Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία - Μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 63 έτη

Γερμανία - Μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 63 έτη
Το μέτρο αυτό θα στοιχίσει περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ
Με μεγάλη πλειοψηφία, με ψήφους 460 υπέρ, 64 κατά και 60 αποχές, πέρασε την Παρασκευή από την Κάτω Βουλή της Γερμανίας η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που συνεπάγεται τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για ορισμένους κλάδους εργαζομένων.
Το μέτρο αυτό θα στοιχίσει περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ φέτος και εκτιμάται ότι το κόστος του θα φτάσει τα 3,1 δισ. ευρώ το 2030.
Το μέτρο επιψηφίστηκε με ευκολία από την Μπούντεσταγκ, καθώς τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα έχουν μεγάλη πλειοψηφία στο σώμα αυτό, παρά τις προειδοποιήσεις οικονομολόγων ότι η εφαρμογή του μπορεί να πλήξει την οικονομία της χώρας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat οι Γερμανοί εργάζονται περισσότερα χρόνια από τους Έλληνες, τους Ισπανούς και τους Γάλλους και συνταξιοδοτούνται μετά από 37,5 έτη εργασίας ενώ ο μέσος όρος του εργασιακού βίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα 35 χρόνια. Η μεταρρύθμιση αυτή ωστόσο αποδοκιμάστηκε από κάποιους, δεδομένου ότι το Βερολίνο έχει απαιτήσει θυσίες από τους δοκιμαζόμενους εταίρους του στην ευρωζώνη.
Με βάση το νέο σχέδιο, ορισμένοι εργαζόμενοι θα μπορούν από τον Ιούλιο να συνταξιοδοτηθούν, με πλήρη σύνταξη, στα 63 τους, αρκεί να έχουν συμπληρώσει 45 έτη εργασίας. Από το μέτρο θα επωφεληθούν και όσοι έμειναν πρόσφατα άνεργοι.
Ωστόσο, οι Γερμανοί δεν θα επιτρέπεται να σταματούν τη δουλειά στα 61, να παίρνουν επίδομα ανεργίας για δύο χρόνια και στα 63 τους να διεκδικούν πλήρη σύνταξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης