Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Μέχρι το 2030, οι ΑΠΕ θα αποτελούν το 1/5 της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας

Economist: Μέχρι το 2030, οι ΑΠΕ θα αποτελούν το 1/5 της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας
Η κάθετη πτώση των τιμών ενισχύει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρά το γεγονός ότι μειώνονται οι επιδοτήσεις
Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως αιολική και ηλιακή ενέργεια, αυξήθηκαν κατά ένα έκτο το 2014, στα 270 δισ. δολάρια.
Αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός των επιδοτήσεων στις πλούσιες χώρες του κόσμου, όπως της έκπτωσης φόρου 30% στις ΗΠΑ για ηλιακά έργα.
Υπό το σύστημα γνωστό ως «καθαρή μέτρηση», οι καταναλωτές με μικρές ηλιακές εγκαταστάσεις μπορούν να πωλούν το πλεόνασμα ενέργειας στο δίκτυο με την ίδια τιμή ακριβώς για την εισροή ενέργειας.

economist_grafima.png

Όμως, ακόμη και αν σταματήσουν οι φορολογικές εκπτώσεις, όπως αναμένεται, η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να εκτινάξει το 9,7% των λιανικών πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ από το 2019, όπως σημειώνει η εταιρεία έρευνας Bernstein, πάνω από τριάντα φορές το μερίδιο σήμερα.
Καθώς οι μεγάλες ηλιακές εγκαταστάσεις είναι πιο αποδοτικές από τις μικρές, αυτό έχει μικρή οικονομική σημασία.
Όμως, πλέον έχουν παρέλθει οι ημέρες που οι ΑΠΕ αποτελούσαν ένα δωράκι για τη συνείδηση των καταναλωτών των πλούσιων χωρών του κόσμου.
Σχεδόν το ήμισυ των επενδύσεων του 2014 πραγματοποιήθηκαν σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και κυρίως στην Κίνα, οι ανησυχίες της οποίας σχετικά με την ενέργεια έχουν να κάνουν περισσότερο με το άμεσο μέλλον και όχι με το μέλλον της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η Κίνα ανησυχεί για την ενεργειακή της ασφάλεια, ενώ θέλει να καθαρίσει τον αέρα των πόλεών της, που η ποιότητά του επιδεινώθηκε εν μέρει εξαιτίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα.
Τα στοιχεία για το 2014 είναι ελαφρώς χαμηλότερα έναντι της προηγούμενης κορυφής, το 2011 (γράφημα).
Το κόστος αποθήκευσης, ένα ζωτικό μέρος για το μέλλον της ηλιακής ενέργειας, έχει υποχωρήσει κατά 60% από το 2005 και το συνολικό κόστος ενός συστήματος ηλιακής ενέργειας έχει υποχωρήσει κατά 75% από το 2000.
Μέχρι το 2025, η σωρευτική μείωση θα φθάσει το 90%.
Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 7 Απριλίου από τη δεξαμενή σκέψης Rocky Mountain Institute, επισημαίνει τις αλλαγές που θα μπορούσε να φέρει η μείωση του κόστους.
Λαμβάνοντας υπόψη το όχι ιδιαίτερα ηλιόλουστο παράδειγμα του Westchester στη Νέα Υόρκη, το Ινστιτούτο προβλέπει ότι μέχρι το 2030 ο μέσος μηνιαίος λογαριασμός θα είναι 357 δολάρια για την ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο, αλλά μόλις 268 δολάρια για ένα εγχώριο ηλιακό σύστημα με αποθήκευση μπαταρίας.
Και ενώ οι περισσότεροι εμπορικοί πελάτες εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από το δίκτυο σήμερα, μέχρι το 2030 θα πρέπει να παίρνουν μόνον το ένα τέταρτο της ενέργειας από αυτό και λιγότερο από το 5% έως το 2050.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών συστημάτων, τώρα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα δέκατο της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Με τις σημερινές τάσεις, αναμένεται μέχρι το 2030 να αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο.
Ωστόσο, θα απαιτηθεί ακόμη μια σημαντική αλλαγή στην απόδοσή τους προκειμένου να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης