Τελευταία Νέα
Διεθνή

O πόλεμος κυρώσεων πλήττει τη Ρωσία – Προβλέπεται δραματική μείωση 15,14 δισ. δολ. στα έσοδα προϋπολογισμού μέχρι το 2017

O πόλεμος κυρώσεων πλήττει τη Ρωσία – Προβλέπεται δραματική μείωση 15,14 δισ. δολ. στα έσοδα προϋπολογισμού μέχρι το 2017
Στο 0,4-0,5% αναμένεται η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας το 2014 μετά τις κυρώσεις, από αρχικές προβλέψεις για 6% τον χρόνο
Σημαντικό πλήγμα δέχεται η ρωσική οικονομία από τoν πόλεμο κυρώσεων που έχει ξεσπάσει μεταξύ Δύσης και Μόσχας, εξαιτίας της στάσης της στην ουκρανική κρίση.
Η επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό θα περιορίσουν σημαντικά τα έσοδα προϋπολογισμού της χώρας έως και τα 15,14 δισ. δολάρια μέχρι το 2017, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται δηλώσεις του ρώσου υπουργού Οικονομικών, Anton Siluanov.
Τα φιλόδοξα σχέδια για ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας κατά 6% τον χρόνο, που είχε αναφέρει ο πρόεδρος της χώρας, Vladimir Putin, πριν από μερικά χρόνια, καταρρέουν από τον πόλεμο κυρώσεων που έχει ξεσπάσει μεταξύ Δύσης και Μόσχας, με την επενδυτική δραστηριότητα να μειώνεται συνεχώς.
Για το 2014, η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας εκτιμάται στο 0,4-0,5%, το πιο αδύναμο ποσοστό από τότε που ανέλαβε την εξουσία της χώρας ο Vl. Putin το 2000, εξαιρουμένου του 2009 με την συρρίκνωση που καταγράφηκε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός θα υποστεί μείωση εσόδων της τάξης των 80 δισ. ρουβλίων (2,1 δισ. δολ.) το 2015, 220 δισ. ρούβλια (5,84 δισ. δολ.) το 2016 και επιπλέον 270 δισ. ρούβλια (7,17 δισ. δολ.) το 2017.
Αυτές οι μειώσεις, σύμφωνα με τον Anton Siluanov, θα είναι αποτέλεσμα της αναθεώρησης των προοπτικών της ρωσικής οικονομίας, του διεθνούς εμπορίου και του πληθωρισμού.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα Αύγουστο το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών περιέκοψε δραματικά την ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας στο 1% για το 2015 και στο 2,3% για το 2016, όταν προηγουμένως εκτιμούσε ανάπτυξη 6% και 4,5% αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο πληθωρισμός ξεπερνά τις αρχικές προβλέψεις της Μόσχας, μετά το εμπάργκο που επέβαλε στα τρόφιμα χωρών που τις επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας αναμένει ότι ο πληθωριστικός αντίκτυπος αυτού του εμπάργκο να είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτος το 2015.
Παράλληλα, ο ρώσος υπουργός Οικονομικών, Anton Siluanov, σημείωσε ότι δεν θα πειραχθούν τα αποθεματικά κεφάλαια που συσσωρεύθηκαν κατά τα χρόνια που οι τιμές του πετρελαίου ήταν έντονα ανοδικές μέχρι και την πτώση της παγκόσμιας τιμής του πετρελαίου προς τα 80 δολ. το βαρέλι και πρόσθεσε ότι η τελική απόφαση για την εφαρμογή ενός φόρου επί των πωλήσεων θα μπορούσε να ληθεί την επόμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία, που είναι αντιμέτωπη με την αυξανόμενη ανάγκη να εκπληρώσει τις κοινωνικές υποχρεώσεις που ανέλαβε σε μια εποχή που η οικονομία έχει αρχίσει να λιμνάζει, αναζητά νέους τρόπους για να καλύψει τις τρύπες τους περιφερειακούς προϋπολογισμούς.
Το Κρεμλίνο υποστήριξε την εισαγωγή ενός φόρου επί των πωλήσεων, με σκοπό να στηριχθούν οι περιφερειακοί προϋπολογισμοί εν μέσω οικονομικής αναταραχής που επιδεινώνεται από τις δυτικές κυρώσεις, ωστόσο η τελική απόφαση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης