Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Το παρασκήνιο της αποπομπής Gauci από την Εθνική Ασφαλιστική - Γιατί το CVC του έβγαλε «κόκκινη κάρτα»

Το παρασκήνιο της αποπομπής Gauci από την Εθνική Ασφαλιστική - Γιατί το CVC του έβγαλε «κόκκινη κάρτα»
Τέσσερα ζωτικά ζητήματα αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας ο νέος CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής  Δημήτρης Μαζαράκης
Σχετικά Άρθρα
Κόκκινη κάρτα έβγαλε το CVC παύοντας τον Robert Gauci από τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική Ασφαλιστική.
Στην λήψη της απόφασης αυτής φέρεται να συνετέλεσαν: Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, η πορεία της ασφαλιστικής παραγωγής των δικτύων, η πτώση κερδοφορίας και οι κακές σχέσεις μεταξύ του agency και την Εθνικής Ασφαλιστικής.
Σημειώνεται πως οι οι  σχέσεις ασφαλιστικών πρακτόρων και δικτύων με την Εθνική Ασφαλιστική  χειροτέρευσαν τελευταία με την έκδοση εγκυκλίου της Ασφαλιστικής που ζητούσε από τους ασφαλιστικούς πράκτορες να ρευστοποιήσουν συμβόλαια ασφαλισμένων με αμοιβή 7% και πλαφόν τα 1000 ευρώ.  
Τον Rober Gauci –στέλεχος με εμπειρία αλλά όχι εξοικειωμένος με την ελληνική ασφαλιστική αγορά θα διαδεχτεί ο Δημήτρης Μαζαράκης νυν CEO MetLife Gulf με πολύ μεγάλη γνώση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και 26 χρόνια συνολικής εμπειρίας, έχοντας ξεκινήσει από την Alico
Υπό των εξελίξεων , τέσσερα ζωτικά ζητήματα αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας ο νέος CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής  Δημήτρης Μαζαράκης:  την αποκατάσταση της εταιρικής ταυτότητας της Ασφαλιστικής που ανακοινώθηκε τελευταία, χωρίς να έχει πείσει. 
 Την αποκατάσταση του ασφαλιστικού αποτελέσματος στον κλάδο ζωής – υγείας, καθώς και γενικών ασφαλίσεων  το 2023 που σημείωσε μείωση κατά 11,9 εκ.  και 9,5 εκ. αντίστοιχα.
Την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού bancassurance για να εισπράξει η Εθνική Ασφαλιστική από το CVC  το ποσό των 120 εκατομμυρίων.  
Και, να κουμπώσει επαρκώς τον ψηφιακό μετασχηματισμό με την δομή και τους ανθρώπους της Εθνικής Ασφαλιστικής. Άξιον λόγου ότι η Εθνική Ασφαλιστική το 2023 προέβη σε έξοδα στο πλαίσιο της διαδικασίας μετασχηματισμού της, ύψους40,2 εκ. που περιλαμβάνουν και το κόστος του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης του προσωπικού, από 19,0 εκ. το 2022.
Κομβικός θα είναι η συνεργασία του Δημήτρη Μαζαράκη με τον Γιώργο Ζερβουδάκη, εμπειρότατα στελέχη στην ασφαλιστική αγορά,  οι οποίοι προέρχονται από την MetLife.

Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα απογείωσαν τις ασφαλιστικές το 2023


Το 2023 οι μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα βοήθησαν όλες τις ασφαλιστικές να δείξουν αυξημένη παραγωγή στην υγεία και την περιουσία. Στην Εθνική Ασφαλιστική η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων για το 2023 έφτασε τα 734,3 εκ. (2022: 655,9 εκ.) λόγω ισχυρής απόδοσης τόσο στις ασφαλίσεις ζωής όσο και στις γενικές ασφαλίσεις. Από το σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων του 2023, τα 530,6 εκ. προέρχονται από τα συμβόλαια Ζωής & Υγείας (2022: 479,0 εκ.) και τα 203,7 εκ. προέρχονται από τα συμβόλαια Γενικών Ασφαλίσεων (2022: 176,9 εκ.).

Οριακά τα κέρδη από τα συμβόλαια ζωής και υγείας


Ωστόσο, η υψηλή παραγωγή δεν εξασφαλίζει τα κέρδη. Στην Εθνική Ασφαλιστική, το ασφαλιστικό αποτέλεσμα (καθαρό από αντασφάλεια) ανήλθε ΜΟΛΙΣ σε κέρδος 0,7 εκ. από τα συμβόλαια Ζωής & Υγείας και 33,3 εκ. κέρδος από τα συμβόλαια Γενικών Ασφαλίσεων για το 2023, χωρίς την επιβάρυνση από την αναθεώρηση των παραδοχών των χαρτοφυλακίων υγείας και των ζημιών της κακοκαιρίας Daniel, έναντι κέρδους 12,5 εκ. και 42,9 εκ. αντίστοιχα το 2022. Σύμφωνα με την έκθεση Φερεγγυότητας που εξέδωσε η Εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μείωση στο ασφαλιστικό αποτέλεσμα του χαρτοφυλακίου Ζωής κατά 11,9 εκ. οφείλεται στο χαρτοφυλάκιο Υγείας, ενώ η αντίστοιχη μείωση στο χαρτοφυλάκιο Γενικών ασφαλίσεων ύψους 9,5εκ. προέρχεται από τη μείωση του IBNR στον κλάδο του αυτοκινήτου το 2022, (απαιτήσεις αποζημιώσεων αυτοκινήτου από αποθεματικά).
Η επίδραση από την αναθεώρηση των παραδοχών του χαρτοφυλακίου Υγείας και την κακοκαιρία Daniel ανήλθε σε 85,4εκ. και 11,9εκ.

Όταν κριτήριο είναι μόνο το κόστος η ζημιά είναι βεβαιωμένη


Τα λειτουργικά έξοδα, εξαιρουμένων των εξόδων μετασχηματισμού ανήλθαν σε 86,0 εκ. το 2023 συγκριτικά με 88,0 εκ. το 2022, μειωμένα κατά 2,0 εκ. λόγω της επιτυχημένης προσπάθειας της Εταιρίας για περιορισμό του κόστους. Ωστόσο στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής τονίζουν στο ΒΝ η μείωση του κόστους αυτού είναι ασήμαντη απέναντι σε λάθη από αποφάσεις στελέχους που απώλεσε την θέση του αρχές του 2024. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως απουσία αυτών των περικοπών το κέρδος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο για την Εθνική Ασφαλιστική.
Η Εταιρία επίσης δαπάνησε 40,2 εκ. το 2023 για τον μετασχηματισμό της έναντι εξόδων 19 εκ. το 2022.

Μείωση κεφαλαιακών απαιτήσεων από τον κίνδυνο αγοράς και συμβολαίων ζωής


Η Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας κατά την 31.12.2023, με χρήση της προσαρμογής λόγω μεταβλητότητας στη σχετική χρονική διάρθρωση των επιτοκίων άνευ κινδύνου και των μεταβατικών μέτρων για τις τεχνικές προβλέψεις («μεταβατικά μέτρα»), ανέρχεται σε 307,5 εκ., έναντι 332,9 εκ. την 31.12.2022. . Οι συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις παρουσιάζουν μείωση κατά 8%. Η μείωση προήλθε κυρίως από τον κίνδυνο αγοράς και τον ασφαλιστικό κίνδυνο Κλάδου Ζωής (κατά 16% και 26% αντίστοιχα).
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας μειώθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2023 λόγω της μείωσης τόσο των κεφαλαιακών απαιτήσεων κατά 25,4 εκ. όσο και των επιλέξιμων ιδίων κεφαλαίων κατά 91,4 εκ.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Η Εθνική Ασφαλιστική ανακοινώνει ότι, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του σχεδίου μετασχηματισμού και της νέας εταιρικής στρατηγικής, o κ. Robert Gauci αποχωρεί από την εταιρία στις αρχές Ιουλίου και νέος Διευθύνων Σύμβουλος αναλαμβάνει ο κ. Δημήτρης Μαζαράκης.
 Ο κ. Δημήτρης Μαζαράκης τίθεται επικεφαλής της Εθνικής Ασφαλιστικής στις 8 Ιουλίου 2024, με την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης σχετικής διαδικασίας της εποπτικής Αρχής.
 Ο κ. Δ. Μαζαράκης, με 30 χρόνια εμπειρίας στην ασφαλιστική αγορά και αποδεδειγμένη ικανότητα στο μετασχηματισμό και τη δημιουργία ηγετικών οργανισμών και ομάδων, είχε μία εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία στην ALICO AIG Life και στη MetLife έχοντας διατελέσει Αναλογιστής και Διευθυντής Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών καθώς και Διευθυντής Πωλήσεων και Διευθύνων Σύμβουλος στην Ελλάδα. Τα τελευταία έξι χρόνια είναι επικεφαλής της MetLife στις περιοχές του Περσικού Κόλπου (ΗΑΕ, Κατάρ, Ομάν, Μπαχρέιν, Κουβέιτ) και τη Σαουδική Αραβία.
 
Με διακεκριμένη πορεία σε ηγετικές θέσεις στον ασφαλιστικό κλάδο της χώρας μας, αλλά και διεθνώς, ο κ. Δ. Μαζαράκης έχει καταξιωθεί ως πρωτοπόρος στην εξέλιξη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Έχει υπηρετήσει με επιτυχία σε σημαντικούς θεσμικούς ρόλους όπως είναι Πρόεδρος της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος, Αντιπρόεδρος του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής, Πρόεδρος της Επιτροπής Ζωής, Υγείας & Συντάξεων και Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
 
Ο κ. Robert Gauci δήλωσε ότι «Η Εθνική Ασφαλιστική είναι πλέον έτοιμη να περάσει στο επόμενο στάδιο του μετασχηματισμού της και είμαι περήφανος για όσα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα. Με αυτή τη μετάβαση, η Εθνική Ασφαλιστική θα επιταχύνει τον αναπτυξιακό της ρυθμό αναδεικνύοντας και ολοκληρώνοντας την επιτυχημένη πορεία που έχουμε ήδη χαράξει».
 
Ο κ. Δημήτρης Μαζαράκης δήλωσε ότι «Είναι μεγάλη τιμή η ανάληψη της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Εθνική Ασφαλιστική, ηγέτιδα δύναμη στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Εκφράζω τη βαθιά μου εκτίμηση για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει το Διοικητικό Συμβούλιο και η εταιρία συνολικά. Πιστεύω ότι η ευκαιρία να συμβάλλω στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της ιστορικής και κορυφαίας εταιρίας αποτελεί τιμή αλλά και σημαντική ευθύνη.
 
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη εποχή για την ελληνική οικονομία και την ασφαλιστική αγορά με θετικές προοπτικές που ανοίγουν νέους δρόμους για ανάπτυξη. Ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με το διοικητικό και παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό της Εθνικής Ασφαλιστικής για τη δημιουργία ενός ακόμη πιο ισχυρού και ανθεκτικού οργανισμού, έτοιμου να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις.
 Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι, με συνεχή αφοσίωση και ομαδική προσπάθεια, θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό υπόδειγμα, που θα προσφέρει αξία σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και θα οδηγεί τις εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά, ορίζοντας ταυτόχρονα τα πρότυπα για τον κλάδο».
 Ο κ. Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής, δήλωσε ότι «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλιστικής καλωσορίζει τον Δημήτρη Μαζαράκη στην θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας. Ο Δημήτρης είναι ένα διακεκριμένο στέλεχος της ελληνικής και διεθνούς ασφαλιστικής αγοράς με διαχρονικά επιτυχημένη πορεία και βαθιά γνώση του κλάδου.
Είμαστε βέβαιoι ότι θα οδηγήσει την Εθνική Ασφαλιστική σε μια νέα λαμπρή σελίδα στην πολυετή ιστορία της προς όφελος των εκατομμυρίων Ελλήνων που εμπιστεύονται την εταιρία μας αλλά και των εργαζομένων και μετόχων μας», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Robert για την πολύτιμη συνεισφορά του και ιδιαίτερα για την άριστη συνεργασία, κατά τo πρώτο στάδιο μετασχηματισμού της εταιρίας, και να ευχηθούμε κάθε επιτυχία στις μελλοντικές επιδιώξεις του».

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης