Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Αυξάνεται ο πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες – Στο 0,6% στις χώρες μέλη του τον Φεβρουάριο

ΟΟΣΑ: Αυξάνεται ο πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες – Στο 0,6% στις χώρες μέλη του τον Φεβρουάριο
Ο δομικός αποπληθωρισμός για την περιοχή του ΟΟΣΑ, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων κι ενέργειας, παρέμεινε αμετάβλητος τον Φεβρουάριο στο 1,7%
Ύστερα από επτά μήνες πτώσης, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμους αυξήθηκε ελαφρώς τον Φεβρουάριο και σημείωσε άνοδο στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του Οργανισμού.
Τα πρώτα σημάδια ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός έχει φθάσει στα χαμηλά του θα είναι ευπρόσδεκτα νέα για τους διοικητές κεντρικών τραπεζών, πολλοί εκ των οποίων ανησυχούσαν ότι μεγάλα μέρη της παγκόσμιας οικονομίας διολίσθαιναν προς τον αποπληθωρισμό.
Ωστόσο, με την παγκόσμια οικονομία ακόμη να διέρχεται μια αδύναμη και σπασμωδική ανάκαμψη, και με την περαιτέρω πτώση στην τιμή του πετρελαίου να είναι πιθανή, οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι απίθανο να παύσουν να ανησυχούν από τώρα.
Μια συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων θα μπορούσε να οδηγήσει χαμηλότερα εκ νέου τις τιμές του πετρελαίου, καθώς τότε περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο θα εισερχόταν στην ήδη πλημμυρισμένη από το προϊόν αγορά.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στις 34 χώρες μέλη του αυξήθηκε στο 0,6% τον Φεβρουάριο έναντι του 0,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
Ωστόσο, το ποσοστό του πληθωρισμού παραμένει πολύ κάτω του στόχου του 2% που έχουν θέσει οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες.
Τα επιβραδυνόμενα ποσοστά πληθωρισμού από τα μέσα του περασμένου χρόνου αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό την οξεία πτώση των τιμών ενέργειας και η μικρή αύξηση που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο, οφείλεται εν μέρει στη σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου.
Ωστόσο, η απογοητευτικά αδύναμη επίδοση της παγκόσμιας οικονομίας έχει επίσης διαδραματίσει ρόλο.
Ο δομικός αποπληθωρισμός για την περιοχή του ΟΟΣΑ, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων κι ενέργειας, παρέμεινε αμετάβλητος τον Φεβρουάριο στο 1,7%.
Όσον αφορά τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του οργανισμού, που αποτελούν το 85% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού αυξήθηκε στο 2,7% από 2,5% τον Ιανουάριο, όμως παρέμεινε κάτω του υψηλού 3,2% που είχε καταγραφεί τον Μάιο του 2014.
Τα ποσοστά πληθωρισμού αυξήθηκαν σε Κίνα, Ρωσία και Βραζιλία, ενώ επιβραδύνθηκε σε Ινδία, Ινδονησία και Νότια Αφρική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης