Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Γιατί είναι ανησυχητική η εμπλοκή της Τουρκίας στον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

CNBC: Γιατί είναι ανησυχητική η εμπλοκή της Τουρκίας στον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος
Προειδοποιήσεις αναλυτών για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία και κοινωνικές αναταραχές, μετά τη διμέτωπη επίθεσή της σε Κούρδους και Ισλαμικό Κράτος
Στη μέχρι πρότινος απροθυμία της Τουρκίας να συμμετάσχει στον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και στους παράγοντες που μπορεί να την οδήγησαν στην «ξαφνική» της εμπλοκή στη μάχη κατά των τζιχαντιστών αναφέρεται δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC, μετά και το αίτημά της για σύγκληση του ΝΑΤΟ προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η τουρκική κυβέρνηση συμμετείχε στις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους, της τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει καταλάβει μεγάλες εδαφικές εκτάσεις σε Ιράκ και Συρία.
Στη Συρία, το Ισλαμικό Κράτος αγωνίζεται εναντίον δύο μετώπων: εναντίον των σύρων στρατιωτών που είναι πιστοί στον πρόεδρο Bashar Al-Assad και τους κούρδους μαχητές, που προσπαθούν να αναλάβουν τον έλεγχο τμήματος της βόρειας Συρίας.
Η Τουρκία αντιμάχεται τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και τους Κούρδους του PKK, οι οποίοι έχουν μια μακρόχρονη αυτονομιστική διένεξη με τους Τούρκους.
Την περασμένη Παρασκευή, η Τουρκία προχώρησε στις πρώτες αεροπορικές επιδρομές τόσο εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους όσο και των κούρδων μαχητών, ενώ παράλληλα επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές της βάσεις εναντίον των τζιχαντιστών.
Η Τουρκία και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν ακόμη να εξαλείψουν τους τζιχαντιστές από μια ζώνη εδάφους στα σύνορα της χώρας με τη Συρία προκειμένου να δημιουργήσουν μια «ελεύθερη ζώνη».
Στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ η Τουρκία θα συζητήσει την εκστρατεία της ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και τους Κούρδους μαχητές, αλλά και την κρίση στα σύνορα της χώρας.

Γιατί τώρα;

Η Τουρκία, όπως επισημαίνεται στο άρθρο, καιρό τώρα επιδείκνυε απροθυμία να συμμετέχει στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, λόγω εν μέρει της ευάλωτης γεωγραφικής της θέσης.
Ένας παράγοντας για την απροθυμία που επέδειξε στο παρελθόν η Άγκυρα θα μπορούσε να είναι η αντίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην κυβέρνηση της Συρίας που βόλευε την Τουρκία.
Επίσης, ήταν απρόθυμη να δεχθεί επιπλέον σύρους πρόσφυγες, καθώς περί τα 2 εκατ. άνθρωποι έχουν ήδη περάσει τα σύνορα της Τουρκίας, ενώ δεν έδειχνε βούληση να βοηθήσει οποιονδήποτε σκοπό που θα μπορούσε να ενδυναμώσει τον κουρδικό στόχο.
Αυτό που φαίνεται να οδήγησε την Άγκυρα στην απόφαση να συμμετάσχει στον αγώνα ήταν η πρόσφατη επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Σουρούκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία από γυναίκα τζιχαντιστή που εκτιμάται ότι ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους, από την οποία 32 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν.
Αυτό το γεγονός φαίνεται ότι επέδρασε καταλυτικά στην απόφαση της Τουρκίας, όπως σημειώνει ο Ian Bremmer του Eurasia Group, καθώς ο τούρκος πρόεδρος ερχόταν αντιμέτωπος με συνεχείς εκκλήσεις να αναλάβει δράση.

Άσχημα νέα για την Τουρκία;

Και σαν να μην έφθανε ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους, η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει εγχώρια προβλήματα με ένα εριστικό πολιτικό περιβάλλον και την έλλειψη κυβέρνησης ύστερα από τις αδιέξοδες εκλογές του Μαΐου.
Παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις για μια κυβέρνηση συνασπισμού συνεχίζονται, είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα διεξαγωγής νέων εκλογών.
Η συμμετοχή της χώρας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσε να καταστήσει την Τουρκία ευάλωτη, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.
Το PKK, για παράδειγμα, έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά επιθέσεων στην Τουρκία μετά τις επιδρομές της Παρασκευής, κάτι που σηματοδοτεί το τέλος μιας εύθραυστης εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών από το 2013.
Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η Τουρκία έχει ξαφνικά γίνει πολύ πιο ευάλωτη σε περαιτέρω επιθέσεις.
«Η ξαφνική απόφαση της Τουρκίας να αναλάβει δράση στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους πιθανόν να οδηγήσει σε σημαντικές επιτυχείς επιθέσεις του ISIS μέσα στην Τουρκία, τη μεγαλύτερη στροφή σε τρομοκρατικές ευπάθειας για μια σημαντική αναδυόμενη αγορά από την αρχή της Αραβικής Άνοιξης», σημειώνει ο Bremmer του Eurasia Group.
«Αυτό με τη σειρά του θα βάλει φρένο στο επενδυτικό αίσθημα για τη χώρα, κάνοντας την πολιτική διαδικασία στην Τουρκία πολύ πιο δύσκολη», επισημαίνει ο Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence.
«Η πρόσφατη υιοθέτηση επιθετικών πολιτικών από την Άγκυρα τόσο έναντι των Κούρδων όσο και του Ισλαμικού Κράτους έχει αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων και διαρκούς κοινωνικής αναταραχής στο εσωτερικό της χώρας», προειδοποιεί ο Piccoli.
«Εν μέσω των συνεχιζόμενων εικασιών ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τον Νοέμβριο του 2015, φαίνεται ότι είναι λίγες οι προοπτικές της χώρας να απολαύσει πολιτική σταθερότητα στο μέλλον», σημειώνει.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης