Τελευταία Νέα
Διεθνή

FXCM Hellas: Επηρεάζουν τα νομίσματα οι αποφάσεις σε Ινδία και ευρωζώνη

tags :
FXCM Hellas: Επηρεάζουν τα νομίσματα οι αποφάσεις σε Ινδία και ευρωζώνη
Η Ινδία είναι η επόμενη αναδυόμενη αγορά η οποία προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων, προκειμένου να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται λόγω των αυξημένων τιμών των τροφίμων. Στην Ευρώπη τα σχέδια για επίλυση τις κρίσης είναι κυρίως παρασκηνιακά καθώς δε διαρρέει τίποτα χωρίς να διαψευστεί. Οι δύο αυτοί παράγοντες επιδρούνη καίρια στη διαμόρφωση των ισορροπιών στην αγορά συναλλάγματος, σύμφωνα με την FXCM Hellas.
Γερμανικές εφημερίδες κάνουν λόγο για ύπαρξη σχεδίου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με την ανοχή της Γερμανίας, μια πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες θα απασχολήσει τη συνάντηση των αρχηγών των κρατών. Επίσης προβληματική παραμένει η κατάσταση στην Ιρλανδία αφού όλα δείχνουν ότι θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές κάτι το οποίο ενδεχομένως να έχει αρνητικές συνέπειες για το μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί. Στην Ισπανία γίνονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες.
Στην Αμερική η επενδυτική εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα και σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αναλάβουν λίγο κίνδυνο περισσότερο, αλλά πιστεύουν ότι το καλύτερο μέρος για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους είναι οι αμερικανικές αγορές.
Αναφορικά με την πορεία των νομισμάτων, ανοδικά συνεχίζει να διαπραγματεύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου στα 1,3670, με κινητήριο μοχλό πίσω από αυτή την κίνηση τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου και τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων στην Ευρώπη νωρίτερα από ότι θα περίμεναν οι αγορές.  Ανοδικά εξακολουθεί να κινείται και το ελβετικό φράγκο, ενώ πτώση σημειώνει η στερλίνα λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του ΑΕΠ της Βρετανίας. Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται πτωτικά στα 87,50 δολάρια προεξοφλώντας την οικονομική αδυναμία που αναμένεται το πρώτο τρίμηνο αλλά και την ενδεχόμενη αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ. Ο χρυσός διαπραγματεύεται στα $1330, λίγα δολάρια πάνω από τη σημαντικότερη στήριξη που έχει αντιμετωπίσει εδώ και αρκετούς μήνες.
H διάθεση για ανάληψη ρίσκου φαίνεται κυρίως από την κίνηση των χρηματιστηριακών δεικτών της Αμερικής σε νέα υψηλά επίπεδα καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα δίνουν ανοδικές εκπλήξεις και οι επενδυτές θεωρούν ότι αυτό θα συνεχιστεί. Παράλληλα, τονίζεται και η προσδοκία για αύξηση των επιτοκίων από τις διάφορες φωνές που επισημαίνουν τον κίνδυνο από την αύξηση του πληθωρισμού.
Σε αυτή τη φάση λοιπόν, η αγορά δε σκέφτεται τα προβλήματα της Ευρώπης που φυσικά είναι εδώ και δεν έχουν λυθεί, οδηγώντας το ευρώ σε μια εύθραυστη μεν, σταθερή δε, άνοδο. Κανείς δεν ξέρει τι είναι αυτό που θα «φοβίσει» ξανά τις αγορές, ή μάλλον πότε θα επαναφέρουν τους φόβους για το ευρώ και την Ευρώπη οι ειδήσεις στο προσκήνιο. Για την ώρα οι αγορές δείχνουν να επικεντρώνονται μόνο στα θετικά και να αγνοούν πλήρως τα όποια αρνητικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ευρώ να ενισχύεται ενώ κανένας πραγματικά δεν το πιστεύει, με τη διαμόρφωση όπως παρατηρούμε και στο γράφημα συνεχώς υψηλότερων κορυφών και υψηλότερων βάσεων.
Η ιστορία όμως του ευρώ έχει δείξει ότι μερικές φορές οι τάσεις σαν αυτή που εξελίσσεται, την οποία κανείς δεν πιστεύει (μαζί και εμείς), συνεχίζονται σε αρκετά υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα. Το καλύτερο για κάποιον που θέλει να «κυνηγήσει» την πτωτική κίνηση του ευρώ θεωρούμε ότι είναι η αναμονή για τη διαμόρφωση κάποιων βασικών ενδείξεων αντιστροφής είτε για τη διάσπαση κάποιων σημαντικών επιπέδων στήριξης. Εξάλλου, αν το σενάριο της πτώσης είναι σωστό και αν τα άλυτα προβλήματα της Ευρώπης επανέλθουν στο προσκήνιο, το ευρώ από ότι φαίνεται θα επιστρέψει τουλάχιστον κοντά στην περιοχή του 1,3000.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης