Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έντονη μεταβλητότητα στις ευρωαγορές λόγω Κίνας και Volkswagen – Επανέρχονται οι φόβοι για την οικονομία της Κίνας

Έντονη μεταβλητότητα στις ευρωαγορές λόγω Κίνας και Volkswagen – Επανέρχονται οι φόβοι για την οικονομία της Κίνας
Απογοητευτικά τα στοιχεία για τον κινεζικό μεταποιητικό PMI, που διαμορφώθηκε σε χαμηλό 6,5 ετών τον Σεπτέμβριο
Έντονη μεταβλητότητα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων για τους δείκτες, καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο οι φόβοι ότι η οικονομία της Κίνας χάνει δυναμική.
Σημειώνεται ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI Caixin διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 47 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009, στοιχείο που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες σχετικά με την πορεία της κινεζικής οικονομίας.
Τα στοιχεία οδήγησαν στο… κόκκινο και τις μετοχές στα ασιατικά χρηματιστήρια.
Το πτωτικό κλίμα παρέμεινα παρά τις δηλώσεις του κινέζου προέδρου Xi Jinping, ο οποίος υπεραμύνθηκε του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και διαβεβαίωσε τον κόσμο ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Κίνας θα παραμείνουν σταθερές στο πρώτο μήνυμά του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, το σκάνδαλο που έχει προκύψει με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen συνεχίζει να κυριαρχεί στις αγορές, με τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 20% τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη.
Σύμφωνα με τον Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτή αγορών της CMC Markets, όταν μία στις έξι θέσεις εργασίας στη Γερμανία εξαρτάται με κάποιον τρόπο από την αυτοκινητοβιομηχανία, το σκάνδαλο της Volkswagen θα μπορούσε να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
«Από όλα τα στοιχεία που είδαμε χθες, αυτό που είναι πιθανόν να είναι το πιο ανησυχητικό είναι η διάχυση των συνεπειών του σκανδάλου της Volkswagen στην ευρύτερη γερμανική οικονομία τις προσεχείς ημέρες και μήνες, σε μια στιγμή που φαίνεται ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται στη ζώνη του ευρώ», ανέφερε ο Hewson.
Σημειώνεται ότι ως αποτέλεσμα της κρίσης, η μετοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας υποβαθμίστηκε από την Deutsche Bank και την JP Morgan, ενώ η Societe Generale υποβάθμισε τον ευρωπαϊκό κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας από «overweight» σε «neutral».
Στα της σημερινής συνεδρίασης, περί τις 10:35 π.μ., ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινείται οριακά θετικά, στις 9.573,80 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,50%, στις 5.967 μονάδες και στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,1%, στις 4.431,50 μονάδες.
Στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί κατά 0,31%, στις 9.523,50 μονάδες και ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,3%, στις 21.101 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει πτώση 0,47%, στις 345,05 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης