Τελευταία Νέα
Διεθνή

Les Echos: Οι Ευρωπαίοι θέλουν να πιστεύουν σε μια συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα

Les Echos: Οι Ευρωπαίοι θέλουν να πιστεύουν σε μια συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα
Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η Κομισιόν προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει μια χρεοκοπία της Ελλάδας, σημειώνεται
Το σκηνικό που προηγείται μιας Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. όσον αφορά την Ελλάδα είναι πάντα το ίδιο, σημειώνει σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα Les Echos, δηλαδή οι Έλληνες διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους ότι είναι εφικτή μια συμφωνία και ότι απαιτείται λίγη πολιτική βούληση από την Ευρώπη προκειμένου να ξεκλειδώσει η τελευταία δόση 7,2 δισ. ευρώ του τρέχοντος προγράμματος.
Μετά, έρχονται οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι για να… δροσίσουν λίγο την ατμόσφαιρα, τονίζοντας ότι ακόμη απομένουν αρκετά να γίνουν πριν υπάρξει μια συμφωνία.
Το ίδιο σκηνικό, λοιπόν, επαναλήφθηκε και τώρα, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζονται για τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, στις 21-22 Μαΐου.
Το γαλλο-γερμανικό δίδυμο Hollande – Merkel, από το Βερολίνο, άσκησε πιέσεις χθες, καλώντας την Ελλάδα να επιταχύνει τις προσπάθειες.
Η προθεσμία πλησιάζει, τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος κάνοντας νύξη σε μια πιθανή στάση πληρωμών, που απειλεί την Ελλάδα στις αρχές Ιουνίου αν μέχρι τότε δεν έχουν απελευθερωθεί ευρωπαϊκά κεφάλαια.
Αυτή τη φορά, όμως, οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές είναι λίγο περισσότερο αισιόδοξοι.
Έτσι, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, δήλωσε την Τρίτη ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών και ότι «δουλεύουμε σκληρά με τους Έλληνες (…) και έχουμε σημειώσει πρόοδο, αν και εξακολουθώ να το λέω με τρόπο συντηρητικό».
Στο άρθρο της γαλλικής εφημερίδας γίνεται επίσης αναφορά στα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου για συμβιβαστική πρόταση από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, κάτι που αρνήθηκε να επιβεβαιώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροή.
Ωστόσο, σημειώνεται, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η Κομισιόν προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει μια χρεοκοπία της Ελλάδας και την σοβαρή πολιτική κρίση που θα είχε ως αποτέλεσμα για τη χώρα αν αναγκαζόταν να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ.
Το ερώτημα, πάντως, που μένει είναι αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πρόθυμα να δεχτούν μια συμβιβαστική λύση, που αναζητούν οι Βρυξέλλες, στην οποία δεν θα υπάρχουν οι απαιτήσεις – κλειδιά για τις μεταρρυθμίσεις.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης