Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dixon: Τα κατεστημένα συμφέροντα στην Ελλάδα και οι αριστοτεχνικοί φοροφυγάδες Έλληνες

Dixon: Τα κατεστημένα συμφέροντα στην Ελλάδα και οι αριστοτεχνικοί φοροφυγάδες Έλληνες
Αν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να στοχεύσει σε αυτά τα προνόμια, το αποτέλεσμα θα είναι μια πιο δίκαιη και αποδοτική οικονομία για την Ελλάδα
Μια από τις βεβαιότητες σχετικά με τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής στην Ελλάδα είναι ότι θα προκύψει μια κυβέρνηση που θα είναι προσηλωμένη, τουλάχιστον κατ' όνομα, στη συμφωνία για τη διάσωση της χώρας, που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα με τους πιστωτές της, σημειώνει ο Hugo Dixon σε άρθρο του στους «New York Times».
Όχι μόνο ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είναι απρόθυμος να αλλάξει τη συμφωνία, που θα προσφέρει 86 δισ. ευρώ στη χώρα υπό τη μορφή νέων δανείων, αλλά και η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να τη στηρίξει.
Ένας απλός παρατηρητής ίσως να σκεφτόταν ότι το πρόγραμμα διάσωσης καταδικάζει την Ελλάδα σε περισσότερα χρόνια λιτότητας, σημειώνει ο Hugo Dixon και προσθέτει: «Αυτό είναι μέρος της ιστορίας, όχι όμως και η βασική όψη του».
Τα δύο προηγούμενα προγράμματα διάσωσης της χώρας επικεντρώθηκαν στις περικοπές δαπανών και την αύξηση των φόρων, ενώ όσον αφορά τα κατεστημένα συμφέροντα, επικεντρώθηκαν στον περιορισμό της δύναμης της οργανωμένης εργασίας.
Στόχος του τελευταίου προγράμματος διάσωσης, αντιθέτως, είναι να καταπολεμήσει την εξαπάτηση και να «σαρώσει» τα προνόμια που απολάμβαναν ευρείες ομάδες, περιλαμβανομένων των αγροτών, εφοπλιστών και φαρμακοποιών.
Ορισμένοι εξ αυτών είναι φυσικοί υποστηρικτές του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού υπό τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που εξηγεί γιατί δεν προχώρησε σε κινήσεις για να περιορίσει τα προνόμιά τους, αλλά και γιατί ο κ. Τσίπρας, ένας αριστερός, βλέπει κάποια πολιτικά οφέλη κάνοντας κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι επηρεαζόμενες ομάδες μπορεί να αντιδράσουν, όμως η χώρα θα επωφεληθεί, σημειώνει ο Hugo Dixon, προσθέτοντας ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν και οι επιλογές των καταναλωτών θα αυξηθούν καθώς οι επιχειρήσεις θα ανταποκρίνονται στον ανταγωνισμό.
Αν μάλιστα η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι επιτυχής, οι ειλικρινείς πολίτες δεν θα χρειάζεται να κουβαλούν το βάρος εκείνων που κλέβουν και εξαπατούν.
Ο Hugo Dixon εν συνεχεία παραθέτει ως παραδείγματα τους αγρότες, οι οποίοι απολαμβάνουν φόρο εισοδήματος 13%, το ήμισυ απ' ό,τι οι έλληνες επιχειρηματίες και οι περισσότεροι Έλληνες, όπως και επιδοτήσεις για το πετρέλαιο και φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Με τη νέα συμφωνία, η κυβέρνηση θα αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή στο 26%, θα προχωρήσει σε σταδιακή κατάργηση της επιδότησης στο πετρέλαιο και θα κάνει αυστηρότερες τις προϋποθέσεις για να διασφαλίσει ότι θα επωφελούνται μόνο όσοι πραγματικά ασχολούνται και ζουν από τη γη.
Η διαδικασία προσαρμογής θα είναι πολύ σκληρή, όμως το αποτέλεσμα θα είναι πιο δίκαιο, σημειώνει ο Hugo Dixon.
Ανάλογα είναι τα παραδείγματα για τους φαρμακοποιούς, τους δασκάλους, αλλά και τους εφοπλιστές, οι οποίοι απολαμβάνουν φορολογικές απαλλαγές στα έσοδα από δραστηριότητες και στην πώληση πλοίων.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Hugo Dixon, ίσως το πιο καταστροφικό κατεστημένο συμφέρον να είναι η ίδια η κυβέρνηση.
Για δεκαετίες, οι έλληνες πολιτικοί υπερφόρτωναν τον δημόσιο τομέα με κομματικούς υπαλλήλους, αφήνοντάς τον αδύναμο.
Πλέον θα αξιολογούνται βάσει ενός συστήματος που θα συντονίζει η Κομισιόν.
Μερικές φορές, υπογραμμίζει ο βρετανός αρθρογράφος, είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις ένα κατεστημένο συμφέρον από ένα υπερβολικά γενναιόδωρο προνόμιο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το συνταξιοδοτικό σύστημα που επέτρεπε στους Έλληνες να αντλούν προνόμια πριν φθάσουν στις επίσημες ηλικίες συνταξιοδότησης.
Αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα το 2012 να δαπανά 17,5% του ΑΕΠ της για συντάξεις, έναντι του μέσου όρου 13,2% στην Ευρώπη.
Οι Έλληνες δεν υπήρξαν μόνον δημιουργικοί στον να δημιουργούν προνόμια, αλλά υπήρξαν αριστοτέχνες στην φοροδιαφυγή.
Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η νέα συμφωνία διευρύνει ακόμη περισσότερο τον ορισμό της φοροδιαφυγής, ενώ καταργεί την έκπτωση 30% στον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που κατέστησε δυνατό για τους ανθρώπους να αγοράζουν προϊόντα από ένα νησί με χαμηλότερο φόρο επί των πωλήσεων και να τα μεταφέρουν στην ενδοχώρα.
Η Ελλάδα έπρεπε να υπομείνει μια «επιθανάτια» εμπειρία πριν να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ποικιλία κατεστημένων συμφερόντων.
Αυτό που μένει να δούμε είναι αν η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα στοχεύσει ενεργητικά σε αυτά τα προνόμια.
Αν το κάνει, η οικονομία της Ελλάδας θα είναι πιο δίκαιη και πιο αποδοτική…

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης