια καλύτερη συμφωνία με την ΕΕ.
Εκμεταλλευόμενοι αυτούς τους περιορισμούς, η εκστρατεία “Leave” έχει παραπλανήσει το κοινό.
Οι φιλοευρωπαϊκές απόψεις μου σχετικά με το βρετανικό δημοψήφισμα έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις προσωπικές μου εμπειρίες.
Τη χρονιά που οι Ναζί παρέλασαν στην Ουγγαρία, το 1944, ήταν η διαμορφωτική εμπειρία της ζωής μου.
Αν ο πατέρας μου δεν είχε εξασφαλίσει πλαστές ταυτότητες για την οικογένειά του, οι πιθανότητες επιβίωσης μου θα ήταν ελάχιστες.
Το κύριο μάθημα που πήρα από τον πατέρα μου είναι ότι είναι καλύτερα να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα, παρά να κλείσουμε τα μάτια σε αυτή.
Έχοντας επιζήσει τον πόλεμο, μετακόμισα στην Αγγλία το 1947, και πάλι υπό την καθοδήγηση του πατέρα μου.
Ήταν ενώ βρισκόμουν στο London School of Economics, όταν διάβασα το βιβλίο του Karl Popper, «Open Society and Its Enemies».
Αντιλήφθηκα τι έγινε η ΕΕ ως η ενσάρκωση της ανοιχτής κοινωνίας και έγινε δια βίου υποστηρικτής της.
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχω κλείσει τα μάτια μου στις αδυναμίες και τις ελλείψεις της.
Αντιθέτως, τις αναγνωρίζω πλήρως.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να εφησυχάσει στο ζήτημα της ασφάλειας, όπως ούτε και η Βρετανία.
Θα ήταν στρατηγικό λάθος επικών διαστάσεων να υποτιμήσουμε τις φιλοδοξίες και τις προθέσεις του ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.
Οι ηγέτες της Ευρώπης μπορεί να κατανοούν το μέγεθος αυτής της απειλής, αλλά μέχρι στιγμής η ανταπόκρισή τους χαρακτηρίζεται περισσότερο από σύγχυση παρά από συνοχή.
Πρέπει να κατανοήσουν ότι, μέχρι να διαχειριστούν το ζήτημα της ενεργειακής εξάρτησής τους, η Ρωσία δεν θα φοβηθεί να χρησιμοποιήσει την εξουσία της στα πετροχημικά για να απειλήσει τόσο την Ανατολική και τη Δυτική Ευρώπη.
Σήμερα η Ευρώπη τελεί υπό επίθεση σε πολλά μέτωπα.
Αν η Βρετανία αποχωρίσει, η Ευρώπη θα πρέπει να αγωνιστεί για την ίδια την επιβίωσή της.
Όσοι από εμάς αισθανόμαστε έτσι έχουμε την υποχρέωση να ακουστούμε και να υποστηρίξουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι η Βρετανία είναι ισχυρότερη, ασφαλέστερη και σε καλύτερη θέση εντός της ΕΕ, από ό,τι είναι εκτός.
Η ΕΕ είναι ατελής, αλλά είναι προτιμότερη από μια Ευρώπη που κυριαρχείται από τον Ρωσία του Putin.
Η ίδια η ατέλεια της Ευρώπης είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε να τη βελτιώσουμε.
Το βρετανικό κοινό δεν μοιράζεται τις εμπειρίες μου στον πόλεμο, αλλά είμαι αρκετά Αγγλόφιλος να πιστεύω ότι έχει επαρκή ιστορική μνήμη για να λάβει την ίδια θέση όπως και εγώ.
Βρίσκω την ανάγνωση του βρετανικού Τύπου ενθαρρυντική ως προς αυτό το ζήτημα: φαίνεται ότι έχουν πλήρη επίγνωση του κινδύνου που προέρχεται από τη Ρωσία
Πιστεύω ακράδαντα και υποστηρίζω ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ, όχι μόνο για οικονομικούς αλλά ακόμη περισσότερο για πολιτικούς λόγους».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης