Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ οδηγείται η Ελλάδα, καθώς εξαντλούνται τα κεφάλαιά της

CNBC: Στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ οδηγείται η Ελλάδα, καθώς εξαντλούνται τα κεφάλαιά της
Η Ελλάδα έχει αρχίσει να ξεμένει από χρήματα και η έλλειψη συγκεκριμένης δράσης όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, προειδοποιούν αναλυτές, θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC, η Αθήνα αναμένεται να παρουσιάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων στους εταίρους της, της Ευρωζώνης μέχρι την Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσει τη ζωτική για τη χώρα οικονομική βοήθεια και να αποφύγει μια δυνητική χρεοκοπία.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται, ότι ορισμένοι εκφράζουν επιφυλάξεις ότι θα παρουσιαστεί μια τέτοια λίστα.
Η χώρα κινδυνεύει να ξεμείνει από κεφάλαια μέχρι τις 20 Απριλίου, εκτός και αν εξασφαλίσει φρέσκια χρηματοδότησης, επισήμανε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα, με την Αθήνα να έχει πλέον λίγο χρόνο στη διάθεσή της προκειμένου να πείσει τους σκεπτικούς ευρωπαίους εταίρους της ότι είναι προσηλωμένη στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Ως αποτέλεσμα, αναλυτές προειδοποιούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο και ότι δεν έχει περιθώρια ελιγμών.
Σύμφωνα με σημείωμα του Α. Βαμβακίδη της Bank of America Merrill Lynch, την Τετάρτη, «δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο η Ελλάδα» και προσθέτει ότι θα μπορούσε να εξαναγκαστεί σε έξοδο από τη ζώνη του ευρώ χωρίς μεταρρυθμίσεις.
Θα είναι το τέλος της διαδρομής για την Ελλάδα και τους εταίρους της, της Ευρωζώνης, σημειώνει.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η νέα ελληνική κυβέρνηση από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο προσπάθησε να εντυπωσιάσει τους διεθνείς πιστωτές της.
Η χώρα έχει λάβει 240 δισ. ευρώ βοήθεια ως μέρος των δύο προγραμμάτων διάσωσης από το 2010, όμως ακόμη καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, στο 25,7%, αλλά και το υψηλότερο χρέος, που φθάνει στο 175% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα έλαβε μια τετράμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, όμως ακόμη δεν έχει πείσει τους θεσμούς ότι βλέπει σοβαρά τις μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τον A. Βαμβακίδη, τρία είναι τα πιθανά σενάρια, με το καλύτερο η αφοσίωση στις μεταρρυθμίσεις, που θα οδηγήσει σε θετικές αναπτυξιακές εκπλήξεις.
Η «κακή» και η «άσχημη» εναλλακτική είναι περισσότερο ανησυχητικές, σημειώνει.
Στην πρώτη περίπτωση η Ελλάδα θα έκανε αρκετά για να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ ενώ στη δεύτερη, κατά την οποία δεν θα υπήρχε μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, θα οδηγούσε σε εκροές καταθέσεων, ελέγχους κεφαλαίων και εν τέλει, έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.
Παράλληλα, τονίζει ο αναλυτής της BofA Merrill Lynch, η πιθανότητα ενεργοποίησης του «κακού» ή του «άσχημου» σεναρίου θα μπορούσε να οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί προς την επίτευξη του καλού σεναρίου, όμως η κατάσταση εν τω μεταξύ θα έχει επιδεινωθεί περαιτέρω.
Εν τω μεταξύ, όμως, η ελληνική κυβέρνηση έχει να αποπληρώσει στις 9 Απριλίου ποσό 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, αλλά και 1,7 δισ. για μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα στην Ελλάδα, με τους Financial Times να σημειώνουν ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δεν πιστεύουν ότι η Αθήνα έχει τα κεφάλαια για να καλύψει αυτές τις ανάγκες.
Ο Mujtaba Rahman του Eurasia Group αμφιβάλλει αν οι ελληνικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις θα παρουσιαστούν την Δευτέρα, σημειώνοντας ότι μόνο όταν διαφανεί η αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να δράσει.
«Εκτιμούμε ότι μια συμφωνία είναι πιθανότερη περί την 9η Απριλίου, που θα πρέπει να αποπληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ, καθώς μια αυξανόμενη αίσθηση κρίσης είναι κρίσιμη ως προς τη δυνατότητα του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να διαχειριστεί τις εγχώριες καταστάσεις και να προχωρήσει στην ψήφιση των μεταρρυθμίσεων στο κοινοβούλιο», σημειώνει.
Αντιμέτωπος με μια δυνητική ανικανότητα να αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, την αυξανόμενη φυγή καταθέσεων και τη γενικευμένη ασφυξία στην αγορά, θα μπορούσε να συγκληθεί μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, σημειώνει ο M. Rahman.
Mόνον τότε η Ελλάδα θα καταθέσει μια λίστα μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα πρέπει να περάσουν μέσω του κοινοβουλίου, «ενδεχομένως ακόμη και με μια σειρά διαταγμάτων έκτακτης ανάγκης» και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η χρηματοδότηση, σημειώνει.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης