Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία στην Ε.Ε. από τις επαφές Μόσχας με Λ. Αμερική μετά το ρωσικό εμπάργκο - Προσπάθεια αποτροπής συμφωνιών για εξαγωγές

Ανησυχία στην Ε.Ε. από τις επαφές Μόσχας με Λ. Αμερική μετά το ρωσικό εμπάργκο - Προσπάθεια αποτροπής συμφωνιών για εξαγωγές
Απροσδόκητη ευκαιρία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων τους διαβλέπουν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής
Τη διεξαγωγή συνομιλιών με χώρες όπως η Βραζιλία και η Χιλή σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να της αποτρέψει από το να υπογράψουν συμφωνίες για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων τους προς τη Ρωσία, μετά το εμπάργκο που επέβαλε η τελευταία στα ευρωπαϊκά αγαθά.
Τα παραπάνω ανέφεραν ευρωπαίοι αξιωματούχοι τη Δευτέρα, όπως επισημαίνει δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ITAR TASS.
Από την περασμένη εβδομάδα που η Ρωσία επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, η Μόσχα έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με χώρες της Λατινικής Αμερικής ως εναλλακτικές πηγές για την προμήθειά της με αγροτικά προϊόντα.
Πολλές χώρες, αλλά και εμπορικές οργανώσεις στη Νότιο Αμερική σημειώνουν ότι τα μέτρα της Μόσχας θα μπορούσαν να τους προσφέρουν απροσδόκητα κέρδη.
Η Βραζιλία έχει εξουσιοδοτήσει περίπου 90 νέα εκτροφεία να αρχίσουν τις εξαγωγές κοτόπουλου, βοδινού και χοιρινού στη Ρωσία, ενώ η Χιλή φαίνεται να επωφελείται από το ρωσικό εμπάργκο όσον αφορά τις εξαγωγές ψαριών.
Η υπουργός Αγροτικής Πολιτικής της Βραζιλίας, Σενέρι Παλούδο, επισήμανε ότι το ρωσικό εμπάργκο θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στη Βραζιλία να εξάγει περισσότερο καλαμπόκι και σόγια στη Ρωσία.
«Η Ρωσία μπορεί να αποτελέσει έναν εν δυνάμει μεγάλο καταναλωτή αγροτικών προϊόντων και όχι μόνο κρέατος», ανέφερε.
Ο «ενθουσιασμός» που υπάρχει στη Λατινική Αμερική για τις προοπτικές που τους διανοίγονται, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των Βρυξελλών.
«Θα προχωρήσουμε σε συνομιλίες με τις χώρες που θα μπορούσαν δυνητικά να αντικαταστήσουν τις εξαγωγές μας (σ.σ. προς τη Ρωσία), υποδεικνύοντάς τους ότι περιμένουμε από αυτές να μην επωφεληθούν με αθέμιτο τρόπο την παρούσα κατάσταση», ανέφερε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Πρόσθεσε ακόμη ότι καταλαβαίνει ότι ανεξάρτητες εταιρείες θα μπορούσαν να υπογράψουν συμβόλαια με τη Ρωσία, για να συμπληρώσει ωστόσο ότι θα ήταν δύσκολο να δικαιολογήσουμε την επιδίωξη χωρών να καλύψουν το κενό που αφήνουν Ε.Ε., ΗΠΑ, Νορβηγία και Αυστραλία.
Άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι συνομιλίες θα είναι «πολιτικές», στη βάση ότι θα πρέπει να τονιστεί η αναγκαιότητα ενιαίου διεθνούς μετώπου για την Ουκρανία, έναντι της έγερσης συγκεκριμένων νόμιμων αντιρρήσεων σχετικά με τις εξαγωγές τροφίμων στη Ρωσία.
Πάντως, πέραν των χωρών της Λατινικής Αμερικής, από το ρωσικό εμπάργκο αναμένεται να επωφεληθούν επίσης η Τουρκία και η Λευκορωσία.
Εν τω μεταξύ, η Ε.Ε. ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα ενίσχυσης των ευρωπαίων παραγωγών που πλήττονται από το εμπάργκο, όπως στους παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών, η παραγωγή των οποίων επλήγη συν τοις άλλοις και από τις άσχημες καιρικές συνθήκες.
Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη συνάντηση στις Βρυξέλλες, όπου θα υπάρξει διεξοδική συζήτηση επί του θέματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης