Τελευταία Νέα
Διεθνή

Irish Times: Ο Τσίπρας επισκέπτεται το Βερολίνο καθώς διευρύνεται το χάσμα για το ελληνικό χρέος

Irish Times: Ο Τσίπρας επισκέπτεται το Βερολίνο καθώς διευρύνεται το χάσμα για το ελληνικό χρέος
Προσπάθεια συμβιβασμού από τη γερμανίδα καγκελάριο Merkel, που τονίζει ότι η Αθήνα έχει την ευελιξία επιλογής μέτρων
Σκληρή προσπάθεια για να καταδείξουν ότι πρόκειται για μια ακόμη επίσημη επίσκεψη θα καταβάλουν σήμερα, στο Βερολίνο, η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel και ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του επίσκεψη εκεί ως πρωθυπουργού, σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Irish Times.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι δύο ηγέτες σημειώνουν ότι οι πρώτες κατ' ιδίαν συνομιλίες που θα έχουν, θα επικεντρωθούν στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες επλήγησαν τις τελευταίες εβδομάδας, καθώς η Γερμανία ζητά από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και η Αθήνα αξιώνει από το Βερολίνο τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Οι δύο ηγέτες γνωρίζουν ότι μια αποτυχία στο να επέλθει ένας συμβιβασμός θα επιφέρει απρόβλεπτες συνέπειες στην Ευρωζώνη, σημειώνεται στο άρθρο, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πείσει τη γερμανίδα καγκελάριο ότι μπορεί να προτείνει μια λίστα μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν αποδεκτές σε επίπεδο Ευρωζώνης, ώστε να εκταμιευθεί η εναπομείνασα δόση των 7,2 δισ. ευρώ του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης.
Παράλληλα, θα πρέπει να εγγυηθεί ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια εν δυνάμει «ανταρσία» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που οι μεταρρυθμίσεις που παρουσιάσει η κυβέρνηση θεωρηθούν από τα μέλη του κόμματος ότι δεν συνάδουν με αυτά που υποσχέθηκε το κόμμα προεκλογικά.
Από την άλλη πλευρά, η γερμανίδα καγκελάριος θα εμφανιστεί σταθερή, αλλά δίκαιη: θα επιμείνει ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πρέπει να γίνουν σεβαστές.
Ωστόσο, ήδη την Παραασκευή, η Angela Merkel άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο συμβιβασμού, επιμένοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας, αλλά είναι ελεύθερη να αντικαταστήσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείνουν Ε.Ε. – ΔΝΤ με δικά της μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης