Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Πρόταση της ΕΕ για τη νέα (μόνιμη) Frontex με 2500 στρατιώτες και προϋπολογισμό 322 εκατ. ευρώ

FT: Πρόταση της ΕΕ για τη νέα (μόνιμη) Frontex με 2500 στρατιώτες και προϋπολογισμό 322 εκατ. ευρώ
Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της για τη δράση της EBCG εντός ελληνικών συνόρων χωρίς την άδεια των ελληνικών αρχών
Σε 1,000 άτομα θα ανέρχεται το μόνιμο προσωπικό της νέας - μόνιμης - ευρωπαϊκής συνοριακής στρατιωτικής δύναμης και ακτοφυλακής EBCG (Europan Border and Coast Guard) που θα αντικαταστήσει την Frontex, σύμφωνα με 10σέλιδη σχετική πρότασή που υιοθέτησε και έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η EBCG θα διαθέτει και 1,500 άτομα προσωπικό ως εφεδρείες, για την περίπτωση κατά την οποία οι επεμβάσεις της θα απαιτούν μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Πάντα με βάση την πρόταση της Κομισιόν, ο ετήσιος προϋπολογισμός της EBCG σταδιακά θα ανέλθει σε 322 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε υπερδιπλάσια αξία του αντίστοιχου προϋπολογισμού της υφιστάμενης Frontex (143 εκατ. ευρώ).
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί μέρος της προσπάθειάς της να ανασχέσεις τις τεράστιες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα τόσο στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. - όπως στην Ελλάδα - όσο και στις χώρες από τις οποίες διέρχονται για να καταλήξουν στον γεωγραφικό προορισμό τους.
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση της Κομισιόν να ανασυστήσει εκ βάθρων την Frontex δημιουργώντας μία νέα μόνιμη ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης συνόρων με υπερεθνική δικαιοδοσία - ακόμα και ενάντια στη θέληση των κρατών των οποίων τα σύνορα φυλάσσει - η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πολλαπλές επιφυλάξεις και κατέστησε σαφές ότι, τουλάχιστον εντός ελληνικού εδάφους και χωρικών υδάτων, η EBCG θα πρέπει να ενημερώνει και να λαμβάνει την άδεια των ελληνικών αρχών για να δράσει.
Σύμφωνα με την πρόταση, σε περίπτωση προβλημάτων φύλαξης εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., η ευρωπαϊκή χώρα θα προειδοποιείται για τη βελτίωση της φύλαξης αυτών, διαφορετικά η Κομισιόν θα προτείνει στην τεχνική επιτροπή της EBCG - στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι και των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. - την επέμβαση της συνοριακής δύναμης, για την οποία θα απαιτείται η έγκριση με απόφαση πλειοψηφίας, ακόμα και δίχως την έγκριση της επηρεαζόμενης ευρωπαϊκής χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση της Κομισιόν πρέπει να εγκριθεί τόσο από τα κράτη-μέλη, όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μέχρι στιγμής, η Γερμανία και η Γαλλία φέρονται να υποστηρίζουν θερμά την πρόταση.
Στο άρθρο τους, οι Financial Times ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν έχει συνεργαστεί αρμονικά και επαρκώς με τις ευρωπαϊκές αρχές για την ανάσχεση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών και μόνον όταν απειλήθηκε με έξοδο από την ζώνη Σένγκεν, βελτίωσε τις συνθήκες αυτής της συνεργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης