Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριστικό… - Στα 8,9 δισ. δολάρια το εξοντωτικό πρόστιμο των ΗΠΑ στην BNP Paribas - Την Δευτέρα οι επίσημες ανακοινώσεις

Οριστικό… - Στα 8,9 δισ. δολάρια το εξοντωτικό  πρόστιμο των ΗΠΑ στην BNP Paribas - Την Δευτέρα οι επίσημες ανακοινώσεις
Οριστικό "τέλος" στο πολυήμερο θρίλερ μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας
Στα 8,9 δισ. δολάρια αναμένεται να καθοριστεί το πρόστιμο των ΗΠΑ στην BNP Paribas, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των New York Times.
Ειδικότερα, η BNP Paribas αναμένεται να δηλώσει ένοχη για παραβίαση των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ προς το Σουδάν. Αυτή η κίνηση θα επιφέρει εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ ΗΠΑ και BNP Paribas, με τις δύο πλευρές να τείνουν στην επιβολή προστίμου ύψους 8,9 δισ. δολαρίων.
Αν και το ύψος του προστίμου είναι δυσθεώρητο, εντούτοις η BNP Paribas πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένη, δεδομένων των αρχικών προθέσεων των ΗΠΑ για επιβολή προστίμου… 20 δισ. δολαρίων.
Η συμφωνία, η οποία θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, θα συνοδεύεται από τη λίστα των πελατών της BNP Paribas στο Σουδάν.
Η γαλλική τράπεζα κατηγορείται για συναλλαγές με Σουδανούς καταθέτες την περίοδο 2002 – 2009, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε επιβάλλει πλήρες οικονομικό εμπάργκο στην αφρικανική χώρα.

Τι μετέδιδε το bankingnews.gr στις 26 Ιουνίου του 2014:
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas με τις αμερικανικές αρχές για την υπόθεση των κυρώσεων λόγω παράνομων συναλλαγών.
Η BNP Paribas ευελπιστεί ότι το πρόστιμο δεν θα ξεπεράσει το πρόστιμο δεν θα ξεπεράσει τα 8 δισ. δολ. σύμφωνα με την εφημερίδα «La Tribune”, παρά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για ποσό ύψους 9 δισ. δολ.
Η γαλλική τράπεζα κατηγορείται στις ΗΠΑ πως παραβίασε το αμερικανικό εμπάργκο, κάνοντας συναλλαγές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με χώρες όπως το Ιράν, η Κούβα και το Σουδάν από το 2002 έως και το 2009.
Κατά τα πρότυπα της συμφωνίας, η τράπεζα θα αποδεχθεί και άλλες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας προσωρινής απαγόρευσης, «ίσως λίγων μηνών» στο να διενεργεί συναλλαγές σε δολάρια.
Η συμφωνία θα προβλέπει επίσης την αποχώρηση των περισσότερων από τους τριάντα εργαζόμενους της BNP Paribas.
Οι περισσότεροι από τους υπευθύνους έχουν εγκαταλείψει την τράπεζα, αναφέρει το Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης.
Οι Αμερικανοί ερευνητές έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες ότι η BNP Paribas, μέσω των περιφερειακών της τραπεζών, σε μια περίοδο πέντε ετών, έκανε συναλλαγές με επιχειρήσεις και κυβερνητικούς οργανισμούς στο Σουδάν παρότι υπήρχε το αμερικανικό εμπάργκο.
Η πλειοψηφία των παράνομων συναλλαγών σχετίζονται με το Σουδάν, κυρίως στον τομέα του πετρελαίου, αλλά η BNP Paribas κατηγορείται επίσης για διευκόλυνση εμπορικών συναλλαγών προς το Ιράν και σε άλλες χώρες.
Εν τω μεταξύ, την άμεση ολοκλήρωση της αμερικανικής έρευνας για την BNP Paribas, ευχήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin.
Όπως δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο, η BNP δεν μπορεί να μείνει σε αυτή την κατάσταση και πρέπει να γνωρίζει ποιες αποφάσεις θα ληφθούν από την αμερικανική δικαιοσύνη.
Η γαλλική κυβέρνηση, ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και εγώ, κάναμε ότι μπορούσαμε από την πλευρά μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης