Τελευταία Νέα
Διεθνή

F. Taddei (Ιταλία): Ακόμη και αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, δεν θα βγει αυτόματα από την Ευρωζώνη

F. Taddei (Ιταλία): Ακόμη και αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, δεν θα βγει αυτόματα από την Ευρωζώνη
Tο ευρώ δεν είναι απλώς ένα οικονομικό σχέδιο, αλλά και ένα ισχυρό πολιτικό σχέδιο και είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ένα ενιαίο νόμισμα χωρίς την Ελλάδα, τόνισε ο οικονομικός σύμβουλος του ιταλού πρωθυπουργού
Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, ακόμη και αν αποτύχει να αποπληρώσει κάποια δόση χρέους, επισημαίνει ο Filippo Taddei, οικονομικός σύμβουλος του ιταλού πρωθυπουργού, Matteo Renzi.
Όπως ανέφερε, κανείς δεν γνωρίζει αν η Ελλάδα θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές από τη μια μέρα στην άλλη, με αποτέλεσμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ετοιμάζονται σχέδια για τον μετριασμό του αντίκτυπου μιας ελληνικής στάσης πληρωμών.
Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι μια στάση πληρωμών από την Ελλάδα θα οδηγούσε αυτόματα την χώρα στην έξοδο από το ευρώ, προσθέτοντας ότι το ευρώ δεν είναι απλώς ένα οικονομικό σχέδιο, αλλά και ένα ισχυρό πολιτικό σχέδιο και είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ένα ενιαίο νόμισμα χωρίς την Ελλάδα.
Σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο έκτακτο γεγονός, θα γίνουμε μάρτυρες και μιας έκτακτης υποστήριξης στην Ελλάδα, σημείωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Renzi, ο οποίος συμπλήρωσε ότι μελετώνται σχέδια από ευρωπαϊκά φόρουμ για μια πιθανή στάση πληρωμών.
Αν και αρνήθηκε να αναφερθεί με λεπτομέρειες σε αυτά, σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι πλέον πιο προσεκτικοί, περισσότερο προετοιμασμένοι να απαντήσουν σε μια τέτοια μεταβλητότητα σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις.
Πρόσθεσε δε, ότι η Ιταλία πάντα λαμβάνει μέρος σε οποιαδήποτε προσπάθεια για τη διαφύλαξη του ευρώ, ενώ σημείωσε ότι «ένα από τα κοινά λάθη που κάνουμε, είναι να μην λαμβάνουμε υπόψη μας το γεγονός ότι οι συμπεριφορές προσαρμόζονται ανάλογα με τα γεγονότα».
Αν υπήρχε μια μαζική στάση πληρωμών που θα έθετε σε υψηλό κόστος έναν αριθμό κρατών, θα πρέπει να περιμένετε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα προσαρμοστούν για να διαχειριστούν το κόστος, τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης