Τελευταία Νέα
Bank Insider

Aυξάνουν τις πιέσεις οι Ευρωπαίοι προς αποφυγή ατυχήματος - Eurogroup - Πρώτα η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και μετά η δόση... σε 3 υπο-δόσεις

Aυξάνουν τις πιέσεις οι Ευρωπαίοι προς αποφυγή ατυχήματος - Eurogroup - Πρώτα η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και μετά η δόση... σε 3 υπο-δόσεις
Οι τρεις δόσεις στο σύνολό τους θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, ωστόσο η πρώτη δόση που θα εκταμιευθεί το Μάιο θα είναι η σημαντικότερη...
Την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή αναμένει το Eurogroup, προκειμένου να κλείσει επίσημα η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Τα ανωτέρω δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Όπως εξήγησε, στόχος είναι να υπάρξει καταρχήν πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Εurogroup της Αθήνας την 1η Απριλίου, ώστε η τελική απόφαση για την εκταμίευση να ληφθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Απριλίου.
Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το μεγαλύτερο τμήμα της θα πραγματοποιηθεί πριν από τα μέσα Μαΐου, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν μία ή δύο δόσεις, πιθανότητα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Οι τρεις δόσεις στο σύνολό τους θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, σημειώνοντας, πάντως ότι η πρώτη δόση που θα εκταμιευθεί το Μάιο θα είναι η σημαντικότερη.
Ο αξιωματούχος υπενθύμισε, ωστόσο, ότι η εκταμίευση αυτών των δόσεων βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εκπλήρωση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων δράσεων.
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι μετά την ανακοίνωση της Eurostat στις 23 Απριλίου για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και των άλλων χωρών της ευρωζώνης, θα καταστεί σαφές αν και κατά πόσο υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συζήτηση, στο επίπεδο ομάδας εργασίας της ευρωζώνης, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει ήδη αναλάβει η ευρωζώνη, το Νοέμβριο του 2012.
Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί ότι η σχετική συζήτηση σε υπουργικό επίπεδο θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο Eurogroup.
Σε ό,τι αφορά το όποιο χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ελλάδα επωφελείται ήδη από ιδιαίτερα θετικές ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τα επιτόκια δανεισμού, την ωρίμανση των δανείων και την περίοδο χάριτος και τόνισε ότι η όποια απόφαση ως προς τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι θέμα κρίσης των ελληνικών αρχών.
Τέλος ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση που το ΔΝΤ ζητήσει διαβεβαίωση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Bloomberg - H Eλλάδα θα λάβει τη δόση των 8,3 δισ. από την Ευρωζώνη έως τα μέσα Απριλίου - Τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group στις 30/3

Στα 8,3 δισ. ευρώ ανέρχεται η βοήθεια που θα λάβει η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της, το αργότερο έως τα μέσα Απριλίου.
Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, η Αθήνα θα έχει λάβει την έγκριση από τους Ευρωπαίους για την εκταμίευση της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων, η τεχνική ομάδα που προετοιμάζει το Eurogroup, δηλαδή το Euro Working Group, θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη στις 30 Μαρτίου για να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα.
Η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group θα πραγματοποιηθεί δύο μόλις ημέρες πριν τη διεξαγωγή του Eurogroup της 1ης Απριλίου, το οποίο θα λάβει χώρα στην Αθήνα.
Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, δεν αποκλείεται - εάν απαιτηθεί - να υπάρξει και τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, τις επόμενες μέρες μετά τη συνεδρίαση του οργάνου.
"Δεν έχει αποφασιστεί οριστικά το ακριβές μέγεθος της δόσης προς την Ελλάδα. Ούτε είναι βέβαιο ότι θα εκταμιευθούν εφάπαξ. Δεν αποκλείεται η δόση να επιμεριστεί σε υπό-δόσεις", σχολιάζει το Bloomberg.

ΔΝΤ - Μεγαλύτερη των 1,8 δισ. ευρώ η δόση προς την Ελλάδα - Εντός του Μαϊου η συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου

Μεγαλύτερη των 1,8 δισ. ευρώ θα είναι η επόμενη δόση που θα χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα γνωστοποιήθηκε πως η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα ληφθεί από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εντός του Μαΐου.
"Η επόμενη δόση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη των 1,8 δισ. ευρώ", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, W. Murray, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Ταμείου. Ερωτηθείς για το πότε θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα απάντησε πως "δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημέρα συνεδρίασης", ωστόσο διευκρίνισε πως θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή εντός του Μαϊου.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου o Μurray διευκρίνισε πως θα υπάρξει αναπρογραμματισμός των εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα, αφού η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος κράτησε για μεγάλο διάστημα και εισχώρησαν σε αυτή και άλλες αξιολογήσεις. "Δεν μπορώ να πω πόσο ακριβώς θα είναι η δόση. Μπορώ να υποθέσω ότι θα είναι μεγαλύτερη των 1,8 δισ. ευρώ", απάντησε.
Για το εάν το ΔΝΤ διεκδικεί ειδικό ρόλο στο πανευρωπαϊκό πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ αρκέστηκε να δηλώσει πως το Ταμείο ενθαρρύνει τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ΕΕ για τα stress test των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης