Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Τέσσερα ερωτήματα εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup

Le Monde: Τέσσερα ερωτήματα εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup
Ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ελληνικού χρέους
Αν και η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup χαρακτηρίζεται εδώ και πολλές ημέρες ως η τελευταία ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ελληνικού χρέους, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι η τελευταία, σημειώνεται σε άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.
Όπως σημειώνεται, από τη μια πλευρά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, δηλώνει σκεπτικός ως προς την επίτευξη μιας συμφωνίας, σε αντίθεση με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, Michel Sapin, που θεωρεί ότι «ευτυχώς», υπάρχουν οι πιθανότητες μιας συμφωνίας.
Στην πραγματικότητα, όμως, το πρόβλημα είναι ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά μικρά, σημειώνεται στο άρθρο, στο οποίο παρατίθενται τέσσερις ερωταπαντήσεις σε μια προσπάθεια αποσαφήνισης των παρουσών συνθηκών

1. Είναι επείγουσα η σύναψη συμφωνίας;
Σύμφωνα με τους Ευρωπαίου, αυτό το νέο ραντεβού είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες να βρεθεί μια λύση, δεδομένου ότι στις 28 Φεβρουαρίου λήγει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας.
Από εκεί και πέρα, χωρίς να έχει υπάρξει ανανέωση της διεθνούς στήριξης, η Ελλάδα θα μείνει μόνη της να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της, ήτοι ένα τραπεζικό σύστημα σε ανάρρωση και ένα κράτος που κινδυνεύει να μην μπορεί να αποπληρώσει το χρέος του, με πρώτη ημερομηνία τον Μάρτιο, εν συνεχεία τον Ιούνιο και ακολούθως τον Σεπτέμβριο.

2. Υπήρξε αλλαγή θέσεων τις τελευταίες ημέρες;
Υπήρξαν υπαναχωρήσεις τελευταίως, σημειώνεται στο άρθρο της γαλλικής εφημερίδας.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν απαιτεί πλέον τη διαγραφή του χρέους, ενώ σημειώνουν ότι θα μπορούσαν να αποδεχθούν το 70% του τρέχοντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί από τους πιστωτές της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαίοι εταίροι δεν χρησιμοποιούν πλέον τη λέξη τρόικα και πλέον κάνουν λόγο για «θεσμούς».

3. Οι Ευρωπαίοι απαιτούν την εφαρμογή των μέτρων του πακέτου βοήθειας;
Μέχρι τώρα, οι Ευρωπαίοι απαιτούν από την Αθήνα να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που συνοδεύουν το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας και ακόμη να ζητήσει μια τεχνική επέκταση του προγράμματος πέραν της 28ης Φεβρουαρίου.
Η προοπτική αυτή έχει απορριφθεί από τον έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος ζητά μια νέα συμφωνία.
Την Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, πολλές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι αυτό το σενάριο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλειστεί, όμως δεν φαίνεται να υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.

4. Ποιο είναι το απαραίτητο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προτείνει ο Αλ. Τσίπρας;
Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να αφήσουν τον έλληνα πρωθυπουργό να εφαρμόσει το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», αρνούμενοι να αφήσουν τον Αλ. Τσίπρα να αφήσει πίσω πέντε χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, όταν μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος κατά 2,5%.
Ωστόσο, ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί η τρόικα θα μπορούσε να τροποποιηθεί, αν οι νέες μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση χρηματοδοτηθούν, για παράδειγμα, από περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης