Τελευταία Νέα
Bank Insider

Παραμένει εν δυνάμει ιδιωτική η Εθνική τράπεζα - Κοντά στα 1,075-1,1 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που συγκέντρωσε από τους ιδιώτες μετόχους η Εθνική Τράπεζα ή το 11% της αύξησης κεφαλαίου ύψους 9,75 δισ. ευρώ

Παραμένει εν δυνάμει ιδιωτική η Εθνική τράπεζα - Κοντά στα 1,075-1,1 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που συγκέντρωσε  από τους ιδιώτες μετόχους η Εθνική Τράπεζα ή το 11% της αύξησης κεφαλαίου ύψους 9,75 δισ. ευρώ
(upd2)Περίπου 1,075-1,1 δισ. ευρώ συγκέντρωσε η Εθνική Τράπεζα από τους ιδιώτες μετόχους στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου ύψους 9,75 δισ. ευρώ καλύπτοντας το ελάχιστον όριο και ως εκ τούτου η τράπεζα παραμένει εν δυνάμει ιδιωτική.
Παρά την αρνητική καθαρή θέση ύψους 2,1 δισ και παρότι τα 9,75 δισ. ευρώ που επενδύονται καταλήγουν σε κεφάλαια ύψους 5 - 5,1 δισ. ευρώ και λόγω της ενεργότατης στήριξης της κυβέρνησης για την διάσωση της, τελικώς συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα κεφάλαια από τους ιδιώτες  και  έτσι η τράπεζα δεν κρατικοποιείται.
Όμως και ενώ το 11% συγκεντρώθηκε  δυστυχώς η Εθνική τράπεζα παρά την επένδυση των 9,75 δισεκ. ευρώ του ΤΧΣ και παρά την συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων με 1,1 δισεκ. ευρώ ή το 11% της αμκ δεν πιάνει ούτε το ελάχιστο όριο σε core tier 1 καθώς διαμορφώνεται στο 8,7% με ελάχιστο όριο το 9%.
Αν η Εθνική τράπεζα….κατά ένα παράδοξο τρόπο….δεν είχε μειώσει το σταθμισμένο ενεργητικό από 64,521 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 2012 στα 58,946 δισεκ. ευρώ μέσω Τουρκίας με το τρικ διαφορετικής στάθμισης κινδύνων σε 3-4 δισεκ. ευρώ δάνεια το core tier 1 δεν θα ήταν 8,7% αλλά 7,8%.
Στην σελίδα 29 του συμπληρωματικού δελτίου αποκαλύπτεται εκ νέου ότι τα κεφάλαια core tier 1 διαμορφώνονται στα 5,075 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή το ΤΧΣ επενδύει 9,75 δισεκ. ευρώ στην Εθνική, οι ιδιώτες θα επενδύσουν 975 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ και τα κεφάλαια αυτά καταλήγουν 5,075 δισεκ. ευρώ.
Η αρνητική καθαρή θέση και το goodwill της Finansbank που αποφασίζει να περάσει τώρα η Εθνική…ένδειξη ότι απελευθερώνεται για να την πουλήσει μερικώς ή ολικώς κατασπαράσσουν τα κεφάλαια της Εθνικής τράπεζας.
Παρ΄ ότι πουλάει τον Αστέρα, παρά τις επαναγορές ομολόγων και των προνομιούχων στις ΗΠΑ τα 625 εκατ δολάρια οριακά θα φθάσει στο 9% που είναι το ελάχιστο όριο της ΤτΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική είναι η μόνη τράπεζα χωρίς κεφαλαιακό απόθεμα χωρίς capital buffer όταν η Alpha διαθέτει core tier 1 στο 13,9% και της Πειραιώς στο 14,5%.

Η επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής

Η  ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ανακοινώνει στους επενδυτές ότι επετεύχθη η εκ του νόμου προβλεπόμενη ελάχιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, συγκεντρώνοντας σε μετρητά από ιδιώτες επενδυτές ποσοστό πάνω από 10% του συνολικού ποσού της αύξησης και δεν θα προβεί σε έκδοση και διάθεση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών.
Αναλυτική ανακοίνωση για την κατανομή των μετοχών και τα ειδικότερα στοιχεία της κάλυψης της αύξησης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα λάβει χώρα αύριο, 14 Ιουνίου 2013, μετά το πέρας της προγραμματισμένης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

(Πρώτη ενημέρωση 16:12)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης