Τελευταία Νέα
Διεθνή

Independent: Νέοι φόβοι για την Ελλάδα, προκαλούν τριγμούς στις αγορές ομολόγων

Independent: Νέοι φόβοι για την Ελλάδα, προκαλούν τριγμούς στις αγορές ομολόγων
Υψηλότερη η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ έναντι άλλοτε, σύμφωνα με την Barclays
Τριγμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν προκαλέσει οι νέοι φόβοι για μια χρεοκοπία της Ελλάδας, μετά τις αναφορές ότι η Αθήνα προχώρησε σε άτυπη αίτηση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να αναβάλει τις αποπληρωμές χρέους της, σημειώνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Independent».
Η απόδοση των ελληνικών τριετών ομολόγων αναρριχήθηκε στις 200 μονάδες βάσης, στο 26,44%, μετά τις αναφορές ότι το ελληνικό αίτημα δεν έγινε αποδεκτό.
Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης, στο 12,5%, γεγονός που υπογραμμίζει τις ανησυχίες ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της και θα μπορούσε ακόμη να εξέλθει της ζώνης του ευρώ.
Τα νέα αυτά, σημειώνεται, είχαν ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να βρουν ασφαλές καταφύγιο στα γερμανικά ομόλογα, με τις αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων να υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης, στο 0,085%, ενώ τα γερμανικά 9ετή ομόλογα κατέγραψαν αρνητικό επιτόκιο.
Όπως σημειώνει ο Philippe Gudin της Barclays, «εκτιμούμε ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι υψηλότερη τώρα απ' ό,τι άλλοτε».
Η Αθήνα, σημειώνεται στο δημοσίευμα, ξεμένει τάχιστα από χρήματα και οι ευρωπαίοι εταίροι της δεν απελευθερώνουν την τελευταία δόση, ύψους 7,2 δισ. ευρώ, του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης μέχρι να πειστούν ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα προχωρήσει σοβαρά στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην αποπληρωμή την περασμένη εβδομάδα ποσού 460 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και επισημαίνεται ότι ακολουθούν σημαντικές αποπληρωμές χρέους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, διέψευσε ως ψευδές το δημοσίευμα των FT ότι η Ελλάδα απηύθυνε αίτημα για αναβολή πληρωμών προς το ΔΝΤ.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν το ελληνικό θέμα την επόμενη Παρασκευή, στη Ρίγα της Λετονίας, αν και όπως επισημαίνεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, έχει δηλώσει ότι οι πιθανότητες επίτευξης μιας συμφωνίας τότε είναι μηδαμινές.
Όμως, η Ελλάδα, σύμφωνα με την Independent, δέχθηκε ένα ακόμη χτύπημα αυτή την εβδομάδα, την υποβάθμισή της από την Standard and Poor's.
Πάντως, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με δηλώσεις του στο Reuters εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους ευρωπαίους πιστωτές στα τέλη του Απριλίου, σημειώνοντας ότι έχουν επιτευχθεί συμφωνίες σε αρκετά σημεία από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ειδικά στους τομείς των φορολογικών εσόδων, της διαφθοράς και της διανομής των φορολογικών βαρών.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, αναγνώρισε ότι οι δύο πλευρές διαφωνούν σε σημαντικά ζητήματα, όπως στα εργασιακά, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την αύξηση του ΦΠΑ και τις ιδιωτικοποιήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης