Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Έτοιμο να αντιμετωπίσει τους Ευρωπαίους το ελληνικό «πολεμικό» υπουργικό συμβούλιο

Telegraph: Έτοιμο να αντιμετωπίσει τους Ευρωπαίους το ελληνικό «πολεμικό» υπουργικό συμβούλιο
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι λίγα μένουν ακόμη να επιτευχθούν από περαιτέρω παραχωρήσεις στην Ε.Ε., τονίζεται στο δημοσίευμα
«Πολεμική» χαρακτηρίζει τη συνεδρίαση του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου, διάρκειας εννέα ωρών, την Κυριακή, η βρετανική εφημερίδα «Telegraph», σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε στο να αψηφήσει τους ευρωπαίους πιστωτές της, ενώ κάνει λόγο για εξαιρετικά επικίνδυνη στρατηγική.
Όπως σημειώνει, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να υπερασπιστεί τις «κόκκινες γραμμές» της όσον αφορά τις συντάξεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ετοιμάζεται για μια μάχη ανεξαρτήτως των συνεπειών που θα έχει, θεωρώντας ότι η πολιτική κλάδου ελαίας έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Μάλιστα, σε δηλώσεις του υπό καθεστώς ανωνυμίας στην Telegraph, έλληνας υπουργός σημειώνει ότι «έχουμε αρκετά χρήματα για να αποπληρώσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτή την εβδομάδα, όχι όμως τόσα ώστε να βγάλουμε τον μήνα» και πρόσθεσε ότι «όλοι το γνωρίζουμε αυτό».
Στο άρθρο σημειώνεται ότι εξαντλείται ο χρόνος για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της τελευταίας δόσης του τρέχοντος προγράμματος, που λήγει τον Ιούνιο και προστίθεται ότι είναι ακόμη πιο δύσκολο να δει κανείς πώς οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να γεφυρώσουν τις τεράστιες διαφορές σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο θα πρέπει να τεθεί υπό διαπραγμάτευση και εν συνεχεία να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι αν και θεωρητικώς η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει και να παραμείνει στο ευρώ, στην πράξη θα έπρεπε να κρατικοποιήσει το τραπεζικό της σύστημα και να εισάγει ένα παράλληλο νόμισμα.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μια αλυσιδωτά γεγονότα, που πιθανόν να ανάγκαζαν τη χώρα να γυρίσει πολύ γρήγορα στη δραχμή.
Από την πλευρά τους, οι ευρωπαίοι πιστωτές δεν έχουν προβεί σε μεγάλες παραχωρήσεις, τονίζεται στο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, καθώς μέχρι τώρα η μόνη υποχώρηση που έχει υπάρξει από μέρους τους αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 4,5% του ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 2% τον επόμενο χρόνο.
«Είναι όλοι σαν τους καρχαρίες, μόλις μυρίσουν αίμα επιστρέφουν για επιπλέον», σημειώνει έλληνας υπουργός.
Οι πολιτικές δυναμικές έχουν καταστεί δηλητηριώδεις, διότι αυτό που αρχικά αποτελούσε μια διαφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών επενδυτών, πλέον έχει μετατραπεί σε μια διαμάχη μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρωζώνης ως αποτέλεσμα του μηχανισμού διάσωσης.
Περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, σημειώνεται, θα γινόταν σε βάρος των φορολογουμένων της Ευρωζώνης, κάτι που η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πει ότι δεν θα συμβεί.
Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβεί, με το ΔΝΤ να έχει απειλήσει να φύγει από την όλη διαδικασία, εκτός εάν τεθεί στο τραπέζι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.
Είναι σαφές, καταλήγει το δημοσίευμα, ότι αν η Ευρώπη αποτύχει να λάβει σοβαρά υπόψη της τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να λάβει σύντομα την κατάσταση στα χέρια της…

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης