Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Στην 69η θέση των λιγότερο διεφθαρμένων χωρών η Ελλάδα - Σαφή βελτίωση για το 2014

ΟΟΣΑ: Στην 69η θέση των λιγότερο διεφθαρμένων χωρών η Ελλάδα - Σαφή βελτίωση για το 2014
Όσο πιο υψηλά ιστάμενα τα στελέχη, τόσο μεγαλύτερη και η διαφθορά...
Στην 69η θέση των λιγότερων διεφθαρμένων χωρών – σε σύνολο 175 κρατών – κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Ειδικότερα, η Ελλάδα σύμφωνα με την κλίμακα του ΟΟΣΑ, κατατάσσεται στην 69η θέση των λιγότερων διεφθαρμένων χωρών, συγκεντρώνοντας 43 βαθμούς.
Βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, όσους περισσότερους βαθμούς διαθέτει μία χώρα, τόσο λιγότερο διεφθαρμένο είναι το δημόσιο σύστημα της.
Έτσι, η Ελλάδα συγκεντρώνει 43 βαθμούς για το 2014, σημειώνοντας σημαντική βελτίωση έναντι τόσο του 2013 (40 βαθμούς) όσο και του 2012 (36 βαθμούς).
Ως η λιγότερο διεφθαρμένη χώρα αναδεικνύεται η Δανία με 92 βαθμούς και ακολουθούν η Νέα Ζηλανδία με 91 βαθμούς και η Φινλανδία με 89 βαθμούς.
Στον αντίποδα, η πλέον διεφθαρμένη χώρα είναι η Σομαλία και η Βόρεια Κορέα με 8 βαθμούς.





Οι πιο διεφθαρμένοι βιομηχανικοί κλάδοι
Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι πρωταθλητής της διαφθοράς, με δωροδοκίες στελεχών, είναι ο κλάδος εξόρυξης πετρελαίου και μεταλλευμάτων.
Μάλιστα στο 41% των περιπτώσεων το διοικητικό προσωπικό γνώριζε για την πρακτική δωροδοκίας της εταιρείας και στο 12% των περιπτώσεων εμπλέκονταν και στελέχη της εταιρείας.
Οι πέντε πιο διεφθαρμένοι βιομηχανικοί τομείς είναι ο κλάδος εξόρυξης μεταλλευμάτων και καυσίμων, με 19% των υποθέσεων, ο κλάδος κατασκευών και ανοικοδόμησης, με 15% των υποθέσεων , μεταφορών με 15% , πληροφορικής και επικοινωνιών, με 10% και ο εργοστασιακός κλάδος με ποσοστό 8%.
Ο ΟΟΣΑ ανέλυσε συνολικά 427 υποθέσεις δωροδοκίας σε διεθνείς βιομηχανίες.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης