Τελευταία Νέα
Διεθνή

BoE: Η κρίση στην Ελλάδα απειλεί την σταθερότητα των αγορών – Υπαρκτός ο κίνδυνος της έλλειψης ρευστότητας

tags :
BoE: Η κρίση στην Ελλάδα απειλεί την σταθερότητα των αγορών – Υπαρκτός ο κίνδυνος της έλλειψης ρευστότητας
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις θέτουν σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Αγγλίας
Η κρίση στην Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα των αγορών, όπως και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Αγγλίας, αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεσή της η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας.
Η BoE αναφέρει πως είναι έτοιμη να παρέμβει, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως η κρίση στην Ελλάδα και η επιβράδυνση της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.
«Η ρευστότητα σε κάποιες αγορές βρίσκεται σε κίνδυνο», επισημαίνει στην έκθεσή της, ενώ προσθέτει πως η διοίκηση της BoE παραμένει ανήσυχη ότι οι επενδυτές παραμένουν υπεραισιόδοξοι ότι μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον προβληματικής ρευστότητας.
Επισημαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα, οι αξιωματούχοι της BoE κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους, στους οποίους εκθέτει τις αγορές η κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες οικονομίες.
Ειδικότερα, έχει επισημάνει τον κίνδυνο από την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, καθώς και από τις αναδυόμενες οικονομίες.
Ο Chris Salmon, εκτελεστικός διευθυντής της ΒοΕ, ανέφερε πως οι δομικές αλλαγές στις οικονομικές αγορές, ίσως οδηγήσουν σε προβλήματα ρευστότητας, γεγονός που τις καθιστά πιο ευάλωτες απέναντι σε ενδεχόμενα σοκ.
Στην ανάλυσή του, το κορυφαίο τραπεζικό ίδρυμα της Βρετανίας, τονίζει πως «οι αγορές ενδέχεται να αντιδράσουν αναπάντεχα και με σφοδρότητα, ακόμα και ως απάντηση σε μετριοπαθή νέα».
Η οικονομική επιτροπή της BoE κάλεσε τους αξιωματούχους να ετοιμάσουν μια ενδιάμεση έκθεση για τους κινδύνους που περιβάλλουν την ρευστότητα της αγοράς μέχρι τον Ιούνιο, και μια πλήρη έκθεση τον Σεπτέμβριο.
Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας εμφανίζεται ιδιαιτέρως ανήσυχη για τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και σε αυτή την βάση αναμένεται να ανακοινώσει, την ερχόμενη Δευτέρα, και τις παραδοχές για τα stress tests των βρετανικών τραπεζών.
Καταλυτικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η κατάσταση στην Ελλάδα, με την ελληνική κυβέρνηση να αναζητά τρόπο διασφάλισης της χρηματοδότησής της από τους δανειστές.
Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο εκτελεστικός διευθυντής της BoE, Alex Brazier, ανέφερε πως «μια κακή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη επαναξιολόγηση των κινδύνων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δεδομένου ότι βρίσκονται και κοντά σε μία διόρθωση».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης