Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Από την Κίνα η βοήθεια που αναζητά η Ελλάδα; - Αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον της Κίνας για τη χώρα

BBC: Από την Κίνα η βοήθεια που αναζητά η Ελλάδα; - Αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον της Κίνας για τη χώρα
Η Κίνα ενδεχομένως είναι η τελευταία ελπίδα για την Ελλάδα
«Μπορεί η κυβέρνηση της Ελλάδας να ελπίζει σε οικονομική υποστήριξη από την Ευρώπη ή θα πρέπει να αναζητήσει χρηματοδότηση από την Κίνα;», αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.
Ειδικότερα, σχολιάζει πως η Ελλάδα καλείται εντός της εβδομάδας να αποπληρώσει δόση δανείου προς το ΔΝΤ, με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις σε πλήρη εξέλιξη και τα ταμεία να αιμορραγούν.
Σε αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια, η Κίνα ενδεχομένως να είναι η έσχατη λύση για την ευρωπαϊκή χώρα, επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Κίνα, John Sudworth.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, επισκέφτηκε την Κίνα, με τον Πεκίνο να δεσμεύεται ότι θα αγοράσει περισσότερα ομόλογα από την Ελλάδα.
Μαζί με τον κ. Δραγασάκη, την Κίνα επισκέφτηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, κ. Κοτζιάς, δίνοντας το στίγμα και αναθερμαίνοντας τις διμερείς σχέσεις, ενώ η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται αργότερα μέσα στο έτος, δεδομένου ότι έλαβε επίσημη πρόσκληση από την κυβέρνηση της χώρας.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, η Κίνα επιθυμεί να επενδύσει στην Ελλάδα, καθώς εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή χώρα παρέχει πολλές ευκαιρίες, όπως ο ΟΛΠ για τον οποίο έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον η Costco, επιθυμώντας να ενισχύσουν την παρουσία τους στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
Ο Sudworth εκφράζει την φήμη, που κυκλοφορεί στην Κίνα, ότι η Ελλάδα θα αναζητήσει χρηματοδότηση από την κινεζική κυβέρνηση ως τελευταία λύση, σε περίπτωση αδυναμίας να συμφωνήσει με τους ευρωπαίους εταίρους, φήμη, ωστόσο, που δεν επιβεβαιώνεται.
Η Ελλάδα ενδεχομένως να στραφεί σε άλλες πηγές δανεισμού, τονίζει ο ανταποκριτής, όπως η Ρωσία και η Κίνα, με την δεύτερη επιλογή να θεωρείται πιθανότερη, δεδομένου ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο και εσωτερικά οικονομικά προβλήματα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της Ελλάδας.
Η προσφυγή στην Κίνα φαίνεται να είναι ένα λογικό σενάριο, το οποίο μάλιστα ενισχύεται από την ανησυχία των αξιωματούχων της Κίνας για τις εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα, καθώς οι ίδιοι εκτιμούν ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα έμπαιναν εμπόδια στις επενδυτικές βλέψεις τους για τη χώρα, γεγονός που σαφώς δεν θα τους συνέφερε, καταλήγει ο ανταποκριτής του BBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης