Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε εξέγερση κατά της Merkel καλεί το ξενοφοβικό κίνημα Pegida με αφορμή το προσφυγικό

tags :
Σε εξέγερση κατά της Merkel καλεί το ξενοφοβικό κίνημα Pegida με αφορμή το προσφυγικό
Οι διαδηλωτές δεν δίστασαν μάλιστα να στήσουν και μια συμβολική κρεμάλα για τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον αντικαγκελάριο Sigmar Gabriel
Με συνθήματα κατά της καγκελαρίου Merkel και απαιτώντας να σταματήσει η υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία, 7.500 - 9.000 άτομα διαδήλωσαν χθες το βράδυ στη Δρέσδη ενισχύοντας το ξενοφοβικό κίνημα Pegida, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Πριν καν γεμίσει η κεντρική πλατεία Theaterplatz της Δρέσδης το βράδυ της Δευτέρας, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν να ουρλιάζουν το κεντρικό τους σύνθημα:
"Η Μerkel πρέπει να φύγει".
Μία φράση που ένωσε τους χιλιάδες υποστηρικτές του αντιισλαμικού, ξενοφοβικού κινήματος Pegida. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 7.500 έως 9.000 ήταν τα άτομα που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της ανατολικογερμανικής πόλης με στόχο να επιτεθούν στη Γερμανίδα καγκελάριο - εν μέρει με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς - για την πολιτική της στο θέμα των προσφύγων.
Οι διαδηλωτές δεν δίστασαν μάλιστα να στήσουν και μια συμβολική κρεμάλα για τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον αντικαγκελάριο Sigmar Gabriel.
Η χθεσινοβραδινή συγκέντρωση έδωσε νέα ώθηση στο κίνημα Pegida, το οποίο είχε εξασθενήσει αισθητά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πάντως χθες ο συνιδρυτής του κινήματος Λουτς Μπάχμαν δεν έχασε την ευκαιρία να ζητήσει άμεση διακοπή της υποδοχής προσφύγων, τους οποίους χαρακτήρισε "συρφετό αιτούντων άσυλο", την ώρα που ένας αριθμός διαδηλωτών φώναξε εν χορώ "απέλαση, απέλαση".

Κάλεσμα για εξέγερση κατά της κυβέρνησης
Μεταξύ των διαδηλωτών διακρίνονται και πολλοί που φαίνεται να προέρχονται από την παραδοσιακή αστική τάξη, αναφέρει η Deutsche Welle.
Μία διακριτική γηραιότερη κυρία φώναξε ξαφνικά:
"Η Merkel είναι άρρωστη, πρέπει να φύγει".
Η Γερμανίδα καγκελάριος και οι πρόσφυγες βρέθηκαν στο στόχαστρο και της Τατιάνα Φέστερλινγκ.
Η πρώην πολιτικός του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο Αμβούργο ζήτησε φράχτες κατά των προσφύγων κάνοντας λόγο για "εισβολή".
Τον περασμένο Ιούνιο είχε λάβει 10% των ψήφων στις εκλογές για τη δημαρχία της Δρέσδης.
Χαρακτηρίζει την Καγκελάριο την "πιο επικίνδυνη γυναίκα της Ευρώπης" και καλεί τους πολίτες να εξεγερθούν εναντίον αυτής και της κυβέρνησής της.
Πριν από τη διαδήλωση αναρτήθηκε στο facebook μια λίστα με δέκα αιτήματα, τα οποία μεταφράστηκαν μάλιστα στα Αγγλικά προκειμένου να διεθνοποιηθεί το κίνημα, όπως σημείωσαν οι εμπνευστές της ιδέας.
Στη λίστα κυριαρχούν έννοιες όπως οριοθέτηση, αποκλεισμός και έλεγχος. Μεταξύ άλλων ζητείται αποχώρηση της Γερμανίας από την ΕΕ.
Η Τατιάνα Φέστερλινγκ υιοθετεί μάλιστα ακόμη ριζοσπαστικότερες "λύσεις", προτείνοντας "Saxit", δηλαδή την απόσχιση του κρατιδίου της Σαξονίας (με πρωτεύουσα τη Δρέσδη) από τη Γερμανία.
Μία ιδέα που γίνεται δεκτή με ξέφρενους πανηγυρισμούς από το πλήθος των διαδηλωτών, που φώναζαν "αντίσταση, αντίσταση" συνοδεία προσβλητικών χαρακτηρισμών κατά των προσφύγων.

Ελάχιστοι αντιδιαδηλωτές
Μετά το πέρας της διαδήλωσης ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Δρέσδης.
"Περίπατος" κατά τον επικεφαλής του κινήματος Λουτς Μπάχμαν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της δημόσιας υποκίνησης βίας.
Ο ίδιος προτρέπει τους πολίτες να εκφράσουν οργανωμένα την αντίθεσή τους έξω από καταλύματα προσφύγων.
Παρ' όλα αυτά η χθεσινή νύχτα κύλησε χωρίς παρεκτροπές στην Δρέσδη. Άλλωστε οι διαδηλωτές του Pegida είχαν απέναντί τους μόλις μια "χούφτα" αντιδιαδηλωτές, που προσπαθούσαν να αντιτάξουν τα δικά τους συνθήματα υπέρ των προσφύγων, καλώντας ταυτόχρονα τους απέναντί τους να… αυτοαπελαθούν.
Διαφορετικό σκηνικό προμηνύεται στην Δρέσδη την προσεχή Δευτέρα 19 Οκτωβρίου.
Πρωτοβουλίες πολιτών θα διαδηλώσουν με κεντρικό σύνθημα "καρδιά αντί υποδαύλισης" και φιλοδοξούν να κινητοποιήσουν συνολικά 10.000 συμπολίτες τους.
Απέναντί τους θα βρουν και πάλι το κίνημα Pegida, που κάλεσε τους οπαδούς του σε νέα διαδήλωση την ίδια μέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης