Τελευταία Νέα
Διεθνή

Les Echos: Η Ρωσία προς διάσωση της Ελλάδας; - Η συμβολή μιας συμφωνίας για τον Turkish Stream

Les Echos: Η Ρωσία προς διάσωση της Ελλάδας; - Η συμβολή μιας συμφωνίας για τον Turkish Stream
Η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει μια στάση πληρωμών και μια υποθετική έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ
Μια συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, που θα βασιζόταν στον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream θα μπορούσε να βοηθήσει την Αθήνα να αποφύγει μια στάση πληρωμών και μια υποθετική έξοδο της χώρας από το ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Les Echos».
Όπως σημειώνεται, η Ελλάδα κατάφερε να αναβάλει τη δόση των 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ που είχε προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου, κάνοντας χρήση του δικαιώματος ενοποίησης όλων των δόσεων σε μία, που θα πρέπει να καταβληθεί στα τέλη του Ιουνίου.
Αυτή η ευκαιρία, που προβλέπεται από τους κανόνες του Ταμείου, δίνει στην Ελλάδα ευχέρεια χρόνου, όμως όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, τα ταμεία της χώρας είναι άδεια.
Ενώ ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη γίνει αποδεκτές, ωστόσο δεν κρίνονται επαρκείς για την επίτευξη μιας συμφωνίας και την απελευθέρωση των 7,2 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.
Πώς η Αθήνα θα βρει το 1,6 δισ. ευρώ για να πληρώσει το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, διερωτάται η «Les Echos» και συμπληρώνει ότι η Ελλάδα οδεύει προς τη στάση πληρωμών και την έξοδο από το ευρώ, εκτός και αν ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το άρθρο, για να αποφύγει την Ουκρανία, η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν αγωγό φυσικού αερίου που θα περνάει από την Τουρκία (Turkish Stream), που θα μπορούσε να εκτείνεται μέχρι την Ελλάδα.
Αν και ακόμη δεν έχει υπογραφεί κάποια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι ο έλληνας υπουργός Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης, δήλωσε ότι οι συζητήσεις είναι σε ικανοποιητικό δρόμο, αν αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου υλοποιηθεί, η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί από ορισμένες προκαταβολές, που θα της επέτρεπαν να ανταποκριθεί σε κάποιες από τις υποχρεώσεις της.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ως βάση για τις παραδόσεις στην Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση ότι η Ε.Ε. θα υποστηρίξει το σχέδιο του Turkish Stream.
Αν η Ελλάδα μετατρεπόταν σε κεντρικό κόμβο φυσικού αερίου για τη μεταφορά του από τη Ρωσία στην Ευρώπη, φαίνεται να ελπίζει σε προκαταβολές ύψους 5 δισ. ευρώ.
Στο άρθρο υπογραμμίζονται οι στενοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, τόσο θρησκευτική όσο και πολιτισμικοί, ενώ επισημαίνεται ότι ο Putin μπορεί να αναζητήσει στήριξη μόνον σε Ελλάδα και Κύπρο, χώρες οι οποίες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην σκλήρυνση των κυρώσεων προς τη Ρωσία.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένα πλεονέκτημα για τη Ρωσία βάσει των σημερινών πλαισίων, όχι μόνον όσον αφορά τη μεταφορά του φυσικού αερίου, σημειώνεται στο άρθρο και επισημαίνεται ότι η συνάντηση μεταξύ του ρώσου προέδρου Putin και του έλληνα πρωθυπουργού στις 18 Ιουνίου θα μπορούσε να είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης