Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυξήστε την ρευστότητα, αγοράζοντας τον ιδιωτικό χρυσό, συμβουλεύει η Deutsche Bank τις κεντρικές τράπεζες

Αυξήστε την ρευστότητα, αγοράζοντας τον ιδιωτικό χρυσό, συμβουλεύει η Deutsche Bank τις κεντρικές τράπεζες
Αξιοποιήστε την «αδρανή ρευστότητα» που κρύβεται στα συρτάρια των νοικοκυριών
Η αγορά του χρυσού, που βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών και των νοικοκυριών, είναι η πρόταση της Deutsche Bank προς τις κεντρικές τράπεζες για την «απελευθέρωση αδρανούς ρευστότητας».
Αναλυτικότερα, σε επίσημη έκθεσή της, αναφέρει πως φαίνεται ότι μετά την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης στρέφεται στην αγορά χρυσού, καθώς ο Yves Mersch, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ υπενθύμισε στους δημοσιογράφους ότι η τράπεζα θα μπορούσε θεωρητικά να αγοράσει οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είτε αυτό είναι δημόσιο χρέος, είτε μετοχές ή ETFs, αλλά ακόμα και χρυσό.
Η Deutsche Bank σημειώνει πως στο πλαίσιο ενός αποτελεσματικού προγράμματος αγοράς δεν έχει τόσο σημασία το περιουσιακό στοιχείο που εξαγοράζεται, αλλά η ταυτότητα αυτού από τον οποίο εξαγοράζεται.
Οι κεντρικές τράπεζες, δεν έχουν αποθέματα χρυσού, σχολιάζει η γερμανική τράπεζα, ωστόσο θα ήταν μια πιθανότητα, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν ξεπερνιούνταν τα πρακτικά εμπόδια, που γρήγορα θα ανέκυπταν.
Όπως για παράδειγμα να βρεθεί ο ηττημένος της αγοραπωλησίας, με την Deutsche Bank να επιλέγει για αυτόν τον ρόλο τους ιδιώτες και τα νοικοκυριά!
«Η ιδέα της αγοράς χρυσού έχει αξία λόγω των πιθανών πωλητών», αναφέρει η τράπεζα, συμπληρώνοντας πως «μεγάλο μέρος του χρυσού διατηρείται σε ιδιωτικά νοικοκυριά, ειδικά σε χώρες όπως η Γερμανία».
Επιπλέον, η έκθεση της τράπεζας αναφέρει «σε ορισμένες περιπτώσεις αυτά είναι [τα αποθέματα χρυσού των ιδιωτών] ανεπιθύμητα υπολείμματα των επενδύσεων, που έγιναν με γνώμονα την κρίση πριν από πέντε χρόνια» και προτρέπει τις κεντρικές τράπεζες σε ένα πρόγραμμα «που θα έχει ως στόχο να απελευθερώσει την αδρανή αυτή ρευστότητα», με μέρος αυτής να επανεπενδύεται στην κατανάλωση και τις αγορές.
Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι ιδιώτες που κατέχουν το χρυσό να βρουν μια καλή ευκαιρία για να το πουλήσουν και αυτό, ίσως, σημάνει μια προσπάθεια υποβάθμισης του χρυσού ως περιουσιακού στοιχείου.
Για να θελήσει κάποιος να πουλήσει κάτι θα πρέπει είτε να μην του είναι χρήσιμο πια, είτε για παράδειγμα να του είναι βάρος, οπότε, ίσως, οι τράπεζες αποφασίσουν να προβούν σε κινήσεις που θα μετατρέψουν το φυσικό χρυσό σε «ανεπιθύμητη» για τους πολίτες επένδυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης