Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ο Musk δικαιώνεται - Τρόμος για τις συντάξεις λόγω δημογραφικού - Σοκ από τα ποσοστά εξάρτησης ηλικιωμένων από εργαζόμενους

Ο Musk δικαιώνεται - Τρόμος για τις συντάξεις λόγω δημογραφικού - Σοκ από τα ποσοστά εξάρτησης ηλικιωμένων από εργαζόμενους
Υψηλή πίεση για μεταρρυθμίσεις
Σχετικά Άρθρα
Ρίγη και τρόμο προκαλούν στους Έλληνες τα στοιχεία της έκθεσης «Global Pension Report», της Allianz.
Ο ελληνικός λαός παρά τις θυσίες και τις περικοπές μισθών που έχει υποστεί για ένα καλύτερο μέλλον, σήμερα βρίσκεται και πάλι σε άσχημη θέση.
Ελάχιστη βελτίωση διακρίνεται στο συνταξιοδοτικό σύστημα ωστόσο οι βελτιώσεις αυτές επισκιάζονται από τα δημογραφικά της χώρας.
Η Ελλάδα στα επόμενα 25 χρόνια θα είναι στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εξάρτησης ηλικιωμένων από τους εργαζόμενους.
Σοκ, το ποσοστό θα αυξηθεί από το 38% που είναι σήμερα στο 65%.
Με συνολική βαθμολογία το 3,5 στο πυλώνα της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού, η Ελλάδα πήρε 2,9, ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν κατά την οικονομική κρίση στο συνταξιοδοτικό επισκιάζονται από τις δημογραφικές προοπτικές που μάλιστα επιδεινώνονται ταχέως. 

Μαύρη τρύπα ελληνική

Και, παρά τις θυσίες για την υπαινισσόμενη εξυγίανση των οικονομικών δεικτών, το χάσμα της εμπιστοσύνης παραμένει πολύ υψηλό καθώς επίσης και το χάσμα των ανισοτήτων. Εξίσου υψηλό παραμένει το δημόσιο χρέος και σε πολύ χαμηλό επίπεδο οι ιδιωτικές αποταμιεύσεις. Ένα ακόμα μελανό σημείο για την χώρα οι ελάχιστες επαγγελματικές ευκαιρίες για εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας.
Μόλις 7% των ανδρών άνω των 65 ετών συνεχίζουν να εργάζονται, ποσοστό πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με χώρες όπως η Ιαπωνία, η οποία θεωρείται το παγκόσμιο εργαστήριο για τις γηράσκουσες κοινωνίες, όπου το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 35%.

Allianz Pension Index» (API)

Να σημειωθεί ότι η μελέτη της Allianz «Global Pension Report» αναλύει 71 συνταξιοδοτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο. Ο δείκτης «Allianz Pension Index» (API) βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την ανάλυση της δημογραφικής και δημοσιονομικής κατάστασης, καθώς και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας (π.χ. χρηματοδότηση και περίοδοι εισφορών) και της επάρκειας (π.χ. κάλυψη και επίπεδα συντάξεων) του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Συνολικά λαμβάνονται υπόψη 40 παράμετροι, με βαθμολογίες από 1 (καμία ανάγκη για μεταρρυθμίσεις) έως 7 (οξεία ανάγκη για μεταρρυθμίσεις). Το σταθμισμένο άθροισμα όλων των παραμέτρων αποτυπώνει την πίεση για μεταρρυθμίσεις στο εκάστοτε σύστημα.

Υψηλή πίεση για μεταρρυθμίσεις

Ο μη σταθμισμένος συνολικός δείκτης για όλα τα συνταξιοδοτικά συστήματα που αναλύθηκαν ανέρχεται σε 3,7, υποδηλώνοντας συνεχή υψηλή πίεση για μεταρρυθμίσεις. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση του 2023, έχουν σημειωθεί κάποιες μεταβολές – αλλά όχι πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση: τότε, η συνολική βαθμολογία ήταν 3,6.

Διαφορές μεταξύ χωρών

Χώρες, όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, παρουσιάζουν βαθμολογία σημαντικά κάτω του 3 και διαχειρίζεται σχετικά καλά το συνταξιοδοτικό της μέλλον, καθώς έθεσε έγκαιρα τις βάσεις για τη βιωσιμότητα, υιοθετώντας κεφαλαιοποιητικά συστήματα.

Η διαφορετική προσέγγιση της Ιαπωνίας

Η Ιαπωνία βρίσκεται στις χώρες που διαχειρίζεται πολύ καλά το συνταξιοδοτικό της.
Όμως, όπως καμία άλλη χώρα, η Ιαπωνία έχει ακολουθήσει σταθερά μια διαφορετική προσέγγιση: τη διατήρηση των εργαζομένων στην αγορά εργασίας για περισσότερα χρόνια. Ήδη σήμερα, το 1/3 των ατόμων ηλικίας 65-70 ετών εξακολουθεί να εργάζεται, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται η σταδιακή αύξηση της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 έτη.

Ε. Ερμ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης