Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carney (BoE): Μέτριος ο αντίκτυπος για τη Βρετανία από μια ένταση της ελληνικής κρίσης

Carney (BoE): Μέτριος ο αντίκτυπος για τη Βρετανία από μια ένταση της ελληνικής κρίσης
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας
Μέτριος θα ήταν ο αντίκτυπος για τη Βρετανία από μια πιθανή ένταση της ελληνικής κρίσης σύμφωνα με τον Mark Carney, διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Bank of England (BoE), η οποία προχώρησε σήμερα σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, ο διοικητής της BoE υποδήλωσε ότι η Βρετανία είναι αρκετά καλά προστατευμένη από τα ελληνικά δεινά, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε ένταση υπάρξει στην ελληνική κρίση, αυτή πιθανόν θα έχει μέτριο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της Βρετανίας.
Ερωτηθείς αν οι ευρωπαίοι πολιτικοί μπορούν να εφησυχάζουν σχετικά με τους κινδύνους και τις συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Mark Carney απάντησε ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί κάνουν ηρωικές προσπάθειες για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση, ΕΚΤ και ΔΝΤ εργάζονται ακατάπαυστα, δεν υπάρχει εφησυχασμός.
«Εκτίμησή μας είναι ότι η εντατικοποίηση της ελληνικής κρίσης θα έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη, και μόνο μια μέτρια επίδραση στην ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά από ό,τι πριν από δύο ή τρία χρόνια, σε σχέση με τις διασυνδέσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τη βελτίωση της υποκείμενης οικονομίας της ευρωζώνης, καθώς και της πρόσφατης ενίσχυσης της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ και την προθυμία της να τη χρησιμοποιήσει».
Παράλληλα, αναφερόμενος στην ανάπτυξη της χώρας σημείωσε ότι θα μπορούσε να επιβραδυνθεί εξαιτίας των αυξημένων κινδύνων που σχετίζονται με τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας για την ανάπτυξη, προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα επόμενα τρία χρόνια.
Πλέον η BoE αναμένει ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι της τάξης του 2,4% έναντι πρόβλεψης για 2,9% τον Φεβρουάριο, ενώ για το 2016 εκτιμά ανάπτυξη 2,6% και 2,4% το 2017.
Η επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών της οφείλεται, σύμφωνα με την τράπεζα, στο γεγονός ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν ταχύτερα απ' ό,τι ανέμεναν οι αγορές πριν από τρεις μήνες, όπως επίσης στο ισχυρότερο νόμισμα και τις αδύναμες προοπτικές όσον αφορά την κατασκευή κατοικιών και την παραγωγικότητα.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Bank of England εκτιμά ότι θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2% σε δύο χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης