Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ε.Ε.: Μέτρα 125 εκατ. ευρώ για τους ευρωπαίους αγρότες που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο – Τίθενται άμεσα σε ισχύ

Ε.Ε.: Μέτρα 125 εκατ. ευρώ για τους ευρωπαίους αγρότες που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο – Τίθενται άμεσα σε ισχύ
Τα μέτρα αφορούν κυρίως εποχικά αγροτικά προϊόντα
(upd) Μέτρα ύψους 125 εκατ. ευρώ, για την υποστήριξη των ευρωπαίων αγροτών που πλήττονται από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στα προϊόντα από την Ε.Ε., ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του αρμόδιου ευρωπαίου επιτρόπου Γεωργίας, Dacian Ciolos, επισημαίνεται ότι ενεργοποιούνται μέτρα έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τα οποία τίθενται άμεσα σε ισχύ και θα διαρκέσουν μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου.
Παράλληλα, τόνισε ότι τα μέτρα αυτά θα μειώσουν το συνολικό αριθμό των παρεχόμενων οπωροκηπευτικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά, αν και όταν οι πιέσεις στις τιμές ενταθούν τους επόμενους μήνες και πρόσθεσε ότι όλοι οι παραγωγοί αυτών των προϊόντων, είτε ανήκουν σε συνεταιρισμούς είτε όχι, θα μπορούν να λάβουν αποζημίωση.
Στόχος των μέτρων αυτών είναι να μειωθεί μέρος του πλεονάσματος στην αγορά, παρέχοντας στους παραγωγούς αποζημίωση για τα φρούτα και τα λαχανικά που είτε αποσύρθηκαν από την αγορά και διανέμονται δωρεάν είτε πρόκειται για προϊόντα πρώιμης συγκομιδής ή μη συγκομιδής.
Τα μέτρα αυτά αφορούν εποχικά κυρίως προϊόντα, όπως ντομάτες, κουνουπίδια, μανιτάρια, σταφύλια, αγγούρια και άλλα, καθώς δεν υπάρχουν επιλογές για την αποθήκευσή τους, ενώ δεν υφίστανται εναλλακτικές αγορές για να προωθηθούν και να αντισταθμιστεί η απώλεια της ρωσικής αγοράς.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει επιβάλει εμπάργκο διάρκειας ενός έτους σε κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία, σε αντίποινα για τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση για τις δράσεις της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ήδη πριν από μια εβδομάδα, η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι θα παράσχει οικονομική στήριξη στους καλλιεργητές ροδακίνων και νεκταρινιών.
Πάντως, όπως επισημάνθηκε, το θέμα θα είναι υπό διαρκή παρακολούθηση και αν χρειαστεί θα προστεθούν και άλλα προϊόντα στη λίστα. Επίσης,  η κατάσταση θα αξιολογηθεί περαιτέρω σε συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων γεωργίας που εκπροσωπούν τα κράτη - μέλη, την Παρασκευή, ενώ για τις 5 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

(Πρώτη ενημέρωση 13:29, 18 Αυγούστου 2014)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης