Ασφαλιστικά Νέα

Το επίδομα γάμου παραμένει «παγωμένο» για 300.000 εργαζόμενους

Το επίδομα γάμου παραμένει «παγωμένο» για 300.000 εργαζόμενους
Οι εργαζόμενοι που χάνουν το επίδομα γάμου υπολογίζονται σε 300.000
Μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, σούπερ μάρκετ και άλλοι κλάδοι δραστηριοποιούμενοι σε τομείς του εμπορίου δεν καταβάλλουν επίδομα γάμου, με το αιτιολογικό ότι το εργοδοτικό συνδικαλιστικό τους όργανο δεν δεσμεύεται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, επειδή δεν συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις και δεν τεκμαίρεται από πουθενά η υποχρέωση καταβολής τέτοιου επιδόματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο, οι εργαζόμενοι που χάνουν το επίδομα γάμου, υπολογίζονται σε 300.000 και αφορά στην πλειοψηφία των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων πολυκαταστημάτων, εμπορικών κέντρων, μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων, ελληνικών και πολυεθνικών, σουπερμάρκετ και εταιρειών παροχής υπηρεσιών.
Πρόφαση είναι η μη συμμετοχή τους στους εργοδοτικούς φορείς που θεσμικά δεσμεύονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΒΕ).
Έτσι, το επίδομα γάμου παραμένει «παγωμένο» για 300.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, εκ των οποίων οι 130.000 δεν λάμβαναν και εξακολουθούν να μην λαμβάνουν το επίδομα γάμου, καθ’ όλη την περίοδο 2012-2024, δημιουργώντας όχι μόνο μισθολογικές ανισότητες μεταξύ εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα - δικαιούχων του επιδόματος γάμου που παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες, αλλά και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι σε όλη την ΕΕ δουλεύοντας 41 ώρες τη βδομάδα, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι οι 37,5 ώρες και να μην απολαμβάνουν στοιχειωδών όρων αμοιβής και εργασίας.
Η μισθολογική αυτή ανισότητα σε βάρος των χαμηλόμισθων του ιδιωτικού τομέα πρέπει άμεσα να αρθεί.
Αυτό επιβάλλεται από λόγους ισότητας στην αμοιβή τής εργασίας αλλά και από δημογραφικούς λόγους, αφού το δημογραφικό, όπως όλοι δέχονται τον τελευταίο καιρό, εξελίσσεται ως το πιο σημαντικό ζήτημα και θα επηρεάσει τόσο το επίπεδο μισθών και των συντάξεων αλλά και γενικώς τη συνοχή των σύγχρονων κοινωνιών στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Ήδη, η Ομοσπονδία Συλλόγων στο Εμπόριο έλαβε πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει νομοθέτηση από το υπουργείο Εργασίας για την καταβολή σε όλους του επιδόματος γάμου.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης