Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ με τη χρεοκοπία της Αργεντινής - Τι συμβαίνει με τα 539 εκατ. - Σε ελεύθερη πτώση -7,5% ο δείκτης Merval

Θρίλερ με τη χρεοκοπία της Αργεντινής - Τι συμβαίνει με τα 539 εκατ. - Σε ελεύθερη πτώση -7,5% ο δείκτης Merval
Fitch και S&P υποβάθμισαν την Αργεντινή σε καθεστώς μερικής χρεοκοπίας
(upd13)Διαστάσεις θρίλερ λαμβάνει η κατάσταση στην Αργεντινή, καθώς η χώρα δίνει μάχη για να αποφύγει τις καταστροφικές συνέπειες της χρεοκοπίας. Αύριο Παρασκευή η ISDA (Διεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων) θα ανακοινώσει εάν η χρεοκοπία της χώρας συνιστά πιστωτικό γεγονός και απαιτείται ενεργοποίηση των CDS...
Η κυβέρνηση της χώρας δηλώνει πως έχει ήδη καταθέσει στη Bank of New York Mellon τα 539 εκατ. δολ που διεκδικούν τα hedge funds, είδηση την οποία επιβεβαιώνει από την πλευρά της και η αμερικανική τράπεζα.
Ο Αμερικανός δικαστής Thomas Griesa έχει ήδη συγκαλέσει έκτακτη ακρόαση για αύριο Παρασκευή, προκειμένου να συζητηθεί η χρεοκοπία της Αργεντινής, ενώ από την πλευρά τους τα hedge funds υποβαθμίζουν τα σενάρια πως η αμερικανική JP Morgan θα αγοράσει ομόλογα, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο για την κυβέρνηση της Αργεντινής.
"Δεν έχουμε δεχθεί καμία τέτοια πρόταση που να αξίζει σοβαρής αξιολόγησης", σχολιάζουν στελέχη του hedge fund Aurelius, ερωτηθέντα για το εάν η JP Morgan κατέθεσε πρόταση για να αγοράσει ομόλογα από τα funds.
Στο εσωτερικό της χώρας, οι επιπτώσεις του default τρομάζουν μετοχές και ομόλογα. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης Merval  επιδόθηκε σε ελεύθερη πτώση, χάνοντας πάνω από -8,3%, το πέσο δέχεται μεγάλες πιέσεις, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν πάρει πάλι την ανιούσα.
Η Αργεντινή έχει τεθεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (Selective Default) από τον οίκο Standard & Poor's, ενώ η ISDA έχει ήδη κληθεί να κρίνει αν οι τρέχουσες εξελίξεις συνιστούν πιστωτικό γεγονός (credit event).
Περνώντας νωρίτερα στην αντεπίθεση, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Αργεντινής, Jorge Capitanich, χαρακτήρισε «ανίκανο» τον διαμεσολαβητή που είχε οριστεί για τις διαπραγματεύσεις από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης.
Μάλιστα ο Capitanich ανακοίνωσε πως πως το Μπουένος Άιρες εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διαιτητικά δικαστήρια στη Χάγη για την υπόθεση.

Το παρασκήνιο της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων την Τετάρτη
«Δεν θα υπογράψουμε μια συμφωνία η οποία θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Αργεντινής» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Axel Kicillof, υπογραμμίζοντας πως τα hedge funds απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης.
"Δεν ξέρω πως να χαρακτηρίσω την τρέχουσα κατάσταση, αλλά η Αργεντινή δεν έχει χρεοκοπήσει", τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ δεσμεύθηκε πως η χώρα του θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποπληρώσει τα ομόλογα.
"Δεν έχει νόημα μια συμφωνία με τα hedge funds" πρόσθεσε ο Axel Kicillof, γνωστοποιώντας πως η Αργεντινή διευθέτησε ήδη την πληρωμή των ομολόγων που έπρεπε να πραγματοποιήσει στις 30 Ιουνίου.
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικάνος διαμεσολαβητής Daniel Pollack έκανε λόγο για επικείμενη χρεοκοπία της Αργεντινής.
«Η χρεοκοπία δεν είναι μια ΄τεχνική΄ κατάσταση, αλλά ένα αληθινό και επώδυνο γεγονός το οποίο θα πληγώσει αληθινούς ανθρώπους. Οι πλήρεις συνέπειες της χρεοκοπίας δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Pollack, υπογραμμίζοντας πως «οι πολίτες της Αργεντινής θα είναι το πραγματικό και το απόλυτο θύμα»
«Η χρεοκοπία θα μπορούσε να επηρεάσει το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας κατά μια μονάδα φέτος, αναγκάζοντας την οικονομία της Αργεντινής η οποία ήδη βρίσκεται σε ύφεση να συρρικνωθεί περαιτέρω» ανέφερε σε δηλώσεις του  ο Martin Redrado, πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Αργεντινής.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η χρεοκοπία θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό ο οποίος σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους βρίσκεται συνολικά στο 40%, βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο την ύφεση.
Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία η δεύτερη χρεοκοπία της χώρας μέσα σε διάστημα 13 ετών αναμένεται να ταρακουνήσει το χρηματιστήριο της Αργεντινής, το οποίο τις τελευταίες ημέρες υπό την ελπίδα ότι θα βρισκόταν λύση είχε καταγράψει (όπως και τα ομόλογα) σημαντική άνοδο.
Υπενθυμίζεται εδώ πως οι δικηγόροι που ανέλαβαν την εκπροσώπηση της Αργεντινής στις τρέχουσες συνομιλίες σχετικά με το χρέος της χώρας, είναι ο Jonathan Blackman και ο Carmine Boccuzzi, της εταιρείας Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP.

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας υποβάθμισε την Αργεντινή η S&P
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Αργεντινής, θέτοντας τη χώρα σε καθεστώς selective default (SD - επιλεκτική χρεοκοπία) από CCC-/C προηγουμένως.
Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής διαβάθμισης έθεσε σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας και τη μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας, σε ξένο νόμισμα.
Ωστόσο η Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας, CCC+ και C αντίστοιχα, σε τοπικό νόμισμα.
Το outlook παραμένει αρνητικό.
Η S&P αποφάσισε να θέσει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας την Αργεντινή, γιατί η χώρα στις 30 Ιουνίου 2014, πριν από έναν μήνα ακριβώς, δεν κατόρθωσε να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 539 εκατ. δολαρίων, λήξης 2033.
Όπως υποστηρίζει ο αμερικανικός οίκος, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, η Αργεντινή εξασφάλισε τότε (στις 30 Ιουνίου) μια περίοδο χάριτος 30 ημερών.
Όπως προσθέτει η S&P, η απόφασή της να επιβεβαιώσει τις αξιολογήσεις της Αργεντινής σε τοπικό νόμισμα αντανακλά την πεποίθηση του οίκου πως, παρά τα προβλήματα με το εξωτερικό της χρέος, η χώρα θα κατορθώσει να εξυπηρετήσει το χρέος που διέπεται υπό το εγχώριο δίκαιο και σε τοπικό νόμισμα.
Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί την κυβέρνηση της Αργεντινής πως θα διατηρήσει την αξιολόγηση Selective Default, μέχρις ότου το Μπουένος Άιρες κατορθώσει να διευθετήσει την αθέτηση πληρωμής.
Αμέσως μόλις - και εάν - η Αργεντινή διευθετήσει τις υποχρεώσεις της, η S&P δεσμεύεται πως θα επανακαθορίσει την κατάσταση, με πιθανότερο ενδεχόμενο εκείνο της αναβάθμισης της αξιολόγησης της χώρας.

Οι προσδοκίες μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης
Ραγδαία μείωση κατέγραψαν την Τετάρτη οι αποδόσεις των ομολόγων της Αργεντινής, στη σκιά των προσδοκιών για επίτευξη συμφωνίας - έστω και την ύστατη στιγμή - με στόχο την αποφυγή της χρεοκοπίας.
Μια μέρα μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις της Τρίτης και καθώς έγινε γνωστό πως οι τράπεζες της χώρας επεξεργάζονται σχέδιο αγοράς χρέους, οι αποδόσεις των ομολόγων της Αργεντινής εμφάνισαν ισχυρές ενδείξεις αποκλιμάκωσης.
Ειδικότερα, η απόδοση για το ομόλογο σε δολάριο λήξης 2033 υποχώρησε στο 8,8% από 10,1% προηγουμένως.
Η αντιπροσωπεία της Αργεντινής ξεκίνησε την Τετάρτη τον τελευταίο γύρο επαφών με τους πιστωτές της, προσπαθώντας να διαπραγματευτεί μια λύση στο πρόβλημα, ώστε η χώρα να μην κηρύξει στάση πληρωμών για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Αργεντινής είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Axel Kicillof, ο οποίος, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους το βράδυ της Τρίτης, μετά από πολύωρες συνομιλίες, είπε ότι οι δύο πλευρές "εργάζονται πολύ σκληρά", χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο μεσολαβητής, σε ανακοίνωση Τύπου, ανέφερε ότι στη συνάντηση της Τρίτης  έγινε μια "ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων", χωρίς όμως να επιλυθούν οι διαφορές των δύο πλευρών.

Wall Street Journal – Παρέμβαση τραπεζών για την αποφυγή χρεοκοπίας
Σχέδιο της τελευταίας στιγμής φαίνεται πως απεργάζεται η ένωση των τραπεζών της Αργεντινής (Adeba) σε μια προσπάθεια η χώρα να αποφύγει μια νέα στάση πληρωμών.
Σύμφωνα με τη δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Adeba μελετά ένα σχέδιο που θα προβλέπει την αγορά χρέους της χώρας αποπληρώνοντας τα hedge fund με τρεις δόσεις μετρητών.
Σε αντάλλαγμα, οι τράπεζες θα ζητήσουν από τον Αμερικανό Δικαστή Thomas Griesa, να αναστείλει την απόφαση που απαγορεύει στην Αργεντινή να πληρώσει την επόμενη δόση των ομολόγων στους πιστωτές που συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του 2001.
Παράλληλα, οι τράπεζες θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να τις αποπληρώσει σε ομόλογα μετά τον Ιανουάριο.
Σημειώνεται ότί βάσει των όρων της αναδιάρθρωσης του 2001, η Αργεντινή δεν μπορεί μέχρι και το τέλος του 2014 να εκδώσει ομόλογα με καλύτερους όρους αποπληρωμής από εκείνους που προσέφερε στους πιστωτές που συμμετείχαν στο κούρεμα.

Το δραματικό παρασκήνιο των τελευταίων ωρών
Η πολύωρη – διάρκειας 12 ωρών – διαπραγμάτευση της Τρίτης που είχε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Axel Kicillof, με τους εκπροσώπους των δανειστών και των hedge funds δεν απέφεραν κάποιο αποτέλεσμα καθώς οι διαφορές των δύο πλευρών παραμένουν άλυτες.
«Αυτές ήταν οι πρώτες πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ των πλευρών. Υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων και διατυπώθηκαν ανησυχίες. Τα θέματα που διχάζουν τις πλευρές παραμένουν άλυτα» ανέφερε σε δηλώσεις ο Αμερικανός δικαστικός Daniel Pollack, ο οποίος έχει επιλεγεί από την αμερικανική δικαιοσύνη ως διαμεσολαβητής παρουσία του οποίου γίνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πλευρών.
Τη συνέχιση των συνομιλιών και σήμερα επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, ο οποίος κατόπιν των 12ωρων διαπραγματεύσεων, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «εργαζόμαστε σκληρά» για την επίτευξη λύσης χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών.
Σημειώνεται πως στις 7 τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) λήγει η περίοδος χάριτος που έχει δοθεί στην Αργεντινή προκειμένου να αποπληρώσει ομόλογα σε hedge funds που δεν δέχθηκαν την αναδιάρθρωση του 2001 και δικαιώθηκαν για αυτή τη στάση τους από αμερικανικά δικαστήρια.
Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε ότι η Αργεντική πρέπει να καταβάλει 1,5 δισ. δολάρια σε δύο κερδοσκοπικά funds, που δεν είχαν δεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους.
Έπειτα από συνομιλίες το ποσό που πρέπει να καταβάλλει η Αργεντινή υποχώρησε στα 539 εκατ. δολάρια όμως, τα χρήματα αυτά δεν έχουν βρεθεί ούτε οι υπόλοιπες διαπραγματεύσεις έφεραν αποτέλεσμα.
Η Αργεντινή καλείται είτε να επεξεργαστεί μια συμφωνία με τους ομολογιούχους ανταλλαγής (holdouts) και να τους αποπληρώσει το χρέος της ή να επιτρέψει μια επιλεκτική χρεοκοπία.

FT: Προς νέα χρεοκοπία οδεύει η Αργεντινή
Για νέα χρεοκοπία προετοιμάζεται η Αργεντινή, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αναφέρει ότι η ύφεση στη χώρα θα βαθύνει, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και θα σημειωθεί μεγάλη φυγή κεφαλαίων, κάτι που ενδεχομένως θα προκαλέσει δεύτερη υποτίμηση του πέσο μέσα στο 2014.
«Η οικονομία δεν είναι σε τόσο βαθιά κρίση, όπως το 2001, όταν η Αργεντινή υπέφερε από μια τετραετή ύφεση» ανέφερε το δημοσίευμα των FT.
Επίσης το χρέος της Αργεντινής έχει μειωθεί στα 30 δισεκ. δολάρια από 80 δισεκ. δολάρια πριν κάποια χρόνια.
Λίγοι πιστεύουν ότι οι συνέπειες μιας νέας χρεοκοπίας θα είναι τόσο τρομακτικές όσο πριν από 13 χρόνια, όταν η ανεργία έφθασε σχεδόν το 25% και ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες των Αργεντινών στους δρόμους.
Η οικονομία της Αργεντινής δεν βρίσκεται σε τόσο βαθιά κρίση, όπως το 2001, όταν η Αργεντινή υπέφερε από μια τετραετή ύφεση πριν χρεοκοπήσει.
Η νέα πιθανή τρίτη χρεοκοπία της Αργεντινής ίσως να έχει συνέπειες στις αναδυόμενες αγορές.
Σε αντίθεση με το 2001, το χρέος της Αργεντινής βρίσκεται στην κατοχή μιας μικρής ομάδας επενδυτών, όπως τα hedge funds, που έχουν συνηθίσει σε έντονες διακυμάνσεις των τιμών και μεγαλύτερη αστάθεια.
"Απλά δεν υπάρχουν φόβοι μια ευρείας μετάδοσης.
Οι περισσότεροι επενδυτές γνωρίζουν Αργεντινή είναι μοναδική περίπτωση και ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι ενδεικτική του τι συμβαίνει στην υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές υποστηρίζει ο Siobhan Morden, επικεφαλής για την Λατινική Αμερική της επενδυτικής τράπεζας Jefferies.
Για την Αργεντινή, η άμεση επίδραση μιας χρεοκοπίας θα καταστεί αισθητή κυρίως στα CDS που θα εκτιναχθούν.
Ο Arturo Porzecanski, διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος Οικονομικών Σχέσεων στο American University στην Ουάσιγκτον, λέει ότι μια πιθανή συνέπεια της χρεοκοπίας της Αργεντινής είναι ότι μπορεί να κλείσει τις αγορές ή να αυξήσει το κόστος δανεισμού για τράπεζες, κυβερνητικούς φορείς και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Αργεντινή.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια στάση πληρωμών θα επιτρέψει στους πιστωτές να "επιταχύνουν" την άμεση αποπληρωμή στο ακέραιο των ομολόγων Αργεντινής που κατέχουν.
Το Cross default επίσης θα μπορούσε να προκαλέσει σε όλο το χρέος της Αργεντινής που φθάνει τα 30 δισεκ. δολάρια στάση πληρωμών ειδικά για το χρέος που δεν υπόκεινται στο δίκαιο των ΗΠΑ.
Η Πρόεδρος της Αργεντινής Cristina Fernández έχει υιοθετήσει μια προκλητική στάση, υποστηρίζοντας ότι η Αργεντινή έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τα ομόλογα που πρέπει να πληρωθούν στις 30 Ιουλίου στην Bank of New York Mellon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης