Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wolff (Ινστιτούτο Bruegel) για τη φοροδιαφυγή: Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει σε ένα βράδυ Σουηδία

Wolff (Ινστιτούτο Bruegel) για τη φοροδιαφυγή: Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει σε ένα βράδυ Σουηδία
Η φοροδιαφυγή δεν είναι μόνον ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό, τόνισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτο Bruegel
Η Ελλάδα δεν μπορεί μέσα σε ένα βράδυ να γίνει Σουηδία όσον αφορά την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Bruegel, Guntram Wolff, τονίζοντας ότι η χώρα στις προσπάθειές της στη μάχη κατά του φαινομένου χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρόγραμμα της Deutsche Welle και ερωτηθείς σχετικά με το ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σημείωσε ότι αυτό είναι αυτονόητο, προσθέτοντας ότι «είναι καλό που η νέα κυβέρνηση το τονίζει» και σημειώνει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δει σοβαρά τι θα γίνει από εδώ και πέρα για την πάταξή της.
«Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε με μισή καρδιά να το πετύχει, αλλά διαρκώς αποτύγχανε, διότι η πίεση από τους ισχυρούς ήταν πολύ μεγάλη αλλά και γιατί εν μέρει χρηματοδοτούνταν από τους ολιγάρχες», σημείωσε ο Guntram Wolff και πρόσθεσε ότι «με τη νέα κυβέρνηση τα πράγματα είναι διαφορετικά, διότι διαθέτει μια ευρεία συναίνεση για να κάνει κάτι τέτοιο».
Παράλληλα, τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η φοροδιαφυγή δεν είναι μόνον ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό.
Μάλιστα, σημείωσε ότι θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να βοηθήσουν την Αθήνα να εντοπίσει τους πλούσιους έλληνες φοροφυγάδες, σημειώνοντας ότι με τους λογαριασμούς στην Ελβετία, για παράδειγμα, αλλιώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το θέμα συνολικά η Ε.Ε. και διαφορετικά μόνη της η Ελλάδα.
Ακόμη ο Guntram Wolff σημείωσε ότι είναι δύσκολο ένα κράτος να μεταρρυθμιστεί από έξω, καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί σισύφεια προσπάθεια.
Η Ελλάδα δαπάνησε τα τελευταία χρόνια την ενέργειά της στο να μπορέσει να περιορίσει το έλλειμμα και κατάφεραν πολλά, σημείωσε και πρόσθεσε ότι «δεν υπήρχε πια η πολιτική δύναμη και η πολιτική θέληση να λύσουν και άλλα θέματα».
Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, δεν μπορούμε σε ένα βράδυ να κάνουμε την Ελλάδα Σουηδία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Ιδρύματος Bruegel.
Όσον αφορά τη σύγκριση της Ελλάδας με την Ιρλανδία, ο Guntram Wolff σημειώνει ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα, η κρίση στην Ιρλανδία οφειλόταν στη φούσκα των ακινήτων και όχι σε σοβαρά δομικά προβλήματα.
Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτή η κρίση δεν είναι εύκολο να λάβει τέλος, καθώς το χρέος είναι τεράστιο, ενώ εκτίμησε ότι το σενάριο που θέλει τους Έλληνες να επιθυμούν μια σημαντική απομείωση και από την άλλη να ζητούνται από τους ευρωπαίους εταίρους διαρθρωτικές αλλαγές που είναι χρονοβόρες, θα επαναλαμβάνεται.
Ωστόσο, όπως επισήμανε, προς το παρόν τα πράγματα είναι σε καλό δρόμο και είναι σωστό να δοθεί μια ευκαιρία στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης