Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Έρχονται πρόστιμα στους απροσάρμοστους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου στην κάρτα εργασίας από 1η Ιουλίου

Έρχονται πρόστιμα στους απροσάρμοστους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου στην κάρτα εργασίας από 1η Ιουλίου
Η Δόμνα Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε ότι από τις πρώτες μέρες του Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι και όποια επιχείρηση δεν έχει προσαρμοστεί θα έχει αυστηρά πρόστιμα
Αυστηρή προειδοποίηση για πρόστιμα μετά την παράταση μέχρι την 1η Ιουλίου που δόθηκε σε βιομηχανία και λιανεμπόριο προκειμένου να εφαρμόσουν την κάρτα εργασίας, έστειλε η υπουργός Εργασίας.
Η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε ότι από τις πρώτες μέρες του Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι και όποια επιχείρηση δεν έχει προσαρμοστεί θα έχει αυστηρά πρόστιμα.
Σύμφωνα με την απόφαση από το πεδίο εφαρμογής εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, στα πετρελαιοειδή, στα ορυχεία, στα ναυπηγεία, καθώς και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε (ΕΒΟ - ΠΥΡ-ΚΑΛ).
Να σημειωθεί ότι οι εργάτες γης, οι αλιεργάτες και οι εργαζόμενοι σε οικοδομοτεχνικά έργα είναι κλάδοι υψηλής παραβατικότητας με ποιο "δημοφιλείς" τις παραβάσεις της υποδηλωμένης απασχόλησης, της αδήλωτης υπερωριακής απασχόλησης, κ.α
Με την ψηφιακή κάρτα οι εν λόγω παραβάσεις εκτιμάται ότι θα περιοριστούν δραστικά, καθώς κάθε κίνηση του εργαζόμενου (προσέλευση, αποχώρηση), θα περνάει απευθείας στην Εργάνη και μέσω αυτής στην Επιθεώρηση Εργασίας. 
Από την 1η Ιουλίου που η ψηφιακή κάρτα θα λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο στη βιομηχανία, "ενεργοποιούνται" και τα πρόστιμα.
Για κάθε υπέρβαση ωραρίου που θα διαπιστώνεται η ποινή είναι 800 ευρώ να εργαζόμενο.
Επίσης, μετά από τροποποίηση που έγινε στην αρχική απόφαση, δεν θα "χτυπούν" ψηφιακή κάρτα (εξαιρούνται) οι εργαζόμενοι – προϊστάμενοι με μικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από το 4πλάσιο του εκάστοτε κατώτατου μισθού ήτοι όσοι αμείβονται με πάνω από 3.120 ευρώ (780Χ4=3.120).
Με την αρχική απόφαση εξαιρούνταν όσοι είχαν αμοιβές εξαπλάσιες του βασικού μισθού δηλαδή εξαιρούνταν όσοι είχαν μισθούς  πάνω από 4.680 ευρώ (780Χ6=4.680).
Για τους εργαζόμενους, ως έναρξη ή λήξη της απασχόλησης τεκμαίρεται το δηλωμένο ψηφιακό ωράριο. Ωστόσο, σε περιπτώσεις συστηματικών τέτοιων παραλείψεων γίνεται επιτόπιος έλεγχος και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος προστίμου, το οποίο αν βρεθεί εργαζόμενος χωρίς σήμανση κάρτας, φθάνει έως το ποσό των 10.500 ευρώ.
Το υπουργείο, είναι πιθανό να δώσει ένα ελάχιστο διάστημα ανοχής (π.χ. 15-30 λεπτά), όπου αυτός ο χρόνος να μη λογίζεται ως υπερεργασία, ιδίως όταν αυτός ο χρόνος απαιτείται για την προετοιμασία ανάληψης ή αποχώρησης από την εργασία.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης