Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τη συνδρομή της Γερμανίας στην υπόθεση της BNP Paribas αναζητά η Γαλλία - Φοβάται συστημικό κίνδυνο για τις τράπεζες

Τη συνδρομή της Γερμανίας στην υπόθεση της BNP Paribas αναζητά η Γαλλία - Φοβάται συστημικό κίνδυνο για τις τράπεζες
Η Γαλλία χαρακτηρίζει δυσανάλογες τις κυρώσεις σε βάρος της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας

Τη συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων της και ιδιαίτερα της Γερμανίας, ζητά η Γαλλία, για το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με το πρόστιμο των αμερικανικών αρχών στη γαλλική τράπεζα BNP Paribas.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι Αμερικανοί πιέζουν την ΒΝΡ Paribas να παραδεχθεί την ενοχή της, να προχωρήσει σε απολύσεις δέκα στελεχών, ενώ απειλούν και με προσωρινή ακύρωση της άδειάς της για συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ.
Η Γαλλία χαρακτηρίζει τις ενέργειες κατά της μεγαλύτερης τράπεζες της χώρας ως «δυσανάλογες» και προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει συστημικό κίνδυνο για τον χρηματοοικονομικό κλάδο.
Όπως δήλωσε γάλλος αξιωματούχος στη βρετανική εφημερίδα, ο πρόεδρος Francois Hollande, συζήτησε το θέμα με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel.
Παράλληλα, Γάλλοι υπουργοί έθεσαν το ζήτημα σε ομολόγους άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, εκ των οποίων και της βρετανικής.
Όπως μετέδωσε χθες το bankingnews, η γαλλική τράπεζα BNP Paribas και το αμερικανικό δημόσιο, βρίσκονται πολύ κοντά σε δικαστική συμφωνία για την καταβολή προστίμου 8 έως 9 δισ. δολαρίων.
Η γαλλική τράπεζα κατηγορείται στις ΗΠΑ πως παραβίασε το αμερικανικό εμπάργκο, κάνοντας συναλλαγές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με χώρες όπως το Ιράν, η Κούβα και το Σουδάν από το 2002 έως και το 2009.
Κατά τα πρότυπα της συμφωνίας, η τράπεζα θα αποδεχθεί και άλλες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας προσωρινής απαγόρευσης, «ίσως λίγων μηνών» στο να διενεργεί συναλλαγές σε δολάρια, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τις πηγές της.
Η συμφωνία θα προβλέπει επίσης την αποχώρηση των περισσότερων από τους τριάντα εργαζόμενους της BNP Paribas. Οι περισσότεροι από τους υπευθύνους έχουν εγκαταλείψει την τράπεζα, αναφέρει το Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης.
Οι Αμερικανοί ερευνητές έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες ότι η BNP Paribas, μέσω των περιφερειακών της τραπεζών, σε μια περίοδο πέντε ετών, έκανε συναλλαγές με επιχειρήσεις και κυβερνητικούς οργανισμούς στο Σουδάν παρότι υπήρχε το αμερικανικό εμπάργκο.
Η πλειοψηφία των παράνομων συναλλαγών σχετίζονται με το Σουδάν, κυρίως στον τομέα του πετρελαίου, αλλά η BNP Paribas κατηγορείται επίσης για διευκόλυνση εμπορικών συναλλαγών προς το Ιράν και σε άλλες χώρες.
Εν τω μεταξύ, την άμεση ολοκλήρωση της αμερικανικής έρευνας για την BNP Paribas, ευχήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin.
Όπως δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο, η BNP δεν μπορεί να μείνει σε αυτή την κατάσταση και πρέπει να γνωρίζει ποιες αποφάσεις θα ληφθούν από την αμερικανική δικαιοσύνη.
Η γαλλική κυβέρνηση, ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και εγώ, κάναμε ότι μπορούσαμε από την πλευρά μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης