Τελευταία Νέα
Διεθνή

“Αιχμή του δόρατος” ο χαλκός στα προσδοκώμενα κέρδη της αγοράς των εμπορευμάτων

tags :
“Αιχμή του δόρατος” ο χαλκός στα προσδοκώμενα κέρδη της αγοράς των εμπορευμάτων
Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα φέρει άνοδο της ζήτησης των εμπορευμάτων, η οποία θα προκαλέσει άνοδο των τιμών στην αγορά των εμπορευμάτων.
Η νέα εξέλιξη προσελκύει αν μη τι άλλο το ενδιαφέρον των επενδυτών. Η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων δεν έχει τα χαρακτηριστικά της αμέσως προηγούμενης ανόδου.
Δεν αφορά την αναζήτηση επενδυτικού καταφυγίου μπροστά σε κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας, ούτε λογίζεται ως σπασμωδική αντίδραση μπροστά στην αποκλιμάκωση της αξίας του δολαρίου.
Δεν έχει επίκεντρο το χρυσό ούτε τα έντονα χαρακτηριστικά του ράλι των τιμών στα πολύτιμα μέταλλα. Είναι αποκύημα ωριμότερων τοποθετήσεων που κρίθηκαν συμφέρουσες και απορροφά επενδύσεις από την αγορά του συναλλάγματος, στην οποία οι επενδυτές εμφανίζονται περισσότερο απρόθυμοι να τοποθετήσουν κεφάλαια.
Ο Rober Talbut, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Royal London Asset Management εξηγεί ότι η παγκόσμια ανάκαμψη λειτουργεί ευεργετικά για την αγορά των εμπορευμάτων στο σύνολό της. Υποστηρίζει ότι η ζήτηση που εμφανίζεται για τα μέταλλα είναι πολύ ισχυρή.
Σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα, ο χαλκός “κλέβει τα πρωτεία” από τον χρυσό καθώς στην κορυφή του ενδιαφέροντος βρίσκονται πλέον όχι τόσο τα πολύτιμα όσο τα βιομηχανικά αξιοποιήσιμα μέταλλα και ο χαλκός έχει το προνόμιο να... πατά και στις δύο αυτές κατηγορίες.
Ο Koen Straetmans, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς των εμπορευμάτων για λογαριασμό της ING, αναμένει μεγάλη ζήτηση στο χαλκό κυρίως από τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Ο τομέας των βιομηχανικών μετάλλων, κατά την άποψή του, θα υπερνικήσει τη ζήτηση του τομέα της ενέργειας, των πολύτιμων μετάλλων ή των βρώσιμων προϊόντων.
Ο Stephan Graber, αναλυτής της αγοράς των εμπορευμάτων στις υπηρεσίες private banking της Credit Suisse αποκαλύπτει ότι ο ελβετικός χρηματοοικονομικός κολοσσός ξεχωρίζει τον χαλκό ως βέλτιστη προτεινόμενη επένδυση ανάμεσα στα εμπορεύματα για το 2011.
Εξηγεί ταυτόχρονα πως μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική της Κίνας θα προκαλέσει σημαντικές ανακατατάξεις επειδή θα ξεκινήσει ένα ντόμινο νομισματικών παρεμβάσεων από τις αναδυόμενες οικονομίες που παίζουν σημαντικό ρόλο στο εμπόριο χαλκού, κυρίως την κορυφαία εξαγωγό Ινδονησία και σε δεύτερο στάδιο, την κορυφαία παραγωγό Χιλή. Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει τη ζήτηση και συνεπώς και την τιμή. Όσο όμως η Κίνα είναι προσκολλημένη στη συνεπή τακτική να μετριάζει το εμπορικό της ισοζύγιο για να προκαλέσει σταθεροποίηση του πληθωρισμού, τα δεδομένα για τις τοποθετήσεις σε χαλκό είναι ευνοϊκά.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης