Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Επιβεβαιώνεται ο προ διετίας θάνατος του αρχηγού των Ταλιμπάν, Moullah Omar

Reuters: Επιβεβαιώνεται ο προ διετίας θάνατος του αρχηγού των Ταλιμπάν, Moullah Omar
Ο αρχηγός των Ταλιμπάν πέθανε πριν από δύο χρόνια σε νοσοκομείο του Πακιστάν
Τον προ διετίας θάνατο του επικεφαλής των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, Moullah Omar, επιβεβαίωσαν οι αφγανικές αρχές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλειών, ο αρχηγός των Ταλιμπάν πέθανε πριν από δύο χρόνια σε νοσοκομείο του Πακιστάν.
Σημειώνεται ότι η είδηση για τον θάνατο του Moullah Omar έρχεται μόλις λίγες μέρες πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου ειρηνευτικών διαδικασιών μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν.
«Η κυβέρνηση, βάσει αξιόπιστων πληροφοριών, επιβεβαιώνει ότι ο Omar πέθανε τον Απρίλιο του 2013, στο Πακιστάν» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το έδαφος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων είναι πιο εύφορο από ποτέ» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Νεκρός φέρεται ότι είναι ο ηγέτης των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, Moullah Omar, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, αν και από την πλευρά της τρομοκρατικής οργάνωσης δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία.
Ωστόσο, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επικοινώνησε με το BBC, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει ανακοίνωση εκ μέρους της οργάνωσης.
Σημειώνεται ότι πηγές στην κυβέρνηση και τις μυστικές υπηρεσίες του Αφγανιστάν αναφέρουν ότι ο θάνατος του Moullah Omar επήλθε πριν από δύο με τρία χρόνια.
Ωστόσο, οι αρχές της χώρας δεν έχουν παράσχει περισσότερη σχετική πληροφόρηση, σημειώνοντας ότι απλώς ερευνούν τις αναφορές που έχουν διαρρεύσει.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι τελευταίες αυτές αναφορές για τον θάνατο του Moullah Omar θεωρούνται περισσότερο αξιόπιστες σε σχέση με προηγούμενες, καθώς είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται, αν και ανεπισήμως.
Εκπρόσωπος του προέδρου του Αφγανιστάν, Ashraf Ghani, ανέφερε ότι οι αρχές προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τις αναφορές και προσθέτει ότι «μόλις έχουμε περισσότερη ταυτοποίηση, θα ενημερώσουμε τα μέσα ενημέρωσης και τους πολίτες του Αφγανιστάν», τόνισε ο Sayed Zafar Hashemi.
Ο Moullah Omar οδήγησε τους Ταλιμπάν στη νίκη επί των αντίπαλων αφγανικών πολιτοφυλακών στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων.
Η συμμαχία του με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Osama bin Laden, πυροδότησε στη συνέχεια την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν το 2001, μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.
Εκτοτε, ο Moullah Omar έχει επικηρυχθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για 10 εκατ. δολάρια.
Τα χρόνια που ακολούθησαν, οι Ταλιμπάν έχουν δώσει στη δημοσιότητα αρκετά μηνύματα του ηγέτη τους.
Μάλιστα, στο τελευταίο, στα μέσα Ιουλίου, ο Moullah Omar φέρεται να εκφράζει τη στήριξή του στις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την αφγανική κυβέρνηση.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι επρόκειτο για γραπτό κείμενο, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των Ταλιμπάν και όχι ηχητικό μήνυμα ή βίντεο, γεγονός που τροφοδότησε τις φήμες ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν είναι νεκρός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης