Τελευταία Νέα
Χρηστικό

Ασφάλιση Κατοικίας: Προστατεύστε την Περιουσία Σας με το Σωστό Ασφάλιστρο

tags :
Ασφάλιση Κατοικίας: Προστατεύστε την Περιουσία Σας με το Σωστό Ασφάλιστρο
Οι υπερβολές στην εκτίμηση της αξίας του κτηρίου ή του περιεχομένου είτε σας κοστίζουν πολύ είτε σας αφήνουν ακάλυπτους...
Κάθε χρόνο, όταν φτάνει η στιγμή να ανανεώσετε την ασφάλιση κατοικίας σας, μπαίνετε στον πειρασμό να μην κάνετε απολύτως τίποτα και το συμβόλαιό σας να συνεχίσει να υφίσταται ως έχει.
Μην το κάνετε, όμως...
Διαθέστε λίγα λεπτά, γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο!
Εάν, για παράδειγμα, έχετε ένα ασφαλιστήριο κατοικίας, για το οποίο δίνετε εντολή ανανέωσης αυτομάτως, μπορεί κάλλιστα να πληρώνετε πολύ περισσότερα, για παράδειγμα 1000 ευρώ τον χρόνο, για τις ίδιες ή ακόμη και αναβαθμισμένες καλύψεις, που σήμερα μπορείτε να βρείτε με 300 ή 400 ευρώ.
Εάν είστε ιδιοκτήτης, θα πρέπει να εξετάσετε με προσοχή τα σημερινά δεδομένα που αφορούν στην αντικατάσταση του ακινήτου σας, σε περίπτωση που επέλθει μία ολική καταστροφή από σεισμό ή από φωτιά ή από πλημμύρα. Ρίξτε μια ματιά στις αντικειμενικές αξίες και μην ξεχάσετε να προσμετρήσετε την παλαιότητα, αφού αυτά είναι και τα συνήθη δεδομένα που χρησιμοποιεί μια ασφαλιστική – και που περιγράφονται στους όρους – προκειμένου να υπολογίσει το ποσό με το οποίο θα σας αποζημιώσει.
Οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να είστε υπερ-ασφαλισμένοι και να πληρώνετε επιπλέον ασφάλιστρο.
Και πάμε στην ασφάλιση περιεχομένου, που είναι και το σημείο στο οποίο εντοπίζονται οι μεγαλύτερες διαφορές από ασφαλιστήριο σε ασφαλιστήριο.
Το κλειδί είναι να βρείτε το ποσό που χρειάζεστε για να αντικαταστήσετε το περιεχόμενο του σπιτιού σας, σε περίπτωση που καταστραφεί ή σας το κλέψουν. Εάν ζείτε μόνοι σας ή με τον/την σύντροφό σας, το ικανό ποσό κυμαίνεται από 15.000 έως 30.000 ευρώ.
Μια οικογένεια θα χρειαστεί κάλυψη που μπορεί να φτάνει και τις 50.000 ή 60.000 ευρώ.
Εάν μέσα στο σπίτι σας υπάρχουν αντικείμενα αξίας, μην ξεχάσετε να τα καταγράψετε αναλυτικά, καθώς επίσης μην παραλείψετε να ζητήσετε εκτίμηση και εξειδικευμένη ασφάλιση για έργα τέχνης, αντίκες και τιμαλφή, στην περίπτωση που συνηθίζετε να «φυλάτε» στο σπίτι σας ακριβά κοσμήματα και σημαντικά χρηματικά ποσά.
Εάν πρόσφατα έχετε εγκαταστήσει ή αναβαθμίσει μέτρα προστασίας (συναγερμό, πυροσβεστήρες, sprinklers κ.ο.κ), μην ξεχάσετε να ενημερώσετε τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο, αφού τα προληπτικά μέτρα επιβραβεύονται με ικανοποιητική έκπτωση στα ασφάλιστρα.
Στη συνέχεια, καλό θα ήταν να κοιτάξετε λίγο το ποσό της απαλλαγής, όπως αυτό ορίζεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας, δηλαδή το ποσό ή το ποσοστό της ζημιάς που επιβαρύνει εσάς, είτε για να αποκαταστήσετε τις ζημιές είτε για να αντικαταστήσετε τα αντικείμενα που καταστράφηκαν ή κλάπηκαν.
Οι απαλλαγές διαφέρουν σημαντικά από πρόγραμμα σε πρόγραμμα κι από ασφαλιστική σε ασφαλιστική, ενώ κατά κανόνα τα φθηνότερα σε ασφάλιστρο προϊόντα, μεταφέρουν στον ασφαλισμένο μεγαλύτερο ποσό ή ποσοστό της ζημιάς. Σιγουρευτείτε λοιπόν, ότι το ποσό της απαλλαγής είναι στο επίπεδο που «αντέχει» η τσέπη σας.

Επιπλέον Καλύψεις που Χρειάζονται και που Δεν Χρειάζονται

Εάν έχετε μονοκατοικία, χρειάζεται οπωσδήποτε να ασφαλίσετε και όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται στον κήπο, στην αυλή ή στις βεράντες του σπιτιού σας.
Υπάρχουν ασφαλιστικές που σήμερα καλύπτουν με πολύ χαμηλό επασφάλιστρο (πρόσθετο ασφάλιστρο) π.χ. τα ποδήλατά σας, ενώ άλλες τα περιλαμβάνουν στο περιεχόμενο του κτηρίου, χωρίς έξτρα επιβάρυνση.
Με την ίδια λογική θα πρέπει να ασφαλίσετε τα κινητά σας τηλέφωνα, τα tablets και τα laptops, αφού πρώτα σιγουρευτείτε ότι η ασφαλιστική σας αναλαμβάνει να τα καλύψει με συμφέρον επασφάλιστρο και, το κυριότερο, να τα αποζημιώσει εάν και όταν φτάσει η στιγμή.
Εάν ετοιμάζεστε να φύγετε για διακοπές, τσεκάρετε ότι έχετε ασφάλιση – και μάλιστα επαρκή – για το περιεχόμενο του σπιτιού σας.
Μήπως αγοράσατε εκείνη την super τηλεόραση και ξεχάσατε να ζητήσετε από τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο να την συμπεριλάβει;
Τέλος, η ασφάλιση νομικής προστασίας, δηλαδή η κάλυψη των εξόδων σε περίπτωση που εμπλακείτε σε κάποια διένεξη αστικής ευθύνης, κοστίζει ελάχιστα και αποτελεί ένα πραγματικά σωτήριο «εργαλείο» για την επίλυση τέτοιου είδους διαφορών.  

Μαρίνα Δρακάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης