Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί ο Αλέξης Τσίπρας - Μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας

MarketWatch: Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί ο Αλέξης Τσίπρας - Μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας
Με αφορμή την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα στις 8 Απριλίου 2015
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης του στη Μόσχα, με το δημοσίευμα του MarketWatch να αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας θα χρειαστεί να ακροβατήσει σε τεντωμένο σκοινί.
Ειδικότερα, ο έλληνας πρωθυπουργός καλείται, με την επίσκεψη της 8ης Απριλίου, να αποδείξει στους ψηφοφόρους τους ότι μπορεί να ασκήσει ανεξάρτητη πολιτική, παράλληλα, όμως, πρέπει να είναι προσεχτικός ως προς το μήνυμα που θα στείλει στην Ευρώπη, με τις διαπραγματεύσεις σε κρίσιμο σημείο.
Οι αξιωματούχοι της Ελλάδας διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα αναζητήσει χρηματοδότηση από τον ρώσο πρόεδρο, με στόχο να αντικαταστήσει το πακέτο διάσωσης από την Ευρώπη και το ΔΝΤ.
Η ρωσική οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, και το αδύναμο ενδιαφέρον εκ μέρους της ελληνικής πλευράς δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι λένε την αλήθεια.
Στόχος φαίνεται αντιθέτως να είναι η ευχάριστη του έλληνα ψηφοφόρου, βλέποντας την ελληνική κυβέρνηση να «επιδεικνύει περιφρόνηση» προς τους πιστωτές της χώρας στην Ευρώπη.
O Τσίπρας, καθώς και άλλοι έλληνες πολιτικοί έχουν ασκήσει κριτική κατά των κυρώσεων, που έχει επιβάλει η ΕΕ στην Ρωσίας, με αφορμή την ουκρανική κρίση, και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαχωριστεί από την κοινή θέση.
Η Ελλάδα και Ρωσία, άλλωστε, έχουν μια μακρά ιστορία θερμών διπλωματικών σχέσεων, η οποία στηρίζεται εν μέρει στην κοινή ορθόδοξη χριστιανική παράδοση τους.
Αλλά η Ελλάδα έχει επίσης πιο πιεστικά ζητήματα.
Την ερχόμενη Πέμπτη, και ενώ Τσίπρας θα βρίσκεται ακόμα στη Μόσχα, η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει 485 εκατ. ευρώ, ως δόση δανείου, προς το ΔΝΤ.
Αυτή, αλλά και άλλες επικείμενες αποπληρωμές του ελληνικού χρέους, αναμένεται να στραγγίξει τα ταμεία της χώρας, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να καθυστερήσει τις δημόσιες δαπάνες.
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την χρεοκοπία, αλλά και με μια πιθανή έξοδο από το ευρώ μέχρι το καλοκαίρι, εκτός αν καταφέρει να φτάσει σε συμφωνία με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης